Σαρηγιάννης: Κορύφωση πανδημίας στις 19- 20 Ιανουαρίου με 65.000 κρούσματα

Σαρηγιάννης: Κορύφωση πανδημίας στις 19- 20 Ιανουαρίου με 65.000 κρούσματα

Στην πρόβλεψη ότι θα φτάσουμε στην κορύφωση των κρουσμάτων στις 19 με 20 Ιανουαρίου με περισσότερες από 60.000 με 65.000 μολύνσεις κατά μέσο όρο και στην συνέχεια θα έχουμε ουσιαστική αποκλιμάκωση προχώρησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκτιμώντας ότι τέλος Απριλίου θα έχουμε τελειώσει με την Όμικρον.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ σημείωσε ότι από το τέλος Μάρτιου θα έχουμε φυσιολογικούς αριθμούς κρουσμάτων, ενώ αναφερόμενος στα τωρινά κρούσματα τόνισε πως από τα 28 χιλιάδες κρούσματα που ανακοινωθήκαν χθες το 90% είναι Όμικρον ενώ η Δέλτα είναι σε έντονη πτωτική πορεία.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι διαπιστώνεται μια αύξηση στις νοσηλείες από τις 25 του μήνα, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί, αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς.  Τόνισε ότι η στρατηγική για να αποφύγουμε το γενικό απαγορευτικό είναι να διατηρήσουμε το σύστημα υγείας σε καλή κατάσταση γιατί θα υπάρξει πίεση. 

Νωρίτερα, μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής ανέφερε ότι με δεδομένο το ποσοστό ανεμβολίαστων σε μεγάλες ηλικίες το ιικό φορτίο πλησιάζει σε διπλασιασμό στις 2 ημέρες και περίπου στις 23 Ιανουαρίου αναμένεται τετραπλασιασμός ακόμα και πενταπλασιασμός κρουσμάτων και αποκλιμάκωση στη συνέχεια.

«Πραγματικά αναμένουμε πολύ μεγάλους αριθμούς σε ημέρα με ανάλογο αριθμό τεστ», ενώ αναφερόμενος στα μέτρα που ελήφθησαν και τα οποία χαρακτήρισε επιβραδυντικά της αυξητικής τάσης σημείωσε ότι «υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω προσπάθεια πριν φτάσουμε να μιλάμε για lockdown.

Πρόσθεσε ότι η αύξηση της τηλεργασίας άνω του 50% και η απολύμανση του αέρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα μπορούσαν να ενισχύσουν την προσπάθεια.

Ξεκάθαρα τα ποσοστά δείχνουν τι πρέπει να γίνει, ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης συνοψίζοντας:

- Στο 97% οι πιθανότητες να περάσει η μετάλλαξη Όμικρον ως απλή γρίπη με την τρίτη δόση

- Στο 91% οι πιθανότητες να αποτραπεί η μόλυνση για τριπλοεμβολιασμένους

- Χαμηλότερη η προστασία για εμβολιασμένους με δύο δόσεις ή άτομα που νόσησαν

- 100% οι πιθανότητες μόλυνσης για τους ανεμβολίαστους

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε ήδη σε συζητήσεις με τον ιδιωτικό τομέα για διαθεσιμότητα και ΜΕΘ και προσωπικού. Είναι τρόποι να κερδίσουμε χρόνο για να μεγαλώσει το ποσοστό εμβολιασμού, από τα παιδιά μέχρι τους άνω των 60, πρόσθεσε ο καθηγητής.

Διαβάστε Περισσότερα