8ος χρόνος, ημέρα 2439η
Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2022

Reuters: Η Κομισιόν θα δώσει περαιτέρω οδηγίες για τo πώς θα γίνει η πληρωμή του ρωσικού αερίου

Reuters: Η Κομισιόν θα δώσει περαιτέρω οδηγίες για τo πώς θα γίνει η πληρωμή του ρωσικού αερίου
Shutterstock

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει στις χώρες της ΕΕ επιπλέον καθοδήγηση σχετικά με το εάν μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν για το ρωσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις, δήλωσε αξιωματούχος της Κομισιόν στο Reuters την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το διάταγμα του Πούτιν, οι αγοραστές υποχρεούνται να καταθέσουν ευρώ ή δολάρια σε λογαριασμό στη Gazprombank, η οποία στη συνέχεια πρέπει να τα μετατρέψει σε ρούβλια.

Η Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα είπε στις χώρες ότι η συμμόρφωση με αυτό το σχέδιο θα μπορούσε να παραβιάσει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί. Ωστόσο, ανέφερε επίσης ότι οι χώρες ενδέχεται να μπορούν να πραγματοποιούν πληρωμές σύμφωνα με τις κυρώσεις, εάν δηλώσουν ότι οι πληρωμές τους έχουν ολοκληρωθεί μόλις η πληρωμή γίνει σε ευρώ και προτού μετατραπεί σε ρούβλια.

«Θα δοθούν στα κράτη μέλη κάποιες περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την ανάλυση», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της Κομισιόν την Παρασκευή, σημειώνοντας ότι η αρχική οδηγία θα επεκταθεί.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος, είπε ότι η ουσία της αρχικής οδηγίας δεν θα αλλάξει και δεν επιβεβαίωσε το πότε θα γίνουν γνωστές οι επιπλέον λεπτομέρειες.

Σε μια συνάντηση των πρεσβευτών της ΕΕ την Τετάρτη, η Βουλγαρία και η Πολωνία έκαναν λόγο για «σύγχυση» και χώρες όπως η Δανία, η Φινλανδία, η Ελλάδα, η Σλοβακία και η Ισπανία είπαν ότι «απαιτείται περισσότερη σαφήνεια».


Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσουν τι θα κάνουν με το αίτημα της Ρωσίας.

Ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ είπε ότι η ασάφεια της τρέχουσας οδηγίας μπορεί να επιτρέψει στις χώρες που ανησυχούν για το αν θα κοπεί το αέριο, να συνεχίσουν να πληρώνουν χωρίς φόβο για νομικές συνέπειες λόγω ενδεχόμενης παραβίασης των κυρώσεων.

«Υπό τις περιστάσεις, μια μικρή "ακαταστασία" μπορεί να είναι προτιμότερη», είπε ο διπλωμάτης.