Σεξουαλικές κακοποιήσεις σε ορφανοτροφείο της Αττικής - Έρευνες σε όλα τα ιδρύματα
Δόμνα Μιχαηλίδου

Σεξουαλικές κακοποιήσεις σε ορφανοτροφείο της Αττικής - Έρευνες σε όλα τα ιδρύματα

Μηνυτήρια αναφορά στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για σεξουαλικές κακοποιήσεις σε ορφανοτροφείο της Αττικής, μετά από επώνυμες καταγγελίες που έλαβε γνώση, μέσω επιστολής, κατέθεσε η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, ενώ, όπως γνωστοποίησε η ίδια,  τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο, θα πραγματοποιηθούν σαρωτικές έρευνες σε όλα τα ιδρύματα.

Μιλώντας στον Ant1 η υφυπουργός Εργασίας αποκάλυψε ότι έλαβε επώνυμη επιστολή για σεξουαλική κακοποίηση σε ορφανοτροφείο Αττικής και ότι ήρθε σε γνώση της «σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ παιδιών παρουσία των εργαζομένων».

«Πήγα στην εισαγγελία, κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά στον αντιεισαγγελέα και πάγωσα τη χρηματοδότηση και ξεκίνησε η έρευνα για τη δομή αυτή με την εθνική Αρχή διαφάνειας», ανέφερε η Δόμνα Μιχαηλίδου, σημειώνοντας ότι ήδη στη συγκεκριμένη δομή έχουν ήδη μεταβεί παιδίατροι και παιδοψυχιάτροι και εξετάζουν όλα τα παιδιά.

Επεσήμανε ότι, «τέσσερα παιδιά απομακρύνθηκαν από τη δομή για να εξεταστούν στο Παίδων, ώστε να είναι σε ουδέτερο περιβάλλον και να δούμε τι γίνεται».

Επίσης, ανακοίνωσε ότι από τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο, θα πραγματοποιηθούν έρευνες σε όλα τα ιδρύματα.

Να σημειωθεί ότι στις αρχές Δεκεμβρίου η υφυπουργός Εργασίας  συναντήθηκε διαδοχικά με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την αντεισαγγελέα Ανηλίκων με σκοπό, όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, «να καταθέσει μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου, με αφορμή τον θάνατο του 25χρονου φιλοξενούμενου του παραρτήματος αποθεραπείας παιδιών με αναπηρία Θεσσαλονίκης, σε βάρος του οποίου είχε ασκηθεί βία, υπό συνθήκες που παραμένουν αδιευκρίνιστες».

Η κ. Μιχαηλίδου, με τη μηνυτήρια αναφορά της, ζήτησε την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, τη διενέργεια έρευνας σχετικά με το εάν συντελέστηκαν και άλλες πράξεις κακοποίησης τόσο του 25χρονου όσο και άλλων φιλοξενουμένων και να αποδοθούν όλες οι ευθύνες», ενώ με δηλώσεις της ξεκαθάρισε ότι από την κυβέρνηση υπάρχει «μηδενική ανοχή σε κακοποιητικές συμπεριφορές, πόσο μάλλον εις βάρος των πλέον ευάλωτων».