Σχολεία: Ανοίγουν 10 Ιανουαρίου - Τρία τεστ την πρώτη εβδομάδα, τεστ σε όλους τους μαθητές σε περίπτωση κρούσματος

Σχολεία: Ανοίγουν 10 Ιανουαρίου - Τρία τεστ την πρώτη εβδομάδα, τεστ σε όλους τους μαθητές σε περίπτωση κρούσματος

Ανοίγουν τα σχολεία από τη Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου μετά το πράσινο φως και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως οι μαθητές θα κάνουν τρία self test υποχρεωτικά την πρώτη εβδομάδα και σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη θα διενεργούνται πέντε self test.

«Προβλέπεται ένα επιπλέον σελφ τεστ για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων, επομένως την εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου θα διενεργηθούν τρία δωρεάν σελφ τεστ αντί για δύο. Μπαίνει, λοιπόν, ένα πρόσθετο φίλτρο ασφαλείας για την αποτροπή διασποράς του ιού από όσους τυχόν νοσούν αλλά δεν έχουν συμπτώματα, δεδομένης μάλιστα της ιδιαίτερης περιόδου των γιορτών με τους αυξημένους συγχρωτισμούς. Αναμένουμε πολλά κρούσματα το επόμενο διάστημα – θυμίζω ότι από τις μέρες με τα περισσότερα κρούσματα στα σχολεία την προηγούμενη περίοδο ήταν η 13η Σεπτεμβρίου, η πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων, που τα παιδιά προέρχονταν από μία περίοδο διακοπών, δίχως το προστατευτικό πλαίσιο του σχολείου. Τα τεστ θα διατεθούν δωρεάν στα φαρμακεία αυτήν την εβδομάδα» είπε.

Σε περίπτωση κρούσματος όλοι οι μαθητές πλέον θα κάνουν τεστ. Πιο συγκεκριμένα, οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν πέντε τεστ (τρία self και δύο rapid) και οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν τρία τεστ. Στον ίδιο αριθμό τεστ θα υποβάλλονται αντιστοίχως και οι εκπαιδευτικοί εμβολιασμένοι και μη. 

Αλλάζει δηλαδή το προηγούμενο πρωτόκολλο που σε περίπτωση κρούσματος ελέγχονταν οι μαθητές που χωροταξικά κάθονταν δίπλα στον μαθητή με το κρούσμα.

Αναμένουμε περισσότερα κρούσματα είπε η κ. Κεραμέως υπενθυμίζοντας ότι τα περισσότερα κρούσματα στη σχολική κοινότητα είχαν σημειωθεί στις 13 Σεπτεμβρίου, όταν επέστρεψαν από τις διακοπές. 

Όλες οι άλλες προβλέψεις του πρωτοκόλλου, όπως για παράδειγμα τα υποχρεωτικά ράπιντ τεστ για εκπαιδευτικούς που δεν είναι εμβολιασμένοι, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν.

Τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, για παράδειγμα στα Πανεπιστήμια, τα οποία έχουν και υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, επίσης παραμένουν ως έχουν.

Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στη σημασία της δια ζώσης εκπαίδευσης  τονίζοντας ότι οι μαθητές είναι πιο ασφαλείς στα σχολεία. 

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι κυρίαρχη στη χώρα μας ενώ ανακοίνωσε  ότι «έχουμε έρθει σε συμφωνία με τον σύνδεσμο ελληνικών κλινικών και άμεσα θα μας διατεθεί από τις ιδιωτικές κλινικές από το 10-15% των απλών κλινών τους προκειμένου να διαχειρίζονται covid περαστικά».

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι θα εκδοθεί σχετική ΚΥΑ με την οποία όλοι οι εργαζόμενοι αν βρεθούν θετικοί στον κορονοϊό, θα μπορούν να λάβουν τη σχετική αναρρωτική άδεια με την επιδεικνύοντας μόνο το αποτέλεσμα των rapid τεστ.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην ενίσχυση του ΕΣΥ και στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα που θα διαθέσει το 10% έως 15% απλών κλινών του για covid περιστατικά.\

Βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση είπε ο υπουργός και προβαίνουμε σε παρεμβάσεις όπου χρειάζεται.