Οι ημερομηνίες - σταθμοί μέχρι την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν

Οι ημερομηνίες - σταθμοί μέχρι την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν

Μέχρι την περασμένη τετραετία, η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στις ΗΠΑ από τον απερχόμενο πρόεδρο στον εκλεγμένο δεν συναντούσε ιδιαίτερα εμπόδια, φέτος όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά, δεδομένης της άρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να παραδεχθεί την ήττα του στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. 

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα πια μέχρι την ορκωμοσία του 46ου προέδρου των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου 2021. Μέχρι τότε όμως υπάρχουν ορισμένες σημαντικές ημερομηνίες ως ότου ο Τζο Μπάιντεν πάρει τη "σκυτάλη" από τον Ντόναλντ Τραμπ.

-8 Δεκεμβρίου - Τελευταία ημέρα για τις πολιτείες να διευθετήσουν εκλογικές διαφορές

Οι πολιτείες πρέπει να πιστοποιήσουν τα  εκλογικά αποτελέσματα τουλάχιστον έξι ημέρες πριν από την σύγκλιση του Εκλεκτορικού Κολεγίου. Αυτό σημαίνει ότι τυχόν δικαστικές προσφυγές επί των αποτελεσμάτων πρέπει να διευθετηθούν το αργότερο τις 8 Δεκεμβρίου 2020. Σημειώνεται ότι η πολιτεία του Ουισκόνσιν έχει περιθώριο μέχρι τις 17 του μήνα να ανακοινώσει το τελικό αποτέλεσμα, η Πενσυλβάνια μέχρι την 23η και το Μίσιγκαν μέχρι την 25 του τρέχοντος μήνα.

Μέχρι στιγμής πάντως, οι δικαστικές προσπάθειες του επιτελείου του Τραμπ στην Πενσυλβάνια και άλλες πολιτείες έχουν πέσει στο κενό.

-14 Δεκεμβρίου - Σύγκλιση του Εκλεκτορικού Κολεγίου

Οι εκλέκτορες από 50 πολιτείες θα συναντηθούν προκειμένου να ψηφίσουν τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο. Σχεδόν όλες οι Πολιτείες, εκτός από το Μέιν και τη Νεμπράσκα, χρησιμοποιούν ένα σύστημα σύμφωνα με το οποίο, όποιος κερδίσει τις περισσότερες ψήφους σε μια Πολιτεία, τότε παίρνει και όλες τις ψήφους των εκλεκτόρων. Με λίγα λόγια, τηρείται η αρχή του «ο νικητής τα παίρνει όλα». Υπενθυμίζεται ότι ο Τζο Μπάιντεν διαθέτει 306 εκλέκτορες σε σύνολο 538.

-23 Δεκεμβρίου - Ο Πρόεδρος της Γερουσίας λαμβάνει τα πιστοποιητικά απο το κολέγιο των Εκλεκτόρων

Ο πρόεδρος της Γερουσίας Μάικ Πενς λαμβάνει και επικυρώνει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας από το εκλεκτορικό κολέγιο τα οποία στη συνέχεια αποστέλλει στο Κογκρέσο.

6 Ιανουαρίου - Το Κογκρέσο μετρά τις ψήφους των Εκλεκτόρων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία συγκαλούνται για κοινή συνεδρίαση στις 6 Ιανουαρίου για να μετρήσουν τις ψήφους των εκλεκτόρων. Ο Πενς προεδρεύει της διαδικασίας ως πρόεδρος της Γερουσίας και ανακοινώνει τα αποτελέσματα.