Πέμπτο κύμα πανδημίας προς τα τέλη Οκτώβρη; Η βόρειος Ελλάδα στο επίκεντρο της ανησυχίας

Πέμπτο κύμα πανδημίας προς τα τέλη Οκτώβρη; Η βόρειος Ελλάδα στο επίκεντρο της ανησυχίας

Μετά την διάψευση των ανησυχητικών σεναρίων που ήθελαν μεγάλη έξαρση της διασποράς του κορονοϊού στα αστικά κέντρα κατά τα τέλη Σεπτεμβρίου, από την επιστροφή των εκδρομέων, οι ειδικοί κρατούν μικρό καλάθι για το τι μέλλει γενέσθαι τον Οκτώβριο φοβούμενοι ένα πέμπτο κύμα πανδημίας με κορύφωση τα 3.000 κρούσματα την ημέρα κατά τα μέσα Οκτωβρίου όταν θα έχουν ανοίξει και τα πανεπιστήμια.

Τα προγνωστικά μοντέλα που «τρέχει» ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του  Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Σαρηγιάννης κάνουν πρόβλεψη για ένα κύμα η ένταση του οποίου θα εξαρτηθεί από την εμβολιαστική κάλυψη και το πώς θα εξελιχθούν οι εμβολιασμοί στο προσεχές διάστημα κυρίως σε εκείνες τις περιοχές της επικράτειας που το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών παραμένει απογοητευτικά χαμηλό και κάτω του πανελλαδικού μέσου όρου που αγγίζει το 58% με δύο δόσεις και στο 61 % με τουλάχιστον μία δόση.

Όπως εξηγεί ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης ο καλός καιρός που παρατείνεται και εξακολουθεί να είναι σύμμαχός μας- κρατώντας σχεδόν όλες οι δραστηριότητες έξω σε συνδυασμό με την πρόοδο των εμβολιασμών και με το πολύ συχνό testing με self test και rapid test βοηθούν να κρατηθεί υπό έλεγχο η διασπορά του κορονοϊού ειδικά όταν στην Αττική το ιικό φορτίο παραμένει  χαμηλό και ελεγχόμενο.

Οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη


Η κατάσταση  ωστόσο έχει μία διαφορετική εικόνα στη βόρειο Ελλάδα αλλά και σε άλλες περιοχές της επικράτειας, μετά την ανακοίνωση του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους σύμφωνα με την οποία σε 10 περιοχές πανελλαδικά εντοπίζεται  ανησυχητικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Οι περιοχές αυτές οι οποίες προβληματίζουν και κάποιες εκ των οποίων έχουνε ήδη μπει  «στο κόκκινο» με ισχύοντα περιοριστικά μέτρα  περιλαμβάνουν την Αρκαδία, την Ξάνθη,  την Πέλλα, τις Σέρρες, την Ηλεία, την Φωκίδα, τη Δράμα, τη Δυτική Αττική, την Πιερία, το Κιλκίς και την Ευρυτανία, με τον καθηγητή περιβαλλοντικής μηχανικής να θεωρεί πως όταν ανοίξουν τα πανεπιστήμια και αρχίσουν οι νέοι - που έχουν και την μεγαλύτερη κινητικότητα να κυκλοφορούν πολύ μπορεί να υπάρξει πρόβλημα ειδικά στη βόρειο Ελλάδα όπου το μέσο όρο της εμβολιαστικής κάλυψης στη Θεσσαλονίκη διατηρείται στο 52% - χαμηλότερο της επικρατείας.

Ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα στις όμορες περιοχές, με την εμβολιαστική κάλυψη να πέφτει ακόμα χαμηλότερα στο 40% και εκεί πρέπει να επικεντρωθεί ο μηχανισμός της επιχείρησης Εμβολιασμού ώστε να γίνουν περαιτέρω δράσεις και να πεισθούν οι μη εμβολιασμένοι να εμβολιαστούν.

Πέμπτο κύμα πανδημίας: «Κλειδί» ο εμβολιασμός
 

Η Ελλάδα ανέκαθεν σαν χώρα συγκρινόταν σε πολλά θέματα πολιτικής υγείας με την Πορτογαλία η οποία έχει πληθυσμό παρόμοιο με εμάς. Στη σύγκριση σε ό,τι αφορά  τον εμβολιασμό, μένουμε πολύ πίσω, με την Πορτογαλία να αναδεικνύεται ηγέτιδα χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας πετύχει ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 83%.

Η πατρίδα μας υπολείπεται 25 ποσοστιαίες μονάδες και όπως εξηγεί από τη δική του μεριά ο καθηγητής πολιτικής υγείας του London School of Economics από ένα ποσοστό περίπου 20%  των πολιτών που θα θέλαμε να έχουν εμβολιαστεί αλλά δεν έχουν, αν καταφέρουμε να πείσουμε τους μισούς θα είναι μεγάλο κέρδος για την εξέλιξη της covid  τους προσεχείς μήνες.

Πρόκειται για ένα στοίχημα Δημόσιας Υγείας που μπορεί να κερδηθεί είτε με τη συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών και πρωτίστως των παιδιάτρων για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στον μαθητικό πληθυσμό,  αλλά και με τη συμμετοχή των γιατρών που εργάζονται πολυϊατρεία καθώς όλες οι ειδικότητες  τους μπορούν πλέον να συμμετέχουν στην επιχείρηση «Ελευθερία»,  αλλά και με δράσεις που θα γίνουν σε συνεργασία με την Εκκλησία και  τα Πανεπιστήμια για μαζικούς εμβολιασμούς σε κατά τόπους δήμους.

Το κινητό «οπλοστάσιο» της επιχείρησης Ελευθερίας αποτελείται από 301 κινητές μονάδες και 41 κινητά συνεργεία ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν κι άλλες καταδρομικές ομάδες που θα κάνουν δράσεις σε συγκεκριμένες περιοχές και οργανώνουν και εμβολιασμούς ειδικών πληθυσμών όπως είναι οι άστεγοι, οι Ρομά και οι μετανάστες προκειμένου να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη, με μία από τις πιο πρόσφατες εξελίξεις να αφορά τη δυνατότητα εμβολιασμού των μεταναστών που διαμένουν παράνομα στη χώρα λαμβάνοντας προσωρινό ΑΜΚΑ μόνο για τον εμβολιασμό τους.

Επάρκεια εμβολίων - 74,6% έχουν εμβολιαστεί με Pfizer
 

Το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι διαθέτουμε επάρκεια εμβολίων καθώς έχουμε ήδη  δωρίσει 1.540.000 δόσεις εμβολίων Astra Zeneca σε 10 χώρες, στην Αλβανία, τα Σκόπια, τη Βοσνία, Ερζεγοβίνη, την Κένυα, την Ουκρανία, τη Λιβύη, την Ιορδανία, τη Ρουάντα, την Τυνησία και την Αίγυπτο. Μέσα στις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί η δωρεά σε Ιράν και Ιράκ, ανεβάζοντας τον αριθμό των ωφελούμενων τρίτων χωρών σε δώδεκα.

Επιπλέον των δόσεων αυτών, η Ελλάδα συμμετέχει, ήδη, με 510.000 δόσεις στο πρόγραμμα COVAX και βρίσκεται στη διαδικασία,  εκτός των δωρεών, και για πώληση σε τρεις χώρες εμβολίων από την Astra Zeneca και τη Pfizer. Στην Ελλάδα είναι ξεκάθαρο ότι το μεγαλύτερο μέρος των εμβολιασμών, ποσοστό 74,6%, έχει γίνει με το εμβόλιο της Pfizer.

Θα γίνει η νέα γρίπη η covid19;
 

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Inc Άλμπερτ Μπουρλά εκτιμά ότι η νόσος covid μετά από περίπου ένα χρόνο θα γίνει ενδημική και θα αντιμετωπίζεται όπως καλή ώρα η γρίπη με ετήσιο εμβολιασμό, ενώ είναι πολύ πιθανό το σενάριο στο μέλλον τα mRNA εμβόλια να συμπεριλαμβάνουν τον κορονοϊό και τον ιό της γρίπης σε ένα σκεύασμα, ώστε να ξεμπερδεύουμε με ένα τσίμπημα.

Η πρόκληση για το προσεχές διάστημα είναι, λοιπόν διπλή, να μην αμελήσουμε τον αντιγριπικό εμβολιασμό που θα ξεκινήσει στα μέσα Οκτώβρη  και ταυτόχρονα να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, που παραμένει μεταξύ 40% - 50%.

Μονοκλωνικά αντισώματα
 

Την ίδια ώρα, τα νέα για την φαρμακευτική αντιμετώπιση της λοίμωξης κορονοϊού σκορπούν μια αχτίδα αισιοδοξίας αλλά κι εδώ οι ειδικοί κρατούν μικρό καλάθι καθότι τα μονοκλωνικά αντισώματα στα οποία πολύ έχουν «επενδύσει», θα τα  προμηθευτεί η Ευρώπη σε συγκεκριμένες δόσεις και η δοσολογία που αντιστοιχεί στην Ελλάδα σύμφωνα με τον καθηγητή πολιτικής υγείας του LSE Ηλία Μόσιαλο δεν ξεπερνά τις 5000 – 5300 δόσεις,  ποσότητα που δεν  φτάνει ούτε για να καλύψει τον πληθυσμό ενός νησιού σαν την Άνδρο.