Στα θρανία επέστρεψαν σήμερα οι μαθητές και μαθήτριες γυμνασίων και λυκείων της επικράτειας, που άνοιξαν ξανά τις πόρτες τους μετά από δυόμισι μήνες. Εξαίρεση αποτελούν τα λύκεια στις «κόκκινες» περιοχές, με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, όπου τα μαθήματα συνεχίζονται με τηλε-εκπαίδευση.
Οι μαθητές ξεκίνησαν να προσέρχονται λίγο πριν τις 8 για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους. Πριν από την είσοδο τους στον προαύλιο χώρο αλλά και εντός των σχολικών αιθουσών θερμομετρούνταν και λάμβαναν οδηγίες που πρέπει να τηρούν.
Η υπουργός Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, επισκέφτηκε το 4ο γυμνάσιο στη Νέα Ιωνία, απ΄ όπου δήλωσε ότι «προτεραιότητά μας να ανοίξουν τα σχολεία, πάντοτε προσέχοντας και τη δική σας υγεία και τη δημόσια υγεία συνολικά».
«Γι' αυτό επιμένω πολύ στη σημασία των μέτρων, τα οποία θα τηρούμε παντού, είτε στο σχολείο, είτε εκτός και η μάσκα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο», ανέφερε, μιλώντας σε μαθητές και μαθήτριες η κ. Κεραμέως. Στη συνέχεια, τους διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να μπορούν να γίνονται δια ζώσης με τους εκπαιδευτικούς τα μαθήματα.
Σε δηλώσεις της αργότερα, η κ. Κεραμέως κάλεσε τους μαθητές άνω των 16 ετών και τους εκπαιδευτικούς να κλείσουν ραντεβού στην ειδική πλατφόρμα για δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό (edu.testing.gov.gr), «προκειμένου να έχουμε ανά πάσα στιγμή πληρέστερη εικόνα για την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία».
Το άνοιγμα των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συνοδεύεται από μέτρα πρόληψης κατά της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού: υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, χρήση αντισηπτικών και τακτικούς αερισμούς των χώρων.
Επιπλέον, τα διαλείμματα γίνονται ανά ομάδες μαθητών, ενώ σταθερές πρέπει να είναι οι ομάδες των μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες.
Σχολαστικοί αναμένεται να είναι οι καθαρισμοί όλων των χώρων των σχολείων, ενώ ειδικά μέτρα έχουν ληφθεί για την προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήση μουσικών οργάνων κ.ά.. Οι σχολικές γιορτές θα γίνονται επίσης με μέτρα και οι σχολικές επισκέψεις ή οι περίπατοι θα πραγματοποιούνται ανά τμήμα.
Υπενθυμίζεται, ότι οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ στα σχολεία θα συνεχιστούν. Παράλληλα, συνεχίζει να είναι σε λειτουργία η ειδική πλατφόρμα για το κλείσιμο ραντεβού από εκπαιδευτικούς, μαθητές και μαθήτριες άνω των 16 (edu.testing.gov.gr). Όπως έχει τονιστεί από το υπουργείο Παιδείας, ο έλεγχος αυτός χρησιμεύει προκειμένου να υπάρχει μία καλύτερη επιδημιολογική εικόνα των σχολείων.
Σημειώνεται ότι κάποια σχολεία, γυμνάσια με λυκειακές τάξεις, όπου το λύκειο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του γυμνασίου, δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας η δομή είναι ενιαία και δεν είναι δυνατόν να διαχωριστεί οπότε το λύκειο που οφείλει να είναι κλειστό στις «κόκκινες» περιοχές συμπαρασύρει αναπόφευκτα και το γυμνάσιο.
Οι περιοχές που είναι στην «κόκκινη» ζώνη
Οι περιοχές που έχουν ενταχθεί στην «κόκκινη» ζώνη (επιπέδου Β) είναι οι εξής:
Η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ο Δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, οι δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, ο Δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, ο Δήμος Χαλκιδέων και ο οικισμός Ρομά της δημοτικής Ενότητας Δυστίων του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, ο Δήμος Νέας Προποντίδας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, ο Δήμος Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, ο Δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου και η Περιφέρεια Αττικής πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.
Τι ισχύει με διαγωνίσματα, βαθμολογίες και απουσίες
Οσον αφορά τα διαγωνίσματα, από το υπουργείο Παιδείας, με σχετικές εγκυκλίους, έχει προβλεφθεί αρχικά η μεταφορά των διαγωνισμάτων του Α' τετραμήνου στο Β' τετράμηνο, σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η γραπτή δοκιμασία δια ζώσης εγκαίρως. Έτσι, οι βαθμολογίες του Α΄ τετραμήνου μπορεί να διαμορφωθούν και χωρίς την ύπαρξη διαγωνίσματος, αλλά με βάση την απόδοσή τους στην τάξη (φυσική και ηλεκτρονική) και από τα τεστ που έδωσαν στις τάξεις δια ζώσης.
Ακόμη, έχει προβλεφθεί η μη κατάθεση βαθμολογίας για κάποιο μάθημα ή κλάδο μαθήματος που για οποιονδήποτε λόγο ενδεχομένως διδάχθηκε λιγότερο από δέκα (10) ώρες στο Α' τετράμηνο και με την προϋπόθεση ότι αποδεδειγμένα και δικαιολογημένα οι διδάσκοντες δεν διαθέτουν επαρκή στοιχεία για την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών και μαθητριών τους.
Οσον αφορά την καταχώρηση των απουσιών, το υπουργείο έχει διευκρινίσει ότι θα γίνει σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (δεν προσμετρώνται οι απουσίες λόγω τεχνικών ζητημάτων και ασθενείας) και ότι ο χαρακτηρισμός της φοίτησης των μαθητών και μαθητριών θα εξεταστεί στο τέλος του Β' τετραμήνου.
Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ellada/sholeia-anoigoyn-ta-gymnasia-kleista-lykeia-attiki