Τρίτη 28 Μαΐου 2019, 11:51

-A +A

Στην ομιλία Τσίπρα οι αρχηγοί ΕΛΑΣ και Λιμενικού

Τρίτη 28 Μαΐου 2019, 11:51
Στην ομιλία Τσίπρα οι αρχηγοί ΕΛΑΣ και Λιμενικού
-A +A

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η παρουσία του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, του αρχηγού του Λιμενικού καθώς και άλλων αξιωματικών στην προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Παρασκευή στην πλατεία Συντάγματος.

Από τη πλευρά του, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ κ. Ανδρικόπουλος, απάντησε μέσω επίσημης ανακοίνωσης του σώματος, ότι βρέθηκε στην ομιλία Τσίπρα, προκειμένου να εποπτεύσει τα μέτρα ασφαλείας, κάτι που έχει κάνει και σε άλλες προεκλογικές συγκεντρώσεις. Ωστόσο, όπως προκύπτει και από άλλα στιγμιότυπα, ο κ. Ανδρικόπουλος είχε παρευρεθεί και στην ομιλία του Αλ. Τσίπρα στις 6 Μαΐου, την οποία παρακολούθησε από την πρώτη σειρά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσίευσε το newsit.gr, στη συγκέντρωση απαθανατίστηκαν ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αριστείδης Ανδρικόπουλος μαζί με τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Σκουρλέτη, τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και άλλα κομματικά στελέχη. Δίπλα του βρίσκονταν ο επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος αντιστράτηγος, Χρήστος Δραγατάκης και ο αρχηγός του Λιμενικού αντιναύαρχος, Σταμάτιος Ράπτης. 

Σημειώνεται ότι παρουσία των κ. Ανδρικόπουλου και Δραγατάκη στην προεκλογική ομιλία του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα που τιμωρείται με ανώτερη πειθαρχική ποινή.

Συγκεκριμένα, στο Π.Δ. 120/2008 ορίζεται σαφώς ότι «οι οποιασδήποτε μορφής δημόσιες εκδηλώσεις υπέρ ή κατά πολιτικών κομμάτων ή πολιτικών προσώπων επισύει την ποινή της αργίας με απόλυση.  Αρμόδιος να διατάξει τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης σε βάρος του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. είναι ο εκάστοτε υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Μάλιστα, σε δηλώσεις της, η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, προανήγγειλε την διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. «Υπάρχει εσωτερικός κανονισμός για τα θέματα αυτά και ουδείς εξαιρείται. Θα εξεταστούν αυτεπαγγέλτως, γιατί υπάρχει εσωτερικός κανονισμός ο οποίος τα προβλέπει και ουδείς εξαιρείται», δήλωσε η κα Παπακώστα στο protothema.gr. 

Τι απαντά ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. 

Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Αστυνομία αναφέρει ότι ο κ. Ανδρικόπουλος βρέθηκε στην ομιλία Τσίπρα, προκειμένου να εποπτεύσει τα μέτρα ασφαλείας, κάτι που έχει κάνει και σε άλλες προεκλογικές συγκεντρώσεις. Τονίζεται μάλιστα ότι ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. συνομίλησε και με τον Κώστα Μπακογιάννη, λίγο πριν ξεκινήσει η προεκλογική ομιλία του.

«Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται στην παρουσία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας σε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος την προηγούμενη Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019, ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

- η παρουσία του κ. Αρχηγού και του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος στην παραπάνω συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εποπτικών τους καθηκόντων και του επιτόπιου ελέγχου των αστυνομικών μέτρων για την ομαλή διεξαγωγή της συγκέντρωσης,

- την ίδια ημέρα, ανάλογη παρουσία της Ηγεσίας υπήρξε και στη Θεσσαλονίκη, στην συγκέντρωση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όπου τα μέτρα επόπτευσε και ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος.

Γενικότερα, το επιχειρησιακό μοντέλο που έχει προκριθεί από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Αριστείδη Ανδρικόπουλο, βασίζεται στην αυτοπρόσωπη παρουσία της Φυσικής Ηγεσίας σε χώρους όπου πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις, προκειμένου να υπάρχει προσωπική αντίληψη και εποπτεία των μέτρων καθώς και εντολές και οδηγίες για τη βελτιστοποίηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και ανταπόκρισης.

Στο πλαίσιο αυτό και στο διάστημα της προεκλογικής περιόδου ο κ. Αρχηγός, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες, επισκέφτηκε και επόπτευσε προσωπικά την ανάπτυξη των μέτρων τάξης και ασφάλειας σε προεκλογικά κέντρα και χώρους πολιτικών εκδηλώσεων.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε μία από τις επισκέψεις αυτές, συνοδευόμενος από τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής, τον Α' Βοηθό Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, επόπτευσε προσωπικά την ανάπτυξη των αστυνομικών μέτρων σε προεκλογικά κέντρα υποψηφίων στο κέντρο της Αθήνας, όπου μάλιστα συνάντησε και συνομίλησε με υποψηφίους, όπως ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης.

Επισημαίνεται ότι η αυτοπρόσωπη παρουσία της Φυσικής Ηγεσίας δεν αφορά μόνο σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, καθώς ο κ. Αρχηγός εποπτεύει προσωπικά το σχεδιασμό και την ανάπτυξη αστυνομικών μέτρων σε διάφορες περιπτώσεις, όπως στο λόφο Φιλοπάππου και στο Πεδίον του Άρεως, ενώ έχει δώσει συγκεκριμένες εντολές και οδηγίες στους Γενικούς Επιθεωρητές Αστυνομίας και στους Γενικούς Αστυνομικούς Διευθυντές να παρευρίσκονται προσωπικά σε όλες τις ανάλογες εκδηλώσεις και συμβάντα μείζονος σημασίας.

Με βάση τα παραπάνω προκύπτει ότι η Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας λειτουργεί, αποκλειστικά και μόνο, στο πλαίσιο των θεσμικών της αρμοδιοτήτων και καθηκόντων, όπως προσδιορίζονται από το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του Σώματος και οποιεσδήποτε διαφορετικές ερμηνείες ή προσεγγίσεις εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες».

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που ο αρχηγός της ΕΛΑΣ βρέθηκε σε ομιλία του Αλ. Τσίπρας, καθώς ο τηλεοπτικός φακός τον έχει καταγράψει να παρακολουθεί τον πρωθυπουργό από την πρώτη σειρά των καθισμάτων και στην Ξάνθη.

αρχηγός ΕΛΑΣ.

Μάλιστα μαζί του τότε στην ομιλία του Αλ. Τσίπρα ήταν και το νούμερο 3 του Σώματος, η αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, που διακρίνετε αριστερά του στη φωτογραφία.

«Σύντομη συζήτηση με τους υπουργούς» επικαλείται ο αρχηγός του Λιμενικού

Από την πλευρά του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, αντινάυαρχου Σταμάτιου Ράπτη, κύκλοι του επιβεβαίωσαν την παρουσία του, επισημαίνοντας ότι «πράγματι πέρασε από την συγκέντρωση του Αλέξη Τσίπρα στο Σύνταγμα μαζί με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Φώτη Κουβέλη, όμως δεν παρέμειναν. Είχαν μια σύντομη συζήτηση με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ και τους υπουργούς και στη συνέχεια αποχώρησαν».

Σημειώνεται ότι στην ίδια φωτογραφία, μαζί με κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντρική προεκλογική ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο Σύνταγμα βρίσκεται και ο Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος της ΕΛ.ΑΣ αντιστράτηγος Χρήστος Δραγατάκης. 

Σύμφωνα με το protothema, κύκλοι του Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδας, κ. Δραγατάκη, ανέφεραν ότι «Ο επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος λαμβάνει τα μέτρα όπου μιλάει ο πρωθυπουργός. Οφείλει. Έχει υποχρέωση. Ήταν εκεί από τις 3 το μεσημέρι και υπάρχουν όλοι οι συνάδελφοι που τον είδαν για τη σωστή διάταξη των μέτρων. Από τις δυνάμεις που θα μπουν... Λιώσανε τα πόδια του μέσα στον ήλιο για να μη δημιουργηθεί τίποτα. Αυτή είναι η δουλειά του»

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο, 4 Απριλίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα