7ος χρόνος, ημέρα 2095η
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021

Πόσο ταυτίζονται Ρωσία και Τουρκία

Πόσο ταυτίζονται Ρωσία και Τουρκία

Η Τουρκία έχει μειώσει την επιθετική συμπεριφορά της διεθνώς, τουλάχιστον φαινομενικά, ώστε να δείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο προς τη Δύση. Τα οικονομικά προβλήματα, η αδυναμία της λίρας και το ανησυχητικό εμπορικό ισοζύγιο αρχίζουν να επηρεάζουν την τουρκική εξωτερική πολιτική.

Παράλληλα, η Ρωσία βλέπει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της να σφίγγουν τον κλοιό γύρω της. Η Μόσχα αντέδρασε άμεσα στην παρουσία ενός βρετανικού πολεμικού πλοίου κοντά στις ακτές της Κριμαίας, ώστε να δείξει πως είναι αποφασισμένη να επιβάλει την κυριαρχία στο εγγύς εξωτερικό της.

Η Τουρκία, από την πλευρά της, ανησυχεί άμεσα για τους Κούρδους στη Συρία, όπου η Ρωσία διατηρεί την κομβική στρατιωτική δύναμη της. Ο Τσαβούσογλου έσπευσε να ξεκαθαρίσει στον ομόλογο του, Σέργκει Λαβρόφ πως οι τουρκικές επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων θα συνεχιστούν. Η Ρωσία από τη μεριά της θεωρεί πως το καθεστώς του Άσαντ θα πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο σε όλη την επικράτεια και σε αυτό το πλαίσιο έχει μεταβάλει την πολιτική της στη Ρωσία απέναντι στους Κούρδους. Η ταύτιση Ρωσίας και Τουρκίας, ενώ προέρχεται από διαφορετικές αφετηρίες, σημαίνει πως η κατάσταση για τους Κούρδους στη Συρία βαίνει επι τα χείρω.

Η σύζευξη των δύο επεκτείνεται και στον οικονομικό τομέα. Η Μόσχα δείχνει ιδιαίτερα ενοχλημένη από την άρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία ευθυγραμμίστηκε κι η Ελλάδα, να δέχεται αυτόματα τους τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί με το ρωσικό εμβόλιο. Η Τουρκία από τη μεριά της, δέχθηκε ως μάννα εξ ουρανού την απόφαση της Μόσχας να επανεκκινήσει την τουριστική σύνδεση μαζί της.

Το Κρεμλίνο θέλει με αυτή την επίσκεψη να δείξει κατ’ αρχάς πως εξακολουθεί να υπάρχει μία εναλλακτική για την Τουρκία, πέρα από τη Δύση. Η πώληση των S-400 από τη Ρωσία στην Τουρκία ακόμα αποτελεί βασικό ζήτημα τόσο για τους εμπλεκόμενους, όσο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα άλλωστε, η έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικού ενέταξε την Τουρκία σε μία λίστα χωρών που στρατολογεί παιδιά, βάσει των πρακτικών των συνεργαζόμενων δυνάμεων της στη Συρία, όπου ενδέχεται να επιβληθούν περιορισμοί στην πώληση εξοπλισμών. Η Ρωσία συνεχίζει να δηλώσει τη διαθεσιμότητα της, εφόσον παρουσιαστεί η ευκαιρία.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έσπευσε να καθησυχάσει τον Λαβρόφ πως τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Ερντογάν για τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουν τη δίοδο των ρωσικών πλοίων από τα Στενά και η Συνθήκη του Μοντρέ θα τηρηθεί. Ωστόσο, η Ρωσία ανησυχεί πως η Τουρκία θα επιτρέπει σε νατοϊκά πολεμικά πλοία πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα που θα μειώσουν τη διαπραγματευτική ισχύ της. Ο Τσαβούσογλου δεν αναφέρθηκε σε αυτή την προοπτική, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.