7ος χρόνος, ημέρα 2179η
Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021

Σεισμός στην Κρήτη: Δεύτερη δύσκολη νύχτα για τους κάτοικους του Αρκαλοχωρίου

Σεισμός στην Κρήτη: Δεύτερη δύσκολη νύχτα για τους κάτοικους του Αρκαλοχωρίου
Eurokinissi

Σε σκηνές και αυτοκίνητα πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου, δύο μέρες μετά το σεισμό στην Κρήτη που στέρησε τη ζωή ενός ανθρώπου και κατέστρεψε χιλιάδες σπίτια. Οι συνεχείς και κυρίως οι ισχυροί μετασεισμοί είναι εκείνοι που τρομάζουν τους κατοίκους και τους έχουν κρατήσει έξω από τα σπίτια τους για δεύτερο 24ωρο. Την ίδια ώρα έχουν ξεκινήσει οι αυτοψίες από μηχανικούς στο Αρκαλοχώρι, ενώ και τα σχολεία είναι κλειστά τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται πως το Αρκαλοχώρι βρέθηκε στο επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας, η οποία συνεχίζεται με μικρότερες δονήσεις, από το πρωί της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, Νίκο Συριγωνάκη, η χθεσινή βραδιά κύλησε ομαλά, με τους πολίτες κάθε φορά που εκδηλωνόταν μια σεισμική δόνηση να αναστατώνονται και να επιστρέφουν στις μνήμες του πρωινού της περασμένης Δευτέρας, που είδαν τις περιουσίες τους να καταρρέουν.

«Κάνουμε προσπάθεια να εκμεταλλευτούμε τα ξενοδοχεία στα οποία μπορούν να φιλοξενηθούν οι άνθρωποι, αλλά και τις δυνατότητες που δίνει για σπίτια το πρόγραμμα Εστία» τόνισε ο Ν. Συριγωνάκης, ο οποίος εξήγησε ότι στόχος πλέον είναι να μην παραμείνει κανείς σε σκηνές ή τα αυτοκίνητα.

«Δεν είναι δυνατόν να εξακολουθούν οι άνθρωποι αυτοί να μένουν στις σκηνές, καθώς αναμένεται να χαλάσει και ο καιρός. Γίνεται προσπάθεια να πειστούν να μετακινηθούν από την περιοχή και εκεί θα επικεντρωθούμε πλέον. Φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο, γιατί πολλοί από τους πληγέντες δεν επιθυμούν να φύγουν μακριά από τα σπίτια τους, όμως θα επιμείνουμε και θα επιχειρήσουμε να τους εξηγήσουμε ότι με δεδομένη και την αλλαγή του καιρού τα επόμενα 24ωρα, οι επιλογές είναι πολύ συγκεκριμένες» πρόσθεσε ο Ν. Συριγωνάκης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου επιπλέον γνωστοποίησε ότι ανεστάλη η λειτουργία των σχολείων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και για τις δύο επόμενες ημέρες, Πέμπτη και Παρασκευή, προκειμένου να διενεργηθούν οι έλεγχοι στατικότητας που γίνονται από κλιμάκια μηχανικών. Αυτοψία σήμερα θα γίνει και σε σχολεία του δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.

Οι μετασεισμοί τρομάζουν τους κατοίκους


Οι ισχυροί και συνεχείς μετασεισμοί είναι εκείνοι που τρομάζουν τους κατοίκους του Αρκαλοχωρίου. Μάλιστα η κατάσταση επιδεινώθηκε και μετά τον κύριο σεισμό της Δευτέρας όταν το πρωί της Τρίτης έκανε μετασεισμό 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετά κτίσματα που είχαν υποστεί ζημιές σημειώθηκαν νέες καταρρεύσεις, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Μινωα Πεδιάδος Ολγα Δραμουντάνη.

Έχουν ήδη ξεκινήσει οι αυτοψίες από μηχανικούς στο Αρκαλοχώρι


Εικοσιπέντε ομάδες με μηχανικούς, μεταξύ των οποίων και του υπουργείου Υποδομών, βρίσκονται από νωρίς το πρωί στον δήμο Μινώα Πεδιάδος στο Ηράκλειο Κρήτης και πραγματοποιούν αυτοψίες στα κτίσματα που έχουν πληγεί από τον σεισμό. Σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη έχει δοθεί προτεραιότητα στην άμεση ολοκλήρωση της καταγραφής της κατάστασης. Όπως συμπλήρωσε από το πρωί γίνεται προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών προκειμένου οι πληγέντες να συνεργαστούν και να διαμείνουν σε ξενοδοχειακές μονάδες και σε εγκαταστάσεις κατασκήνωσης κοντά στο Αρκαλοχώρι, σημεία που έχει προβλεφθεί να φιλοξενήσουν κατοίκους της περιοχής.

Αναλυτικά η εξειδίκευση των μέτρων για τους πληγέντες του σεισμού


Στην εξειδίκευση των μέτρων για τους πληγέντες από το σεισμό με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, λίγο μετά την αναχώρηση από την περιοχή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου βρέθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, προχώρησαν τα μέλη της κυβέρνησης που βρίσκονται στην περιοχή για την αντιμετώπιση της κατάστασης, μετά το σεισμό των 5,8 ρίχτερ και των καταστροφών που έχουν σημειωθεί.

Στην συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων μετείχαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς, ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Χρήστος Τριαντόπουλος , ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης και οι δήμαρχοι Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών Αστερουσίων.

Ο Χρ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι η καταστροφή από το σεισμό είναι μεγάλη, συλλυπήθηκε την οικογένεια του νεκρού και αναφέρθηκε στην ενότητα με την οποία θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια αντιμετώπισης της κατάστασης. «Εδώ στο Αρκαλοχώρι απεδείχθη ότι η ελληνική κοινωνία, οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Εκκλησία, η Περιφέρεια, μπορούμε να συμπορευθούμε για να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις αυτής της φυσικής καταστροφής. Νομίζω ότι είναι ένα δείγμα γραφής για το τι μπορούν να κάνουν οι Έλληνες όταν λειτουργούν όλοι μαζί» είπε ο Χρ. Στυλιανίδης που ευχαρίστησε όσους συμμετέχουν στην προσπάθεια, αναφερόμενος παράλληλα στην σημασία της συνεργασίας. «Είναι μια μεγάλη προσπάθεια κι ο καθένας με το δικό του ρόλο, με το δικό του μερίδιο προσπάθειας, συμβάλλει ώστε να επιτύχουμε να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις της φυσικής καταστροφής. Κι όπως είπε και ο πρωθυπουργός, καμιά φορά από μια φυσική καταστροφή μπορεί να προκύψει ακόμη και κάτι καλύτερο, γιατί προσφέρονται ευκαιρίες, όπως λ.χ. τονίστηκε ήδη από τον υφυπουργό, για ένα νέο χωροταξικό σχέδιο στην περιοχή. Ίσως να είναι μια νέα αρχή για την περιοχή χωρίς τα παλιά προβλήματα οικοδόμησης των σπιτιών - αν ήταν ανθεκτικά σε σεισμό, αν χτίζονταν μέσα στα ρέματα. Και δυστυχώς, στην Πολιτική Προστασία ξέρουμε πολύ καλά ότι σε περίπτωση πλημμυρικών φαινόμενων, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για οικοδομές χτισμένες μέσα στα ρέματα» κατέληξε ο Χρ. Στυλιανίδης.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα, ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Χρήστος Τριαντόπουλος αναφέρθηκε στην παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων, στην παροχή πρώτης αρωγής έναντι της στεγαστικής συνδρομής μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr, στην παροχή αποζημίωσης της οικοσκευής και κάλυψης των πρώτων αναγκών των νοικοκυριών που επλήγησαν μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr και την απαλλαγή για μία τριετία από τον ΕΝΦΙΑ. Επιπλέον αναφέρθηκε στην επιχορήγηση επιχειρήσεων που επλήγησαν από το σεισμό, την παροχή πρώτης αρωγής έναντι της επιχορήγησης επιχειρήσεων μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr, την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για έξι μήνες, αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης και επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης. Ο Χρ. Τριαντόπουλος ολοκληρώνοντας την εξειδίκευση των μέτρων αναφέρθηκε και στήριξη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και τη συνεργασία και στήριξη για την κατεδάφιση των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων.

Στην καθοριστικής σημασίας βοήθεια των τοπικών φορέων και εθελοντικών οργανώσεων αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, που εξήγησε ότι η προσπάθεια, που ξεκίνησε υπό την καθοδήγηση του υπουργού, θα συνεχιστεί και προς αυτή την κατεύθυνση θα ενεργοποιηθούν όλες οι δυνάμεις που χρειάζονται. «Θα προσπαθήσουμε και από την Αθήνα να συντονίσουμε τις ενέργειες και να ενεργοποιήσουμε όποιες δυνάμεις χρειάζονται για να ολοκληρωθεί το έργο που ξεκίνησε υπό την καθοδήγηση του υπουργού. Σύντομα θα επανέλθουμε για να δούμε πού βρισκόμαστε και ελπίζω πως όλη αυτή η προσπάθεια θα ολοκληρωθεί σύντομα και ο πληθυσμός της περιοχής να ανακουφιστεί. Να επιτευχθεί όλα να πάρουν το δρόμο τους έτσι ώστε να κλείσουμε με επιτυχία όλη αυτή την προσπάθεια που ξεκινήσαμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ε. Τουρνάς.

Ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης αναφέρθηκε στη μεταφορά των πρώτων 3Ο οικίσκων για να λειτουργήσουν οι τάξεις των σχολείων που έχουν υποστεί ζημιές από το σεισμό, ενώ ανακοίνωσε ότι από αύριο στέλνονται επιπλέον 20 με 30 μηχανικοί του υπουργείου για να ενισχύσουν τα συνεργεία των 60 μηχανικών που κάνουν ήδη απο το πρωί αυτοψίες στην περιοχή που έχει πληγεί από τον σεισμό. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Καραγιάννης «σήμερα, πρώτη ημέρα, έχουν γίνει ήδη 415 αυτοψίες σε διάφορα κτήρια και φαίνεται ότι 359 κτήρια είναι μη κατοικήσιμα και μόνο 56 κατοικήσιμα. Αναφορικά με τα σχολεία, 18 σχολικές μονάδες έχουν ελεγχθεί, από τις οποίες 9 μη κατοικήσιμες και 9 κατοικήσιμες. Οι αυτοψίες συνεχίζονται και θα έχουμε εκτίμηση για την κατάσταση των κτηρίων μέχρι το τέλος της εβδομάδας».

Αναλυτικότερα οι σημερινές αυτοψίες αφορούν 343 σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 40 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 292 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 11επικίνδυνες για χρήση. Επιπλέον 15 αυτοψίες σε επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων 5 είναι κατάλληλοι για χρήση και 10 προσωρινά ακατάλληλοι. Ελέγχθηκαν 28 αποθήκες/στάβλοι κλπ εκ των οποίων οι 26 είναι προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 2 επικίνδυνοι για χρήση. Επίσης ελέγχθηκαν 29 Δημόσια Κτίρια ή/και Ιεροί Ναοί εκ των οποίων 11 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και 18 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση. Τέλος, ελέγχθηκαν 18 σχολικές μονάδες εκ των οποίων, 9 κρίθηκαν κατάλληλες για χρήση και 9 ακατάλληλες προς χρήση.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης ανέφερε ότι τα μέτρα και οι πρωτοβουλίες είναι πλέον ορατές, συμπληρώνοντας ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να αισθάνονται μόνοι. «Είμαι βέβαιος ότι θα κλείσουν οι πληγές το συντομότερο δυνατόν όπως έγινε και στις περιοχές που επλήγησαν προσφάτως από πυρκαγιές, λίγο πιο πριν από πλημμύρες. Καλό θα ήταν να μην είχε συμβεί, αφού συνέβη θα το αντιμετωπίσουμε μαζί και νομίζω ότι η παρουσία όλων εδώ, αυτό καταδεικνύει» πρόσθεσε ο Λ. Αυγενάκης, που εξήγησε ότι δεν χρειάζεται εφησυχασμός αλλά ούτε πανικός.

Ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, Μανώλης Φραγκάκης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό αλλά και τα μέλη της κυβέρνησης που βρέθηκαν στην περιοχή αλλά και όσους συμμετέχουν στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κατάστασης, διευκρινίζοντας ότι με την συνεργασία όλων επετεύχθη ο άθλος, όπως τον χαρακτήρισε, που δεν ήταν άλλος από το «να καταφέρουμε να εξυπηρετήσουμε περίπου 500 άτομα, τόσο σε ό,τι αφορά τη διανυκτέρευσή τους, τη διατροφή αλλά και την τακτοποίηση αναγκών τους». Ο Μ. Φραγκάκης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό για τις ανακοινώσεις σχετικά με το ειδικό χωρικό και τα σχέδια για το Αρκαλοχώρι και το Καστέλι. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό που δεσμεύτηκε ότι μαζί με το ειδικό χωρικό θα γίνουν και τα σχέδια του Αρκαλοχωρίου και του Καστελίου. Είναι μία ευκαιρία η οποία δεν πρέπει να πάει χαμένη, μια τεράστια ευκαιρία για την περιοχή μας» πρόσθεσε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος.

Ο μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάνου κ.κ. Ανδρέας ανέφερε ότι ο σεισμός ενεργοποίησε άμεσα την πολιτεία και ευαισθητοποίησε τους πολίτες. «Όλοι μαζί δίνουμε μία μάχη με αποφασιστικότητα, με τόλμη, με πίστη και με προσευχή» ανέφερε ο κ.κ. Ανδρέας, ο οποίος πρόσθεσε ότι «και αυτή την μάχη θα την κερδίσουμε γιατί είμαστε δυνατοί και γιατί έχουμε πίστη».