Παγώνη: Στη χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου θα ενταχθούν και οι υγειονομικοί

Παγώνη: Στη χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου θα ενταχθούν και οι υγειονομικοί

Η τρίτη δόση εμβολίου που θα ανακοινωθεί από το Υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα θα αφορά τους άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς, ενώ ήδη τρέχουν τα ραντεβού για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, δήλωσε η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη τονίζοντας πως βάσει μελετών «σωστά γίνεται αυτό».

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις που γίνουν από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίων κατά της Covid-19

Όπως ανέφερε οι υγειονομικοί φτάνουν τους 8 μήνες από τότε που έκαναν το εμβόλιο που σημαίνει ότι πρέπει να εμβολιαστούν με την 3η δόση καθώς υπάρχει η άμεση επαφή με τον ασθενή. Σημείωσε μάλιστα ότι αυτό θα έπρεπε να γίνει και νωρίτερα.

Ερωτηθείσα για την επιλογή να εμβολιαστούν αρχικά με την τρίτη δόση οι 60 ετών και πάνω και οι υγειονομικοί, εξήγησε πως στην Ελλάδα πάμε πιο σιγά όσο αναφορά τις εισηγήσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες καθώς περιμένουμε τις μελέτες και μετά προχωρούμε. «Δεν υπάρχει τόσο υλικό όσο έχουν οι ξένες χώρες με εκατομμύρια εμβολιασμένους» είπε ενδεικτικά.

Παράλληλα, η κα Παγώνη εξέφρασε τον προβληματισμό των ειδικών για τα χαμηλά ποσοστά των εμβολιασμών στα παιδιά και δήλωσε ότι μπορεί να υπάρχει έξαρση με το άνοιγμα των σχολείων.  

Η ίδια ανέφερε πως οι εμβολιασμοί στα παιδιά 12-15 ετών φτάνουν μόλις το 13% και στα παιδιά 15-17 ετών μόλις στο 21% και έκανε έκκληση στους γονείς σε συνεννόηση με τον παιδίατρό τους να προχωρήσουν στους εμβολιασμούς των παιδιών τους.

Σημείωσε μεταξύ άλλων πως οι ειδικοί θα έχουν μια πιο ξεκάθαρη κατάσταση για την εξέλιξη του κορονοϊού τα Χριστούγεννα αρχές Οκτωβρίου τέλος Σεπτεμβρίου. Με αυτή την νόσο δεν ξεμπλέκουμε εύκολα, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Περιμένουμε μεγάλη έξαρση μέχρι τα Χριστούγεννα

«Αγωνιούμε πολύ για το 4ο κύμα. Περιμένουμε ότι μετά τον Οκτώβριο όταν οι συνθήκες θα έχουν ευνοήσει τον κορονοιό , τα σχολεία, οι συνωστισμοί και τα ΜΜΜ θα κάνουν πάλι την ζημιά», τόνισε νωρίτερα μιλώντας ο διευθυντής της  ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

Όπως ανέφερε αναμένεται μεγάλη έξαρση και πίεση στο σύστημα υγεία μέχρι τα Χριστούγεννα και έκανε έκκληση να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει γρήγορα.

Παράλληλα, δήλωσε πως δέχεται απειλές με επιστολές και σφραγίδα της Κρήτης. «Ούτε στο μεσαίωνα δεν έχω δει τέτοιες περιπτώσεις. Δέχτηκα απειλή εναντίον της ζωής μου, για τον αγώνα που κάνω, ότι έχω παραπλανηθεί από τον σατανά και ότι προσπαθώ να κοροϊδέψω τον κόσμο για να εμβολιαστεί».

Σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως η υπερμετάδοση του ιού φαίνεται ότι δεν γίνεται μόνο με τα σταγονίδια αλλά και αερογενώς και χρειάζεται απολύμανση των χώρων ενώ τόνισε ότι όλη η προσοχή πρέπει να στραφεί στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας καθώς αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο και νοσήσουν βαρύτερα. «Δεν βλέπουμε εμβολιασμένους σε βαριά κατάσταση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, δήλωσε πως άνθρωποι που νόσησαν επιμένουν να μην κάνουν το εμβόλιο.