Όσοι ασθένησαν έχουν αντισώματα, άγνωστη η διάρκεια της ανοσίας
Σ. Τσιόδρας

Όσοι ασθένησαν έχουν αντισώματα, άγνωστη η διάρκεια της ανοσίας

Μελέτη στη Νέα Υόρκη διαπίστωσε παρουσία αντισωμάτων σε ασθενείς που νόσησαν από την covid-19, ανεξαρτήτως εάν πέρασαν ελαφρά ή όχι τον νέο κορονοϊό, δήλωσε ο κ. Τσιόδρας, επισημαίνοντας ότι άνθρωποι «με θετικά αντισώματα θα έχουν μια μορφή ανοσίας, αλλά δεν ξέρουμε πόσο θα κρατά».

Όπως είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, «σχεδόν σε όλους όσοι πέρασαν την ασθένεια ανιχνεύθηκαν ειδικά αντισώματα». Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία θα δημοσιευθεί στο περιοδικό Nature Medicine, «η πιθανότητα να έχουμε ψεύτικα θετικά είναι μικρότερη του 1%».

«Παρακολουθούμε αυτούς που έχουν περάσει τη νόσο και θα βλέπουμε τι κάνουν τα αντισώματά τους. Αυτή η μελέτη θα γίνεται από πολλά πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο», είπε ο κ. Τσιόδρας για να προσθέσει: «Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ λέει ότι η επίδραση του καλοκαιριού δεν θα είναι ικανή από μόνη της να περιορίσει τη μεταδοτικότητα του ιού». 

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στα τεστ αντισωμάτων και στην αποτελεσματικότητά τους για να τονίσει ότι οι μελέτες αντισωμάτων θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς προς το παρόν στη χώρα μας.

Ερωτηθείς για τις εποχικές αλλεργίες και το άσθμα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι χαρακτηριστικό τους είναι το φτάρνισμα, τα κόκκινα μάτια, η φαγούρα και η καταρροή. Συνέστησε οι αλλεργικοί ασθενείς να είναι σε επικοινωνία με τους γιατρούς τους και να συνεχίσουν την αγωγή τους. 

Αναφορικά με το άνοιγμα των κατασκηνώσεων φέτος το καλοκαίρι, σημείωσε ότι υπάρχουν υπέρ και κατά της λειτουργίας τους, αλλά η επιτροπή του Υπουργείου Υγείας δεν έχει καταλήξει, «η ειδική υποεπιτροπή θα κάνει σχετική εισήγηση αύριο ή τη Δευτέρα και θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις». 

Όσον αφορά τα εμβόλια, είπε ότι ορισμένα φαίνεται να λειτουργούν προστατευτικά και έχει διαπιστωθεί παλαιότερα ότι προστατεύει τα παιδιά από τους αναπνευστικούς ιούς. 

«Είμαστε σε επιφυλακή», τόνισε ο κ.Τσιόδρας απαντώντας στο πότε θα φανούν οι συνέπειες από την άρση των μέτρων στον ρυθμό αναπαραγωγής της νόσου. 

Διαβάστε ακόμα:

- Κορονοϊός: Δύο θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα, 13 νέα κρούσματα