Οι τρεις φάσεις απελευθέρωσης της μετακίνησης στα νησιά
Άρση μέτρων

Οι τρεις φάσεις απελευθέρωσης της μετακίνησης στα νησιά

Σε τρεις φάσεις θα υλοποιηθεί η απελευθέρωση της μετακίνησης στα νησιά, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, με την αρχή να γίνεται τη Δευτέρα 11 Μαΐου για εργαζόμενους σε επιχειρήσεις και αναπληρωτές καθηγητές, ενώ αν όλα πάνε καλά η πρόσβαση στα νησιά θα είναι πλήρως ελεύθερη από την 1η Ιουνίου. 

Συγκεκριμένα, η πρώτη φάση για μετακίνηση στα νησιά ξεκινάει την προσεχή Δευτέρα, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, όταν και θα επιτραπεί να μετακινηθούν προς τη νησιωτική χώρα εργαζόμενοι σε ανοιχτές επιχειρήσεις και αναπληρωτές καθηγητές είτε με πλοίο είτε με αεροπλάνο.

Για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα θα απαιτείται βεβαίωση του εργοδότη προκειμένου να μετακινηθούν.

Η δεύτερη φάση προσδιορίζεται χρονικά τη Δευτέρα 18 Μαΐου, όταν θα μπορούν να μεταβούν στα νησιά εργαζόμενοι στον χώρο του τουρισμού και τα απαραίτητα συνεργεία, και πάλι με βεβαίωση του εργοδότη.

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά με την πανδημία, η πρόσβαση στα νησιά θα είναι πλήρως ελεύθερη από την 1η Ιουνίου, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να επιτραπεί και νωρίτερα, με πιθανή ημερομηνία την 25η Μαΐου.

Όσον αφορά τις μετακινήσεις στην ηπειρωτική χώρα, ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε κατά τη σημερινή ενημέρωση τους πολίτες να κάνουν υπομονή μέχρι τις 18 Μαΐου, «οπότε αν όλα πάνε καλά, θα είναι δυνατή η μετακίνηση χωρίς περιορισμούς σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υπενθύμισε πως η μετακίνηση εκτός νομού αυτή τη στιγμή επιτρέπεται μόνο για τροφοδοσία, λόγους υγείας και λόγους επαγγελματικής απασχόλησης.