8ος χρόνος, ημέρα 2396η
Τρίτη, 24 Μαΐου 2022

Π. Αρκουμανέας: 26 τα κρούσματα μεταλλαγμένου στελέχους στην Ελλάδα

Π. Αρκουμανέας: 26 τα κρούσματα μεταλλαγμένου στελέχους στην Ελλάδα

Στην αποκάλυψη ότι 26 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα, αλλά τα περισσότερα ήταν στις εισόδους της χώρας και έχουν απομονωθεί, προχώρησε ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση στα επιδημιολογικά στοιχεία».

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ σημείωσε ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού βρίσκονται στο μικροσκόπιο των επιστημόνων τον τελευταίο μήνα, υπό τον φόβο ενδεχόμενων επιπτώσεών τους στη μάχη κατά της COVID-19 μέσω του εμβολιασμού, ενώ ερωτηθείς για υφασμάτινες μάσκες, με αφορμή τη σύσταση της γαλλικής κυβέρνησης για χρήση των χειρουργικών μασκών διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει καμία οδηγία για απόσυρσή τους» και οι πολίτες μπορούν να τις χρησιμοποιούν.

Επίσης, ο Παναγιώτης Αρκουμανέας εξέπεμψε αισιόδοξο μήνυμα ότι επιστρέφουμε σε κάποια κανονικότητα και τόνισε πως σε οποιαδήποτε δραστηριότητα ανοίγει υπάρχει το επιδημιολογικό ρίσκο, το οποίο παρατηρούν οι ειδικοί, ώστε να μην υπάρξει έξαρση,

Για το επόμενο βήμα, τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η Γ’ Λυκείου. «Οι επόμενοι 3 μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι. Σε όλο τον κόσμο υπάρχει μια έξαρση, πιθανόν το τρίτο κύμα. Προετοιμαζόμαστε για το τρίτο κύμα και παρακολουθούμε τη μετάλλαξη του ιού.»

Σχετικά με τους εμβολιασμούς, ο κ. Αρκουμανέας ανέφερε ότι μέχρι και χτες είχαν εμβολιαστεί 44.000 συμπολίτες μας. Συμπλήρωσε, δε, ότι θα παραλάβουμε 430.000 δόσεις μέσα στον Ιανουάριο και θα εμβολιαστούν 220.000 άνθρωποι.

«Αν τους επόμενους μήνες έχουμε εμβολιάσει τους άνω των 70 που είναι και οι πιο ευπαθείς από το Μάρτιο η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη.», είπε.

Όσον αφορά το σενάριο να παραλάβουμε και εκτός της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμβόλια, όπως έκανε η Γερμανία, ο κ. Αρκουμανέας είπε ότι «η ΕΕ διαπραγματεύεται και μας δίνει τα εμβόλια. Δε μπορούμε να κάνουμε διμερείς συμφωνίες.»

Παράλληλα, για τους ανθρώπους που εμβολιάζονται, ανέφερε πως «όποιος εμβολιάζεται αυτόματα το σύστημα του δίνει το ραντεβού για τη δεύτερη δόση σε 21 μέρες.»

Σχετικά με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει εμβολιάσει το 0,4% του πληθυσμού της. Μόνο μία χώρα στην Ευρώπη έχει πάνω από 1%.»