Πάνω από 550 διαδικτυακά meeting εισηγμένων με funds στο 9ο road show

Πάνω από 550 διαδικτυακά meeting εισηγμένων με funds στο 9ο road show

Ξεπέρασαν τις 550 οι τηλεδιασκέψεις των διοικήσεων των εισηγμένων εταιρειών με τους διαχειριστές και τους εκπροσώπους των ξένων funds στο 9ο Greek Investment New York Forum, το road show που διοργάνωσε η ΕΧΑΕ με το Ελληνο-Aμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο από 15-18 Ιουνίου διαδικτυακά.

Στο τριήμερο road show που ολοκληρώνεται σήμερα, συμμετείχαν 29 εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρείες, ενώ το παρόν έδωσαν 77 διεθνή επενδυτικά funds και 116 διαχειριστές χαρτοφυλακίου. Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά προσαρμοζόμενη στις νέες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία του Covid- 19.

Παρά την ιδιαιτερότητα της φετινής εκδήλωσης και της μη φυσικής παρουσίας, τηρουμένων των αναλογιών πήγε καλά η διοργάνωση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των ξένων διαχειριστών έλκυσαν οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας. Στην κορυφή της ζήτησης ήταν οι ΟΠΑΠ, Jumbo και ΔΕΗ, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία, με τις δύο πρώτες να θεωρούνται δύο εξαιρετικά «χαρτιά» της αγοράς με «εγγυημένα» κέρδη και γενναία μερισματική απόδοση διαχρονικά, όμως φέτος αντιμετώπισαν την ιδιαιτερότητα του κλεισίματος των καταστημάτων για περίπου δύο μήνες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Όσο για τη ΔΕΗ, η εταιρεία βρίσκεται σε πορεία επιστροφής σε βιώσιμη λειτουργία, μπαίνει στις ΑΠΕ και γενικώς «ξεφορτώνεται» βαρίδια του παρελθόντος, κάτι που άλλωστε αντανακλάται στη μετοχή που έχει άνοδο 135% από το χαμηλό των 1,52 ευρώ της 16ης του περασμένου Μάρτη. Υψηλά στις προτιμήσεις των ξένων και φέτος ήταν οι μετοχές του ευρύτερου κλάδου της ενέργειας, των υποδομών και των κατασκευών. Αυτές οι μετοχές άλλωστε ξεχωρίζουν και επενδυτικά τα τελευταία χρόνια στο Χ.Α. ενώ και διεθνώς είναι στην αιχμή του δόρατος. 

Ποιες εταιρείες συμμετείχαν

Κεντρικό θέμα της φετινής διοργάνωσης είναι «Greece: Investment Opportunities in the post Covid-19 era», ενώ σε επίπεδο εισηγμένων συμμετέχουν οι εταιρείες ΑΔΗΜΕ, Alpha Bank, EXAE, Cenergy Holdings, Ελλάκτωρ, ElvalHalcor, Eurobank, ΕΥΔΑΠ, Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Ικτίνος, Κρι-Κρι, Lamda Development, Motor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς, ΟΛΠ, Prodea, ΔΕΗ, Σαράντης, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Πλαστικά Θράκης, ΤΙΤΑΝ και Viohalco.

Σωκ. Λαζαρίδης: Το ΧΑ αντέδρασε πιο έντονα από τον MSCI αναδυόμενων

Σε δήλωσή του με αφορμή την εκδήλωση ο διευθύνων σύμβουλος του Χ.Α. Σωκράτης Λαζαρίδης, υπογράμμισε ότι «το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την εγχώρια αγορά αποτυπώνεται τόσο στην σταθερά αυξημένη συμμετοχή τους στην κεφαλαιοποίηση του ελληνικού Χρηματιστηρίου, η οποία σήμερα διαμορφώνεται σε 65%, όσο και στην αξία συναλλαγών που, με σημαντική τη συμμετοχή των επενδυτών από τις ΗΠΑ, δεν έχει βρεθεί σε χαμηλότερα επίπεδα του 50% του συνόλου  αγοράς μηνιαίως από το 2013». 

Σημείωσε πως «η πανδημία ανέκοψε την δυναμική πορεία της αγοράς των αρχών του έτους, όμως ήδη ο Γενικός δείκτης έχει ανακάμψει από το τέλος Μαρτίου, αυξημένος κατά 33%, σε ποσοστό μεγαλύτερο από την άνοδο του δείκτη MSCI των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών αγορών την αντίστοιχη περίοδο. Προφανώς, την δυναμική αυτή ενισχύει  η προοπτική αξιοποίησης των διαρθρωτικών κονδυλίων που η ελληνική οικονομία εξασφαλίζει στο πρόγραμμα ανάκαμψης που διαμορφώνεται  από την ΕΕ».

Κλείνοντας, ο κ. Λαζαρίδης τόνισε ότι «Διαθέτοντας την εμπειρία μίας δεκαετίας λιτότητας πίσω της, η Ελληνική οικονομία απέδειξε ότι έχει την τόσο απαραίτητη - και για τον υπόλοιπο κόσμο σήμερα- κρίσιμη μάζα παραστάσεων, ώστε  να αντιμετωπίζει την πανδημία Covid -19, αλλά και την μετά αυτής εποχή, με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση». 

Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε, μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα αντιμετώπισε, επί πολλά χρόνια, ένα σημαντικό επενδυτικό κενό, το οποίο πρέπει να κλείσουμε. Η προτεραιότητα αυτή γίνεται ακόμα πιο επιτακτική σήμερα. Προς αυτή την κατεύθυνση, θέτουμε δύο, αλληλένδετους, στόχους. Ο πρώτος αφορά το πώς θα καλύψουμε το αρνητικό κενό παραγωγής, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τα δημόσια οικονομικά. Και ο δεύτερος πώς θα βελτιώσουμε το σκέλος της προσφοράς, δηλαδή την παραγωγική ικανότητα της οικονομίας, ώστε να επιτευχθούν βιώσιμοι και χωρίς αποκλεισμούς ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης, με υψηλό επίπεδο κοινωνικής συνοχής, αντιμετωπίζοντας επίσης τις δημογραφικές προκλήσεις».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης κατά την τοποθέτησή του και τη συζήτηση που είχε με το δημοσιογράφο κ. Σωτήρη Νίκα, Επικεφαλής του Γραφείου Αθηνών του Bloomberg, τόνισε εμφατικά πως «Η όρεξη της Κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις είναι τεράστια. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να αξιοποιήσει το πολιτικό του κεφάλαιο, που είναι υψηλότερο απ’ ότι ήταν στις εκλογές του 2019, για να προχωρήσει σημαντικές τομές που ήταν δύσκολο να γίνουν στο παρελθόν για πολιτικούς λόγους», προσθέτοντας πως «οι  μεταρρυθμίσεις θα αφορούν στους περισσότερους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής, όπως στις δημόσιες συμβάσεις και την αγορά εργασίας, με στόχο η Ελλάδα να γίνει ακόμη πιο φιλική στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κα Βασιλική Λαζαράκου παρουσίασε τις βασικές προτεραιότητες της εποπτικής αρχής για το επόμενο χρονικό διάστημα που αποσκοπούν στην προστασία των επενδυτών και της αγοράς, καθώς και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται σε θεσμικό επίπεδο, κάνοντας λόγο για το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά που έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης.

Συνοψίζοντας, ο κ. Γεώργιος Χαντζηνικολάου, πρόεδρος, του Χρηματιστηρίου Αθηνών, της Τράπεζας Πειραιώς και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, αναφέρθηκε με έμφαση στις πολλές και καλές επενδυτικές ευκαιρίες που σήμερα υπάρχουν στην Ελλάδα. Στοιχείο που αποτυπώνεται και στον αυξημένο αριθμό επενδυτών οι οποίοι, με τη παρουσία τους στο US Ιnvestment Forum, δείχνουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για τις εγχώριες εισηγμένες επιχειρήσεις.

Υπογραμμίζοντας την σπουδαιότητα της Αμερικανικής αγοράς κεφαλαίων, τόνισε πόσο σημαντικό είναι για τις ίδιες τις εταιρείες να αδράξουν την ευκαιρία και να αξιοποιήσουν με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο το ενδιαφέρον αυτό.

Ο πρόεδρος του Χ.Α. επεσήμανε επίσης τον καταλυτικό ρόλο της νέας Κυβέρνησης που συστηματικά δημιουργεί ένα περιβάλλον φιλικό προς το επιχειρείν, που πλαισιώνεται από ένα πρόγραμμα φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων. «Αυτές οι πρωτοβουλίες δημιουργούν αξιοπιστία και εμπιστοσύνη, που είναι απαραίτητες συνθήκες για την ανάπτυξη. Ιδιαίτερα σημαντικός ως προς την κατεύθυνση αυτή είναι και ο ψηφιακός μετασχηματισμός που προχωρά με αποφασιστικά βήματα και διαμορφώνει σταδιακά το νέο πρόσωπο της δημόσιας διοίκησης, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα της», υπογράμμισε ο κ. Χαντζηνικολάου.