7ος χρόνος, ημέρα 2187η
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021

Σε υψηλά επίπεδα η βία και οι διακρίσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ στην Ευρώπη

Σε υψηλά επίπεδα η βία και οι διακρίσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ στην Ευρώπη

Περισσότερα άτομα ΛΟΑΤΚΙ δεν κρύβουν πλέον τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου τους, ωστόσο η βία και οι διακρίσεις εναντίον τους παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Αυτό προκύπτει από έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA), που δημοσιεύεται σήμερα.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει διενεργηθεί μέχρι σήμερα για τα εγκλήματα μίσους και τις διακρίσεις σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Για πρώτη φορά περιλαμβάνει βιώματα ίντερσεξ ατόμων, καθώς και έφηβων ΛΟΑΤΚΙ ηλικίας 15-17 ετών.

Στην έρευνα, που διεξήχθη μέσω διαδικτυακών ερωτηματολογίων την περίοδο 27 Μαΐου-22 Ιουλίου 2019, συμμετείχαν 140.000 λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, τρανς και ίντερσεξ από αστικές και αγροτικές περιοχές από όλες τις χώρες της ΕΕ, καθώς και από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία. Οι συμμετέχοντες από την Ελλάδα ανήλθαν σε 4.502 άτομα.

Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι ζουν ανοιχτά ως λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, τρανσέξουαλ ή ίντερσεξ. Το ποσοστό είναι αρκετά μεγαλύτερο σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα που διεξήγε ο FRA το 2012 (36%). Ωστόσο, οι έξι στους δέκα αποφεύγουν να κρατήσουν το χέρι των συντρόφων τους όταν βρίσκονται σε δημόσιο χώρο (στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι ακόμα μεγαλύτερο και ανέρχεται σε 73%). Δύο στους πέντε δηλώνουν ότι υπέστησαν παρενόχληση το έτος πριν από την έρευνα και ένας στους πέντε τρανς και ίντερσεξ δέχθηκαν σωματική ή σεξουαλική επίθεση- ποσοστό διπλάσιο σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες κρύβει τη σεξουαλική του ταυτότητα στη δουλειά του, ενώ ένας στους πέντε νιώθει ότι υφίσταται διακρίσεις στον εργασιακό του χώρο. Στην Ελλάδα, το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι υπέστησαν διάκριση στην αναζήτηση για δουλειά ανέρχεται στο 19% και είναι το υψηλότερο μεταξύ των χωρών. Ακολουθούν η Κύπρος με 18% και η Βουλγαρία με 17%, ενώ στον αντίποδα τα χαμηλότερα ποσοστά ήταν στη Δανία και τη Σουηδία με 5%. Αρκετά υψηλότερο είναι το ποσοστό των όσων αισθάνθηκαν διάκριση στο χώρο εργασίας τους, με την Ελλάδα να κατέχει τη δεύτερη θέση με 31%, μετά τη Λιθουανία (32%) και πριν από την Κύπρο (30%). Στην ερώτηση αυτή τα χαμηλότερα ποσοστά ήταν στην Τσεχία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία με 13%.

Ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων σημειώνει πάντως για την έρευνα ότι η εξαγωγή συμπερασμάτων βάσει του μέσου όρου της ΕΕ αποκρύπτει τις σημαντικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των χωρών. Για παράδειγμα, ενώ σε ορισμένες χώρες το 70% και πλέον των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι η κοινωνία είναι περισσότερο ανεκτική, σε άλλες χώρες το 68% δηλώνει το ακριβώς αντίθετο.

Ο FRA καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της να λάβουν μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Μεταξύ άλλων ζητά την καλλιέργεια νοοτροπίας μηδενικής ανοχής έναντι της παρενόχλησης και της βίας, αλλά και την επένδυση στην επιμόρφωση και κατάρτιση ώστε η αστυνομία να μπορεί να αναγνωρίζει, να καταγράφει και να διερευνά αποτελεσματικά τα εγκλήματα μίσους έναντι των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Επίσης, ζητά η διαδικασία καταγγελίας εγκλημάτων και περιστατικών διάκρισης να διευκολυνθεί μέσα από διαδικτυακά εργαλεία καταγγελίας, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη να δημιουργηθούν ασφαλή και υποστηρικτικά σχολικά περιβάλλοντα για τους μαθητές. Τέλος, ζητάει από την ΕΕ τη θέσπιση νέας οδηγίας για την ίση μεταχείριση ώστε να επεκταθεί η προστασία από τις διακρίσεις και πέραν της απασχόλησης, ενώ από τις εθνικές κυβερνήσεις ζητάει την εκπόνηση ολοκληρωμένων εθνικών σχεδίων δράσης, τα οποία να εξασφαλίζουν το σεβασμό των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ σε όλους τους τομείς της ζωής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια από τις πλέον επιθετικές χώρες όσον αφορά την αντιμετώπιση των ΛΟΑΤΚΙ είναι η Πολωνία όπου στις αρχές του 2019 περισσότερες από 100 δημοτικές αρχές στα νοτιοανατολικά της χώρας έχουν υιοθετήσει αποφάσεις για ζώνες «ελεύθερες» από ΛΟΑΤΚΙ.

Το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη καταγγέλλει την «ιδεολογία των ΛΟΑΤΚΙ» ως ξενόφερτη και απειλητική για το πολωνικό έθνος και τις χριστιανικές του αξίες. Ο ηγέτης, μάλιστα, του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός Γιάροσλαβ Κατσίνσκι είχε δηλώσει: «Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας», υπονοώντας ότι η «ιδεολογία των ΛΟΑΤΚΙ» απειλεί την ηθική και την υγεία των νεαρών Πολωνών. Την τελευταία διετία, συντηρητικοί τοπικοί πολιτικοί αποπειράθηκαν να απαγορεύσουν τις «Παρελάσεις Υπερηφάνειας» (Pride Parades), υποστηρίζοντας ότι απειλούν την εθνική ασφάλεια.

AP Photo/Daniel Ochoa de Olza