Οι οίκοι αξιολόγησης σφραγίζουν το διαβατήριο της οικονομίας

Οι οίκοι αξιολόγησης σφραγίζουν το διαβατήριο της οικονομίας

Δεν είναι μακρινή η εποχή, που εν αναμονή των αξιολογήσεων των οίκων Standard & Poor's, Moody's και Fitch, τους παράγοντες της αγοράς, τους έλουζε κρύος ιδρώτας.

Ήταν η εποχή, των συνεχών υποβαθμίσεων του αξιόχρεου της χώρας, των προοπτικών του χρηματιστηρίου και των τραπεζικών προοπτικών. Ήταν τα πέτρινα χρόνια της Ελλάδας, που ακολούθησαν μετά από την ουσιαστική πτώχευση του 2009.

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η αγορά παρακολουθεί με αισιοδοξία, όχι μόνο την πορεία των εκθέσεων των οίκων αξιολόγησης, τη φραστική ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών οργανισμών και των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και την ουσιαστική συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών στα χρηματιστηριακά και επιχειρηματικά δρώμενα του τελευταίου εξαμήνου.

Έτσι η προχθεσινή θετική αξιολόγηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος από τη Standard & Poor’s, ήρθε να σφραγίσει και επίσημα το επενδυτικό διαβατήριο των ελληνικών τραπεζών.

Ένα διαβατήριο, που μέχρι στιγμής έχει προσφέρει κεφάλαια 1,35 δισ. ευρώ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, και από 500 εκατ. ευρώ στις ομολογιακές εκδόσεις της Eurobank και της Alpha Bank.

Επομένως η αναβάθμιση της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Alpha Bank από το «B» στο «Β+», της Τράπεζας Πειραιώς  από το «B-» στο «Β» και η αξιολόγηση των senior preferred ομολόγων της Eurobank με «B+», ήρθαν να πιστοποιήσουν ότι οι κινήσεις των επενδυτών προηγήθηκαν των «θεσμικών» αναβαθμίσεων.

Η γενικότερη αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, που αποτυπώθηκε στη έκθεση της S&P, από «ΒΒ-» σε «ΒΒ» με θετικό outlook, μαζί με την αναμενόμενη αναβάθμιση της 21ης Μαΐου, από την Moody’s, βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην αναμενόμενη ανάκαμψη της χώρας. Ανάκαμψη που εδράζεται στο πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» και στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το πρώτο βήμα έγινε! Η προχθεσινή κατάθεση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», που περιλαμβάνει μέσα σε 4.104 σελίδες, 106 επενδυτικά προγράμματα και 67 μεταρρυθμίσεις, αποτελεί από μόνη της ένα σημαντικό γεγονός, το οποίο πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στον  Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών και αρμόδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης Θόδωρο Σκυλακάκη.

Τα 106 επενδυτικά προγράμματα και οι 67 μεταρρυθμίσεις, συνθέτουν ταυτόχρονα μια τεράστια πρόκληση και μια μοναδική ευκαιρία.  Τα 106 επενδυτικά προγράμματα θα καλύψουν ένα μεγάλο μέρος από το επενδυτικό κενό που υπάρχει στην ελληνική οικονομία. Και οι 67 μεταρρυθμίσεις θα μεταβάλουν τους όρους του εγχώριου επενδυτικού οικοσυστήματος.

Με όρους κεφαλαίων, θα εισρεύσουν πόροι ύψους 30,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 60% είναι επιχορηγήσεις. Το σχέδιο στοχεύει επίσης στην περαιτέρω κινητοποίηση 25,6 δισ. ευρώ σε πόρους από τον ιδιωτικό τομέα. Και φυσικά θα απαιτηθούν σημαντικές τραπεζικές χρηματοδοτήσεις.

Το 50% των πόρων θα κατευθυνθεί προς την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης, του ενεργειακού μετασχηματισμού, των έργων υποδομών και της ψηφιακής τεχνολογίας.

Το υπόλοιπο 50% θα διοχετευτεί σε προγράμματα περισσότερο μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα, όπως η προώθηση της συμμετοχής στην εργασία, των δεξιοτήτων και της καινοτομίας, η μεταρρύθμιση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και η περαιτέρω βελτίωση της φορολογικής διαχείρισης και είσπραξης.

Δεν είναι τυχαίο, ότι σε όλες τις εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης, των ευρωπαϊκών θεσμών και των χρηματιστηριακών αναλυτών, αναδεικνύεται η διπλή βαρύτητα του σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Στα κεφάλαια και στις μεταρρυθμίσεις.

Τα μεν κεφάλαια, θα δημιουργήσουν νέους υψηλούς κύκλους εργασιών, νέες θέσεις απασχόλησης,  μεγαλύτερη παραγωγικότητα και σημαντικές κερδοφορίες. Οι δε μεταρρυθμίσεις, θα προετοιμάσουν το έδαφος για τη προσέλευση νέων επενδύσεων, σε ένα γόνιμο και φιλικό στην επιχειρηματικότητα οικοσύστημα.

Είναι σίγουρο ότι τα καλύτερα είναι μπροστά μας. Και για το Χρηματιστήριο και για την Οικονομία και για την Απασχόληση. Τα δείγματα γραφής είναι ήδη χειροπιαστά. Και αποτυπώνονται τόσο στις εισροές χρηματιστηριακών επενδυτικών κεφαλαίων, όσο και στις εισροές κεφαλαίων που επικεντρώνονται σε εξαγορές. Το Χρηματιστήριο Αθηνών, σαν καθρέφτης αυτής της θεαματικής αλλαγής των δεδομένων, φιγουράρει πρώτο σε απόδοση σε 3μηνη και σε εξάμηνη βάση.