7ος χρόνος, ημέρα 2156η
Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2021

Παγκόσμια ανησυχία για την εξάπλωση της ινδικής μετάλλαξης - Η μία μετά την άλλη οι χώρες κλείνουν τα σύνορα

Παγκόσμια ανησυχία για την εξάπλωση της ινδικής μετάλλαξης - Η μία μετά την άλλη οι χώρες κλείνουν τα σύνορα

Συναγερμός έχει σημάνει διεθνώς λόγω του νέου σημερινού παγκοσμίου ρεκόρ κρουσμάτων Covid-19, απόρροια των εκατοντάδων χιλιάδων νέων μολύνσεων στην Ινδία. Το τελευταίο 48ωρο η χώρα ανακοίνωσε κοντά στα 700.000 νέα κρούσματα.

Τα νοσοκομεία αναζητούν απεγνωσμένα οξυγόνο για τους ασθενείς, ενώ σειρά χωρών, όπως Γερμανία, Καναδάς, Κουβέιτ, Ιράν διακόπτουν τις πτήσεις από και προς την χώρα, προκειμένου να βάλουν φρένο στην διασπορά. Στην Ελλάδα εντοπίστηκε την Παρασκευή κρούσμα της μετάλλαξης αυτής στην Πάτρα κάτι που προκαλεί προβληματισμό, δεδομένου ότι το ινδικό στέλεχος δείχνει μεγάλη μεταδοτικότητα.

Στην χώρα του 1,3 δισεκατομμυρίου κατοίκων, όπου πολλοί άνθρωποι ζουν κοντά ο ένας στον άλλο, συχνά πέντε- έξι ανά δωμάτιο, η κατάσταση δείχνει εκτός ελέγχου, καθώς, όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης, πολλά νοσκομεία ανακοινώνουν ότι δεν διαθέτουν άλλα αποθέματα οξυγόνου, με αποτέλεσμα θανάτους ασθενών.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, είναι τέτοια η κατάσταση ώστε αποτεφρωτήρια στο Νέο Δελχί έχουν ζητήσει από τις οικογένειες των νεκρών να περιμένουν, καθώς δεν διαθέτουν άλλο χώρο.

Η Ινδία φαίνεται να έχει κάνει το ίδιο λάθος και με άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Βρετανία, όπως σημειώνει ο Guardian. Όταν πέρασε η κορύφωση του πρώτου κύματος και η πανδημία φάνηκε να είναι υπό έλεγχο, οι αρχές ήραν τα περιοριστικά μέτρα, επέτρεψαν ξανά τις μεγάλες συγκεντρώσεις και άναψαν το πράσινο φως στους κατοίκους να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Η χώρα επανέλαβε λάθη όπως αυτά που έγιναν στις ΗΠΑ και αλλού, με τους αρμόδιους να υποθέτουν ότι ο εμβολιασμός από μόνος του θα αρκούσε για τον έλεγχο της λοίμωξης Covid-19, χωρίς να χρειάζεται η τήρηση περιοριστικών μέτρων. Στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί το πιο επικίνδυνο, παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, το οποίο επίσης λέγεται ότι φέρει σημαντική ευθύνη για την έκρηξη των κρουσμάτων στη δεύτερη πιο πολυπληθή χώρα παγκοσμίως,

Παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων μέσα σε μία ημέρα

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP βασιζόμενο σε επίσημες πηγές, πάνω από 893.000 νέα κρούσματα της Covid-19 καταγράφηκαν μόνο την Παρασκευή σε όλον τον κόσμο, κυρίως λόγω της εκρηκτικής αύξησης των μολύνσεων στην Ινδία.

Ανω του 1/3 των μολύνσεων καταγράφηκαν στην Ινδία, η οποία ανακοίνωσε χθες 332.730 κρούσματα και σήμερα 346.786, αριθμούς πρωτοφανείς για μία και μόνη χώρα μέχρι τώρα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων που είχε ανακοινωθεί μέχρι σήμερα ήταν 819.000, στις 8 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας ανακοινώθηκαν περισσότερα από 5,5 εκατομμύρια κρούσματα, εκ των οποίων τα 2 εκατομμύρια στην Ινδία. Η χώρα αυτή καταγράφει επίσης ρεκόρ θανάτων, με 2.624 το τελευταίο 24ωρο. Η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σερ περίπου 190.000 Ινδούς.

Κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης εντοπίστηκε στην Πάτρα

Στην περίπτωση της Ελλάδας, υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι ανιχνεύθηκε θετικό δείγμα της ινδικής μετάλλαξης σε άνδρα που ζει στην πόλη της Πάτρας.

Ο άντρας βρέθηκε θετικός σε έλεγχο PCR στις 22 Μαρτίου. Τα συμπτώματα εμφανίστηκαν στον ασθενή από τις 16 Μαρτίου, ανέφερε επί του θέματος ο ΕΟΔΥ. Η επιδημιολογική διερεύνηση δεν έδειξε ιστορικό ταξιδιού, ούτε επαφή με κάποιο γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Το κρούσμα εμφάνισε συμπτώματα χαρακτηριστικά της νόσου χωρίς ανάγκη νοσηλείας.

Απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε τον εντοπισμό στελέχους της Ινδικής μετάλλαξης στη χώρα μας, ο κ. Μαγιορκίνης, είπε ότι η μετάλλαξη αυτή εξετάζεται διεθνώς, όσον αφορά την μεταδοτικότητα αλλά και την παθογένεια της.

«Δεν έχουμε στοιχεία ότι πρόκειται για επικίνδυνη μετάλλαξη ωστόσο έχει γίνει ιχνηλάτηση και απομόνωση ώστε ακόμα κι αν αποδειχθεί επικίνδυνη αργότερα να έχουμε κάνει όσα έπρεπε» προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση.

«Ντόμινο» χωρών που περιορίζουν τις αφίξεις από την Ινδία

Στον απόηχο των ανησυχητικών στοιχειών η μια μετά τις άλλες χώρες ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις πτήσεις από την Ινδία, προκειμένου να αναχαιτίσουν την εξάπλωση της νέας παραλλαγής του SARS-CoV-2. Στην Ευρώπη, σε αντίστοιχη κίνηση προέβη η Γερμανία, ενώ η Ελβετία επίσης εξετάζει το ενδεχόμενο να συμπεριλάβει την Ινδία στον κατάλογο των χωρών υψηλού κινδύνου, καθώς εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στην χώρα. 

Η Γερμανία θα μειώσει δραστικά τις αφίξεις ταξιδιωτών από την Ινδία, η οποία από αύριο θα περιλαμβάνεται στη λίστα των χωρών υψηλού κινδύνου, λόγω της νέας παραλλαγής του SARS-CoV-2, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

«Η νέα μετάλλαξη του ιού που εντοπίστηκε στην Ινδία μας ανησυχεί πολύ. Για να μην θέσουμε σε κίνδυνο την εμβολιαστική εκστρατεία, πρέπει να μειώσουμε δραστικά τις μετακινήσεις ταξιδιωτών με την Ινδία», είπε ο υπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στα μέσα ενημέρωσης του ομίλου Funke.

Από αύριο Κυριακή, μόνο οι Γερμανοί πολίτες θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν από την Ινδία προς τη Γερμανία. Θα πρέπει όμως να έχουν υποβληθεί προηγουμένως σε εξετάσεις, να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα και να παραμείνουν σε καραντίνα 14 ημερών μετά την άφιξή τους.

Οι ιρανικές αρχές δεν διευκρίνισαν αν έχουν εντοπιστεί κρούσματα της νέας παραλλαγής στο Ιράν. «Ο ινδικός κορονοϊός είναι μια νέα απειλή που αντιμετωπίζουμε. Είναι πιο επικίνδυνος από την αγγλική και τη βραζιλιάνικη παραλλαγή», ανέφερε σε διάγγελμά του στην κρατική τηλεόραση ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί. «Όλες οι ανατολικές επαρχίες πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν θα περάσουν τα σύνορα για να μπουν στη χώρα μας άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό», πρόσθεσε.

Το Κουβέιτ προστέθηκε επίσης στη λίστα των χωρών που διακόπτουν «μέχρι νεωτέρας» τις εμπορικές πτήσεις από και προς την Ινδία, λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης. Οι κάτοικοι του Κουβέιτ που είχαν πάει στην Ινδία δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους παρά μόνο αν μείνουν προηγουμένως σε καραντίνα τουλάχιστον 14 ημερών σε μια τρίτη χώρα.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διακόπτουν επίσης τις πτήσεις από και προς την Ινδία από αύριο και για τουλάχιστον δέκα ημέρες, ενώ ο Καναδάς αποφάσισε να λάβει το ίδιο μέτρο και για το Πακιστάν για διάστημα 30 ημερών.

Οι ΗΠΑ, τέλος, προειδοποιούν τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στην Ινδία, ακόμη και αν έχουν εμβολιαστεί.

 Διαβάστε ακόμα:

Ινδία - Κορονοϊός: Σε «ασφυξία» τα νοσοκομεία - Ξεμένουν από φιάλες οξυγόνου