Σε επιφυλακή η Ελλάδα για το Oruc Reis

Σε επιφυλακή η Ελλάδα για το Oruc Reis

Σε επιφυλακή παραμένουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παρακολουθώντας στενά τις τουρκικές κινήσεις στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, καθώς η σημερινή ημέρα θεωρείται κρίσιμη, αφού το άνοιγμα της Αγίας Σοφιάς ως τζαμί ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως αφορμή για τον Τ. Ερντογάν να κλιμακώσει, αποφασίζοντας τον απόπλου του Oruc Reis προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει προς κάθε πλευρά πως δεν θα γίνει ανεκτή καμία αμφισβήτηση των δικαιωμάτων της Ελλάδας όπως αυτά προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο το πολεμικό ναυτικό παραμένει σε απόλυτη ετοιμότητα με τον ελληνικό στόλο να έχει αναπτυχθεί σε συγκεκριμένες θέσεις - κλειδιά.

Την Πέμπτη το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ανέφερε πως το Oruc Reis είναι «έτοιμο για την αποστολή του» στη Μεσόγειο χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει πότε αναμένεται αυτό να συμβεί. Υπενθυμίζεται όμως ότι η NAVTEX έχει ισχύ μέχρι τις 2 Αυγούστου.

Πέρα από την αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, η Αθήνα έχει στη φαρέτρα της και την ισχυρή δήλωση υποστήριξης του Γάλλου προέδρου Εμμάνουελ Μακρόν, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η Γαλλία δεν θα δεχτεί να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή το State Department κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει τον σχεδιασμό για επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένταση, ενώ ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, τόνισε ότι και το Καστελόριζο όπως όλα τα νησιά έχουν πλήρη επήρρεια σε θαλάσσιες ζώνες ακριβώς όπως και τα ηπειρωτικά εδάφη.