Σ. Μισέλ:  Ενδεχόμενο επιβολής μέτρων για την προμήθεια εμβολίων στις χώρες-μέλη

Σ. Μισέλ: Ενδεχόμενο επιβολής μέτρων για την προμήθεια εμβολίων στις χώρες-μέλη

Με επιστολή του προς τέσσερις επικεφαλής ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής σε νομικά μέσα ώστε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις των φαρμακευτικών εταιρειών προς την ΕΕ, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με εταιρείες που καθυστερούν τις παραδόσεις των εμβολίων αποδειχθούν ανεπιτυχείς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διερευνήσει τα απαραίτητα νομικά μέσα για να εξασφαλίσει τα εμβόλια που συμφώνησε να αγοράσει σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με εταιρείες που καθυστερούν τις παραδόσεις αποδειχθούν ανεπιτυχείς, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. 

Ορισμένα από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν προτείνει νομική δράση για να αναγκάσουν τις φαρμακευτικές εταιρείες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις προμήθειας των εμβολίων, κάτι που επιβεβαιώνει η επιστολή προς τέσσερις επικεφαλής ευρωπαϊκών κυβερνήσεων από τον Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με το Reuters, η επιστολή αναφέρει ότι εάν «θεωρηθεί πολιτικά», η ΕΕ θα μπορούσε να προσφύγει στο άρθρο 122 του μπλοκ σύμφωνα με το οποίο τα κράτη μέλη δύνανται να λάβουν νομικά «μέτρα κατάλληλα» σε περίπτωση σοβαρών δυσκολιών εφοδιασμού.

«Αυτό θα δώσει στην ΕΕ και στα κράτη μέλη τη νομική ισχύ ώστε να ληφθούν επείγοντα μέτρα, για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική παραγωγή και παροχή εμβολίων για τον πληθυσμό μας», δήλωσε ο Μισέλ στην επιστολή του προς τους ηγέτες της Αυστρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Δανίας και της Ελλάδας.

«Έκανα αυτήν την πρόταση στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να μπορέσουμε να διερευνήσουμε αυτήν τη λύση αμέσως», έγραψε.

Ο Μισέλ, ο οποίος εκπροσωπεί τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, δήλωσε ότι υποστήριξε όλες τις προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος με τους κατασκευαστές εμβολίων «μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων».

«Ωστόσο, εάν δεν μπορεί να βρεθεί ικανοποιητική λύση, πιστεύω ότι πρέπει να διερευνήσουμε όλες τις επιλογές και να χρησιμοποιήσουμε όλα τα νομικά μέσα και τα μέτρα επιβολής που έχουμε στη διάθεσή μας βάσει των Συνθηκών», πρόσθεσε. 

pdf

FAZ: Η AstraZeneca συμφώνησε να δημοσιοποιήσει το συμβόλαιο με την ΕΕ

Η φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca είναι έτοιμη να δημοσιοποιήσει το συμβόλαιο παραδόσεων εμβολίων κατά της COVID-19 που έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και σκοπεύει αύριο, Παρασκευή, να κάνει προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ποια ευαίσθητα τμήματα θα απαλείψει, ανέφερε η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Η εφημερίδα επικαλείται πηγή της ΕΕ σύμφωνα με την οποία, ενώ η AstraZeneca δεν θα μπορέσει να παραδώσει τα 80 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 που αναμένονταν το πρώτο τρίμηνο, οι ποσότητες θα υπερβαίνουν σημαντικά τα 31 εκατομμύρια δόσεις που είχαν νωρίτερα αναφερθεί.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν αντεγκλήσεις ανάμεσα στη φαρμακευτική εταιρία και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όταν έγινε γνωστό ότι η AstraZeneca δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τους υπεσχημένους στόχους για τις παραδόσεις εμβολίων.

Olivier Hoslet, Pool Photo via AP