Πόσες μέρες επιζεί ο κορονοϊός σε μάσκες και χαρτονομίσματα

Πόσες μέρες επιζεί ο κορονοϊός σε μάσκες και χαρτονομίσματα

O κορονοϊός μπορεί να επιζήσει πάνω στις μάσκες μέχρι και για μία εβδομάδα και σε χαρτονομίσματα μέχρι και 3 ημέρες, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, ωστόσο το θετικό στοιχείο είναι εξολοθρεύεται από τα οικιακά απολυμαντικά, τη χλωρίνη ή το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό.

Όπως μετέδωσε η South China Morning Post, η έρευνα διαπίστωσε πως ο κορονοϊός που προκαλεί τον covid-19 μπορεί να παραμείνει σε επιφάνειες από πλαστικό και ανοξείδωτο ατσάλι έως και τέσσερις ημέρες, και στην εξωτερική πλευρά από τις προστατευτικές χειρουργικές μάσκες για μια εβδομάδα.

Οι ερευνητές μελέτησαν για πόσο χρονικό διάστημα μπορεί ο ιός να επιζήσει πάνω σε διάφορες επιφάνειες, σε θερμοκρασία δωματίου. Σύμφωνα με τις δοκιμές τους, σε εκτυπωμένο χαρτί και χαρτομάντιλα ο ιός επέζησε για λιγότερο από τρεις ώρες, ενώ σε στο επεξεργασμένο ξύλο και τα υφάσματα, εξαφανίστηκε τη δεύτερη ημέρα. Σε γυαλί και χαρτονομίσματα, ο ιός ανιχνεύθηκε και την δεύτερη ημέρα αλλά είχε εξαφανιστεί μέχρι την τέταρτη, ενώ σε ανοξείδωτο ατσάλι και πλαστικό επέζησε μεταξύ τεσσάρων και επτά ημερών.  

«Το εντυπωσιακό είναι», σχολίασαν οι ερευνητές, πως εξακολούθησε να υπάρχει ανιχνεύσιμο επίπεδο μόλυνσης στην εξωτερική επιφάνεια μιας χειρουργικής μάσκας μετά από επτά ημέρες. «Γι' αυτόν  είναι πολύ σημαντικό, αν φορά κάποιος μάσκα να μην αγγίζει το εξωτερικό της».

Σε όλες τις επιφάνειες, η συγκέντρωση του ιού μειώθηκε ραγδαία με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με την έρευνα.  

Οι ερευνητές είπαν πως τα αποτελέσματα «δεν αντικατοπτρίζουν απαραιτήτως την πιθανότητα μετάδοση του ιού από την συνήθη επαφή», καθώς η παρουσία του ιού στην έρευνα ανιχνευόταν μέσω εργαστηριακών εργαλείων, όχι δακτύλων και χεριών όπως συμβαίνει στην καθημερινή ζωή.  

Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα Business-Standard.com, έρευνα Αμερικανών ερευνητών σχετικά με την ανθεκτικότητα του κορονοϊού, η οποία δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο μήνα στο επιστημονικό περιοδικό Nature, είχε καταλήξει επίσης στο συμπέρασμα πως ο ιός μπορεί να είναι παρών σε πλαστικό και ατσάλι μέχρι και για 72 ώρες, αλλά δεν αντέχει περισσότερο από τέσσερις ώρες στον χαλκό ή 24 ώρες στο χαρτόνι.

«Το πιο σημαντικό είναι να πλένετε τα χέρια σας», αναφέρει ο Leo Poon Litman, από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, τονίζοντας πως το πλύσιμο των χεριών παραμένει στην κορυφή της λίστας, και σημειώνει πως θεωρητικά είναι πιθανό οι συσκευασίες τροφίμων να φέρουν επαρκή ποσότητα ενεργού ιού ώστε να προκαλέσουν μόλυνση, αλλά ο ακριβής κίνδυνος αυτού δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη.