8ος χρόνος, ημέρα 2480η
Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022

ΟΟΣΑ: Θα χρειαστούν χρόνια για να ανακάμψει η παγκόσμια οικονομία

ΟΟΣΑ: Θα χρειαστούν χρόνια για να ανακάμψει η παγκόσμια οικονομία

Την εκτίμηση ότι χρειαστούν χρόνια για την παγκόσμια οικονομία ώστε να ανακάμψει από την πανδημία του κορονοϊού, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Άνχελ Γκουρία.

Ο Γκουρία είπε ότι το οικονομικό σοκ από τον κορονοϊό είναι ήδη μεγαλύτερο από αυτό της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, ενώ υποστήριξε ότι οι χώρες δεν θα ανακάμψουν γρήγορα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ είπε ότι η οικονομική αβεβαιότητα που έχει προκληθεί από την έξαρση του κορονοϊού σημαίνει ότι οι οικονομίες υφίστανται ήδη μεγαλύτερο σοκ από ότι μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11 Σεπτεμβρίου 2001 και τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Πρόσθεσε δε ότι η πρόσφατη προειδοποίηση του ΟΟΣΑ, ότι μία σοβαρή έξαρση του ιού θα μπορούσε να μειώσει κατά το μισό, στο 1,5%, την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, έχει ήδη ξεπεραστεί.

Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ επεσήμανε επίσης ότι πολλές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα εισέλθουν σε ύφεση τους επόμενους μήνες, η οποία ορίζεται ως μείωση του ΑΕΠ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα. «Ακόμη και αν δεν υπάρξει μία παγκόσμια ύφεση, θα υπάρχει είτε στασιμότητα είτε αρνητική ανάπτυξη σε πολλές οικονομίες του κόσμου, περιλαμβανομένων μερικών από τις μεγαλύτερες», σημείωσε.

Ο ΟΟΣΑ κάλεσε τις κυβερνήσεις να παρακάμψουν τους κανόνες για τις δαπάνες, ώστε να διασφαλίσουν τον γρήγορο έλεγχο και θεραπεία του ιού. Σημειώνεται ότι οι χώρες σε όλο τον κόσμου έχουν πάρει πρωτοφανή μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της έξαρσης του κορονοϊού