Κυρώσεις από τις ΗΠΑ στην Τουρκία για τους S-400

Κυρώσεις από τις ΗΠΑ στην Τουρκία για τους S-400

Κυρώσεις εναντίον τεσσάρων τούρκων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και του προέδρου της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας (SSB), του Ισμαήλ Ντεμίρ, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Σε ανάρτησή του στο twitter, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, αναφέρει «πως παρά τις προειδοποιήσεις μας, η Τουρκία προχώρησε με την αγορά και τη δοκιμή του συστήματος των S-400 από τη Ρωσία. Οι σημερινές κυρώσεις αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν πλήρως τον νόμο Αντιμετώπισης των εχθρών της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA)".

Οι αμερικανικές κυρώσεις περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων στον πρόεδρο της SSB, Ισμαήλ Ντεμίρ και εναντίον τριών ακόμη Τούρκων εργαζομένων της.

Περιλαμβάνουν απαγόρευση έκδοσης από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία SSB.

"Μετά από επικίνδυνες και ανεξήγητες καθυστερήσεις, χαίρομαι που η διοίκηση Τραμπ επιβάλλει επιτέλους μακροπρόθεσμες κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των S400, όπως απαιτείται βάσει του νόμου CAATSA", δήλωσε ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων. 

"Στην Τουρκία δόθηκε άφθονος χρόνος  ευκαιρία να εγκαταλείψει την αγορά του ρωσικού S-400. Οι κυρώσεις και η αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα των αποφάσεων του Ερντογάν να δώσει προτεραιότητα στη σχέση του με το Κρεμλίνο έναντι του ΝΑΤΟ", αναφέρει η ανακοίνωση του Τζιμ Ρις προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες μέρες με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τον αμυντικό προϋπολογισμό, στο οποίο εντάσσονται οι κυρώσεις στην Άγκυρα για την απόκτηση των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400, και το οποίο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την Παρασκευή η Γερουσία των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, κατά την ψηφοφορία, 84 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου και 13 κατά. Είχε προηγηθεί η έγκριση του νομοσχεδίου και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ερντογάν: Κυρώσεις δεν θα εμποδίσουν την Άγκυρα να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της

Σημειώνεται ότι λίγο προτού ανακοινωθεί η απόφαση των ΗΠΑ, τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η Τουρκία αναμένει από τον νατοϊκό της σύμμαχο, τις ΗΠΑ, να την υποστηρίξουν και να μην της επιβάλουν κυρώσεις, προσθέτοντας ότι ο ίδιος είναι αναστατωμένος που η Ουάσινγκτον προχωρά τη διαδικασία.

Σύμφωνα με τον ίδιο πάντως, ούτε οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτρέψουν την Τουρκία από το να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της, όπως είπε σε ομιλία του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Διαβάστε ακόμα:

Τουρκία: Καταδικάζει τις κυρώσεις των ΗΠΑ και απειλεί με αντίποινα

Ρωσία: Παράνομες οι αμερικανικές κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία για τους S-400

ΥΠΕΞ: Ικανοποίηση για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία από τις ΗΠΑ