8ος χρόνος, ημέρα 2436η
Κυριακή, 3 Ιουλίου 2022

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Πάνω από 2 εκατ. οι πλήρως εμβολιασμένοι - Άνοιξαν τα ραντεβού για όλους τους ενήλικες, τα εμβόλια ανά ηλικία

Πάνω από 2 εκατ. οι πλήρως εμβολιασμένοι - Άνοιξαν τα ραντεβού για όλους τους ενήλικες, τα εμβόλια ανά ηλικία

Με το άνοιγμα της πλατφόρμας των εμβολίων για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών και την καθολική πρόσβαση του πληθυσμού σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, η επιχείρηση «Ελευθερία» μπαίνει από σήμερα σε πλήρη εφαρμογή, ενώ ως το βράδυ του Σαββάτου, οι πλήρως εμβολιασμένοι συμπολίτες μας θα έχουν υπερβεί το φράγμα των 2 εκατομμυρίων.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, «σήμερα θα ξεπεράσουμε τα 2 εκατομμύρια πολιτών που θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι», εξηγώντας πως όταν βεβαιώνεται η ροή των εμβολίων, αυξάνεται και ο αριθμός των εμβολιασμών.

Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι ουσιαστικά όλοι οι πολίτες άνω των 18 μπορούν να εμβολιαστούν τονίζοντας ότι η χώρα τον Ιούνιο θα έχει άλλη εικόνα.

Άνοιξαν τα ραντεβού για τους άνω των 18 με το σκεύασμα της Johnson & Johnson

Η παράδοσης της νέας παρτίδας των εμβολίων της Johnson & Johnson στην Ελλάδα, έφερε και το άνοιγμα ραντεβού στο emvolio.gov.gr, για την ηλικιακή ομάδα 18 έως 29 ετών.

Kατόπιν της επιβεβαίωσης που ανέμενε η κυβέρνηση για τις παραλαβές των εμβολίων, από την εταιρεία Johnson & Johnson, το βράδυ της Παρασκευής άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά της covid-19 και για τους άνω των 18 με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Υπενθυμίζεται πως από την εταιρεία Johnson & Johnson αναμέναμε 220.000 δόσεις εμβολίων, ενώ ήδη με το εμβόλιο της εμβολιάζονταν οι πολίτες άνω των 18 ετών που κατοικούν σε νησιά.

Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τους 30-34 ετών από σήμερα

Αξίζει να επισημανθεί πως την Τετάρτη 26 Μαΐου άνοιξε η πλατφόρμα υπόψιν έτσι ώστε η ηλικιακή ομάδα 35-39 να μπορεί να κλείνει ραντεβού και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια, δηλαδή, Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson. Είχε προηγηθεί στις 21 Μαΐου, το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40-44 και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια.

Έτσι σήμερα εμβολιάζονται πολίτες άνω των 18 ετών με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson, πολίτες άνω των 30 ετών με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.

Υπογραμμίζεται πως ο εμβολιασμός κατά της covid-19 στην Ελλάδα προχωρά με γρήγορους ρυθμούς. Η Επιχείρηση «Ελευθερία» και η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», προχωρούν κανονικά και σύμφωνα με τον προγραμματισμό και αυτό αποτυπώνεται και στον επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο εμβολιασμών ανά 100.000 κατοίκους, όπου η Ελλάδα έχει περάσει πλέον στην τρίτη θέση μεταξύ 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπροσθέτως, στο ποσοστό του πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του η Ελλάδα είναι στην πέμπτη θέση από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι αριθμοί των εμβολιασμών

Σημειώνεται πως το πρόγραμμα «Ελευθερία» συνεχίζει να τρέχει με γοργούς ρυθμούς καθώς μόνο χθες Παρασκευή (28/5) πραγματοποιήθηκαν:

  • 96.750 εμβολιασμοί μόνο την Παρασκευή
  • 5.402.105 εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά
  • 3.532.565 εμβολιασμοί με τουλάχιστον 1 δόση έχουν πραγματοποιηθεί
  • 1.967.849 ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί

Μ. Θεμιστοκλέους: Ακυρώνεται αυτόματα η δεύτερη δόση του εμβολίου για όσους νόσησαν

Για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας μίλησε νωρίτερα σήμερα στον ΑΝΤ1 ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ αναφέρθ8ηκε και στους πολίτες που έχουν νοσήσει από κορονοϊό, κάνοντας γνωστό ότι το δεύτερο ραντεβού θα ακυρωθεί αυτόματα για όλους την ερχόμενη Τρίτη. «Έξι μήνες μετά την ημερομηνία νόσησης ο κάθε πολίτης θα λάβει sms που θα του υπενθυμίζει να κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό», πρόσθεσε.

Αναλυτικότερα, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας επισήμανε ότι σχεδόν 2.000.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ενώ περίπου 5.400.000 δόσεις όλων των εμβολίων έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στη χώρα μας συνολικά.

Σε ερώτηση για το πότε θα έχει επιτευχθεί ο στόχος του 50% εμβολιασμένων στη χώρα απάντησε ότι αναμένεται εντός του καλοκαιριού, διευκρινίζοντας ότι οι ρυθμοί εμβολιασμού καθορίζονται από τις παραδόσεις των εμβολίων.

Παράλληλα ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, τονίζοντας ότι ο διάλογος για το συγκεκριμένο θέμα έχει ανοίξει για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων όπως οι υγειονομικοί.

Σε ερώτηση σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού απάντησε ότι θα χρησιμεύει και για τις μετακινήσεις στο εξωτερικό.

Επιπροσθέτως, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας τόνισε ότι έχει δοθεί το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό στις ηλικίες 12 έως 15 ετών και η χώρα μας θα ακολουθήσει τις οδηγίες των ειδικών για το εάν θα προγραμματιστούν τα ραντεβού πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Τέλος,υπογράμμισε ότι σε μια εβδομάδα θα ανακοινωθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό των κατάκοιτων.