Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες για τις φωτιές στην Πάτρα

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες για τις φωτιές στην Πάτρα

Σε επιφυλακή θα παραμείνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση της φωτιάς που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης περιοχή Ελεκίστρα της Πάτρας.

Μετά την δύση του ηλίου στο σημείο επιχειρούν μόνο επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από 70 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 25 οχήματα.

Παράλληλα, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας  έστειλε μήνυμα στους κατοίκους των οικισμών Κάτω  Δροσιά, Πηγάδες, Μαπράκες, Σκιαδά, Ξηροχώρι, Σταυροδρόμι, Σκούρας, Καρδάση, Καρπέτα και Αγιά τριάδα να τους εκκενώσουν. 

Παράλληλα, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του δήμου Πατρέων.

Από την πρώτη ενημέρωση που έγινε κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης στο επιχειρησιακό κέντρο των πυροσβεστικών υπηρεσιών στην Πάτρα, προέκυψε ότι τουλάχιστον πέντε σπίτια υπέστησαν ζημιές από τη φωτιά, όπως και εκτάσεις με καλλιέργειες.

Από την πλευρά του, ο δήμος Πατρέων αποφάσισε την παροχή βοήθειας και φιλοξενίας στους πληγέντες από τη φωτιά στην Ελεκίστρα.

Όσον αφορά στη φωτιά που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί σε δασική έκταση στη Δροσιά του δήμου Ερυμάνθου Αχαΐας, εξακολουθεί, σύμφωνα πάντα με την Πυροσβεστική, να είναι σε εξέλιξη, ενώ έκλεισε για λόγους ασφαλείας τμήμα της εθνικής οδού Πατρών-Τρίπολης, από τα Κριθαράκια μέχρι την κοινότητα Πανόπουλου.

Στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν πλέον μόνο επίγειες δυνάμεις, αποτελούμενες από 95 πυροσβέστες με έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα, ενώ παρέχουν βοήθεια, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Περιφερειάρχης: Η μάχη συνεχίζεται

 

Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, «οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και των άλλων αρχών ασφαλείας, μαζί με την αυτοδιοίκηση και φυσικά, τους εθελοντές και τους ίδιους τους πολίτες, πέτυχαν να αποσοβήσουν πολλές και μεγάλες καταστροφές, ενώ η μάχη συνεχίζεται και δεν θα σταματήσει μέχρι να ξεπεραστεί οριστικά ο κίνδυνος».

Παράλληλα, τόνισε ότι «όλοι μαζί θα σταθούμε στο πλευρό των συμπολιτών μας που έχουν υποστεί ζημιές, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μείζον σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η ανθρώπινη ζωή και αυτή πρέπει να διαφυλάξουμε πάνω απ' όλα».

Ζημιές σε σπίτια
 

Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Αχαϊας Χαράλαμπου Μπονάνου στο ΑΠΕ -ΜΠΕ η φωτιά προκάλεσε ζημιές σε τουλάχιστον τρία σπίτια στο Άνω Σούλι.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε προληπτική εκκένωση της περιοχής, ενώ κάτοικοι, παρά τις εκκλήσεις της ΕΛ.ΑΣ αρνούνταν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Κάποιοι κάτοικοι προληπτικά, μόνοι τους, απομακρύνθηκαν από το χωριό με τα αυτοκίνητά τους, ενώ σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η φωτιά έχει φτάσει στο Νεκροταφείο του Σουλίου και στη Μόμα.

Σε ό,τι αφορά τη μάχη της κατάσβεσης της φωτιάς στον δήμο Ερύμανθου, συμμετέχουν Beriev και δύο PZL. Οι άνεμοι πνέουν σε αντίθετη κατεύθυνση, ωστόσο το χωριό Δροσιά, εκκενώθηκε προληπτικά και απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι.

Οι κάτοικοι της κοινότητας Δροσιάς έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια στην κοινότητα Κούμπερι Αχαΐας, ενώ όσοι έχουν σπίτια στην Πάτρα θα μεταφερθούν εκεί.


Ο δήμαρχος είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι «απειλήθηκε μέρος της κοινότητας, αλλά ο κίνδυνος αποσοβήθηκε», προσθέτοντας ότι «το πύρινο μέτωπο είναι μεγάλο και ο άνεμος αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση».

Επί τόπου επιχειρούν 63 πυροσβέστες με 24 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού πέντε αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Στο νοσοκομείο κάτοικος του Σουλίου και πυροσβέστης

Δύο άτομα, μία κάτοικος του Σουλίου και ένας πυροσβέστης, μεταφέρθηκαν με τη βοήθεια του ΕΚΑΒ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο στην Πάτρα, προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Τα δύο άτομα αισθάνθηκαν δυσφορία (λιποθυμία και αναπνευστικά προβλήματα) λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή εξαιτίας της πυρκαγιάς.

Ένας ακόμη πυροσβέστης μεταφέρθηκε από την περιοχή της Ερυμάνθειας, όπου υπάρχει πύρηνο μέτωπο σε εξέλιξη, αρχικά στο Κέντρο Υγείας της περιοχής και εν συνεχεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών. Επίσης, στο Κέντρο Υγείας Νοτίου Τομέα Πατρών παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες σε άνδρα κάτοικο της περιοχής με θλαστικό τραύμα.

Ένας ακόμη πυροσβέστης, λόγω εισπνοής καπνού στην περιοχή του Σουλίου μεταφέρθηκε από συναδέλφους του στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» Πάτρας αλλά λόγω μη εφημερίας έγινε κλήση για διακομιδή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Έτσι λοιπόν παραλήφθηκε και μεταφέρθηκε από το ΕΚΑΒ στο Ρίο.

Επίσης ένας πολίτης από την περιοχή του Σουλίου έλαβε πρώτες βοήθειες από πλήρωμα του ΕΚΑΒ επί τόπου λόγω εγκαυμάτων που έχει υποστεί στην πλάτη του. Του έγινε περιποίηση του τραύματος και επέστρεψε σπίτι του καθώς αρνήθηκε να διακομιστεί σε νοσοκομείο.