8ος χρόνος, ημέρα 2440η
Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2022

Πρόεδρος Μολδαβίας: Προσπάθειες κλιμάκωσης της έντασης οι επιθέσεις στην Υπερδνειστερία

Πρόεδρος Μολδαβίας: Προσπάθειες κλιμάκωσης της έντασης οι επιθέσεις στην Υπερδνειστερία
AP

H πρόεδρος της Μολδαβίας προειδοποίησε την Τρίτη ότι ένα κύμα επιθέσεων στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας που υποστηρίζεται από τη Ρωσία ήταν μια προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης, κατηγορώντας «φιλοπολεμικές φατρίες» εντός της επικράτειας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Μαϊα Σαντού είπε ότι δεν σχεδιάζει να μιλήσει με το Κρεμλίνο για τα επεισόδια των τελευταίων 24 ωρών που περιελάμβαναν επίθεση στο υπουργείο Εσωτερικών της Υπερδνειστερίας και την καταστροφή δύο ραδιο-ιστών που μετέδιδαν ρωσικό ραδιόφωνο.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της διοίκησης της Υπερδνειστερίας, αυτονομιστικής περιοχής της Μολδαβίας, δήλωνε σύμφωνα με το πρακτορείο Tass το οποίο επικαλείται το Reuters, ότι τα ίχνη των τρομοκρατικών επιθέσεων οδηγούν στην Ουκρανία.

"Τα ίχνη αυτών των επιθέσεων οδηγούν στην Ουκρανία", μεταδίδει το TASS επικαλούμενο δήλωση του Βαντίμ Κρασνοσέλσκι, του αυτοαποκαλούμενου προέδρου της αποσχισθείσας περιοχής.

"Υποθέτω ότι αυτοί που οργάνωσαν την επίθεση αυτή έχουν στόχο να σύρουν την Υπερδνειστερία στη σύγκρουση".

Νωρίτερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας της Υπερδνειστερίας είχε ανακοινώσει «τρομοκρατική επίθεση» κατά στρατιωτικής μονάδας κοντά στο Τιρασπόλ χωρίς θύματα και αναβάθμισε στο «κόκκινο» το επίπεδο συναγερμού, βασιζόμενο στην σειρά των βομβιστικών επιθέσεων που παρατηρούνται τις τελευταίες ώρες στον φιλορωσικό θύλακα.

«Τις πρώτες ώρες της Τρίτης, δύο εκρήξεις ακούστηκαν από το χωριό Μαϊάκ, η πρώτη στις 6:40 και η δεύτερη στις 7:05» ανέφερε η ανακοίνωση του τοπικού υπουργείου Εσωτερικών της αυτόκλητης «δημοκρατίας». Έπληξαν τον πύργο του ραδιοφώνου του χωριού, που βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων περίπου από το Τιρασπόλ, «πρωτεύουσα» της Υπερδνειστερίας.

Τα «περιστατικά» σημειώνονται την ώρα που οι αρχές της Μολδαβίας φοβούνται άνοιγμα παράπλευρου μετώπου της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Η ανησυχία ενισχύθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν Ρώσος στρατηγός δήλωσε ότι η Μόσχα επιδιώκει να καταλάβει την νότια Ουκρανία, που συνορεύει με την Υπερδνειστερία, ώστε να διασφαλίσει απευθείας πρόσβαση στον αυτονομιστικό θύλακα που η Μόσχα υποστηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά.

Ο στρατηγός Ρουστάμ Μινεκάιεφ, υποδιοικητής των δυνάμεων της Κεντρικής Ρωσικής Διοίκησης, δήλωσε επίσης ότι ο ρωσόφωνος πληθυσμός της Μολδαβίας είναι «θύμα καταπίεσης». Το πρόσχημα αυτό επικαλείται συστηματικά η Μόσχα για τις στρατιωτικές της επεμβάσεις. Την «υπεράσπιση της ρωσικής μειονότητας» επικαλέσθηκε και για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Μολδαβία κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί για τις απειλητικές δηλώσεις αυτές, καλώντας την Μόσχα «να σεβαστεί την εδαφική της ακεραιότητα».

Η Ρωσία θέλει να αποφύγει ένα σενάριο στο οποίο η Μόσχα θα πρέπει να παρέμβει στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας της Μολδαβίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών την Τρίτη, σύμφωνα με το Reuters.

Η Υπερδνειστερία αποσχίσθηκε από το κράτος της Μολδαβίας έπειτα από σύντομη εμφύλια σύρραξη μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Ο θύλακας, με πληθυσμό 500.000 κατοίκων, εξαρτάται σχεδόν πλήρως από την Μόσχα, η οποία χορηγεί δωρεάν φυσικό αέριο και έχει αναπτύξει εκεί δύναμη 1.500 στρατιωτών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Πηγή: Reuters