Πανελλαδικό δίκτυο επιτήρησης για μεταλλάξεις του ιού
Β. Κικίλιας

Πανελλαδικό δίκτυο επιτήρησης για μεταλλάξεις του ιού

Τη δημιουργία πανελλαδικού δικτύου επιτήρησης και επαγρύπνησης με στόχο τον συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους επιστήμονες για το θέμα των μεταλλάξεων του κορονοϊού.

Στόχος του δικτύου είναι ο συντονισμός και η ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης, καθώς οι επιστήμονες ανησυχούν για τις μεταλλάξεις του ιού SARS-CoV-2.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στη σημασία του δικτύου για τις μεταλλάξεις, έτσι ώστε, όπως είπε, να υπάρχουν σωστά επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία θα οδηγήσουν στην σωστή επιδημιολογική ανάλυση. Γεγονός που θα βοηθήσει την κυβέρνηση να λαμβάνει τις ανάλογες αποφάσεις με γνώμονα την δημόσια υγεία και την προστασία των πολιτών, όπως τόνισε.

Ειδικότερα, τα ύποπτα δείγματα μεταλλαγμένου στελέχους θα στέλνονται στο ΙΙΒΕΑΑ (Ίδρυμα Ιατροβιοτεχνολογικών Ερευνών).

Να σημειωθεί ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού είναι 26 έως σήμερα, αλλά υπάρχουν και άλλα κρούσματα προς διερεύνηση και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα και για αυτά.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρης Θάνος, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, οι Καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας, Γιώργος Σουρβίνος, Δημήτρης Παρασκευής και Γκίκας Μαγιορκίνης και η Καθηγήτρια Άννα Παππά.

Ο επικεφαλής του ΙΙΒΕΑΑ Δημήτρης Θάνος ανέφερε ότι στο πλαίσιο λειτουργίας του δικτύου θα αποστέλλονται δείγματα από όλη τη χώρα στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, όπου θα γίνεται η ταυτοποίηση του στελέχους του ιού το οποίο προέρχεται από συγκεκριμένες περιοχές, από συγκεκριμένα άτομα.

«Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ, ώστε να έχουμε μια πλήρη μοριακή αποτύπωση της πανδημίας στη χώρα σε βάθος χρόνου, πριν τα εμβόλια, κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού και βεβαίως κατόπιν», τόνισε και σημείωσε ότι το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών εδώ και αρκετό καιρό έχει αρχίσει μια γονιδιωματική επιτήρηση της πανδημίας COVID-19 στη χώρα μας και έχει αυτή τη στιγμή τις κατάλληλες υποδομές και την κατάλληλη ερευνητική εμπειρία, ούτως ώστε να κάνουμε μια πλήρη γονιδιωματική αποτύπωση των διαφόρων στελεχών κορονοϊού στη χώρα μας.