Ο τελικός οδικός χάρτης για το άνοιγμα της οικονομίας

Ο τελικός οδικός χάρτης για το άνοιγμα της οικονομίας

Σε μία κλειστή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά από σχετική παρουσίαση των ιατρικών δεδομένων από την αρμόδια επιτροπή λοιμωξιολόγων, ελήφθη μία σημαντική απόφαση που αναμένεται να καθορίσει τις επόμενες φάσεις «ξεκλειδώματος» στη χώρα. 

Παρότι η αρχική θέση της κυβέρνησης ήταν ότι μεταξύ δύο «ανοιγμάτων» θα μεσολαβούσαν 15 μέρες, τελικά προκρίθηκε ότι μεταξύ δύο κινήσεων θα μεσολαβεί μία μόνο εβδομάδα. Η αλλαγή αυτή κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να διασφαλιστεί η πιο γρήγορη μετάβαση στην νέα κανονικότητα, χωρίς σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. 

Στην ίδια συζήτηση στο πρωθυπουργικό γραφείο υπήρξε η κατάρτιση του τελικού χρονοδιαγράμματος (πάντοτε μπορεί να συμβεί κάτι απρόοπτο ασφαλώς), βάση του οποίου θα επιστρέψει η ζωή μας στους γνώριμους ρυθμούς. 

Πιο συγκεκριμένα: 

- Στις 18 Μαρτίου, όπως ήδη ανακοινώθηκε, απελευθερώνονται οι μετακινήσεις πέραν των ορίων των περιφερειακών ενοτήτων, ενώ θα επιτρέπεται και η πρόσβαση στην Κρήτη. 

- Στις 25 Μαρτίου, μία εβδομάδα μετά, θα ξεμπλοκαριστούν οι μετακινήσεις σε όλα τα νησιά, κάτι που θα οριστικοποιηθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. 

- Την 1η Ιουνίου, θα αρθούν οι περιορισμοί στην εστίαση. 

- Στις 8 Ιουνίου θα αρχίσουν την λειτουργία τους όλα τα εποχικά ξενοδοχεία

- Στις 15 Ιουνίου θα ανοίξουν και τα δωδεκάμηνης λειτουργίας.

Κομβικός παράγοντας στην αλλαγή τακτικής του κ. Μητσοτάκη αναφορικά με το διάστημα μεταξύ των άρσεων είναι η εικόνα που υπάρχει ότι όλα μέχρι σήμερα πήγαν καλά. Δεν καταγράφηκαν προβλήματα, παρά σποραδικές παραφωνίες. 

- Επαναλειτούργησαν τα καταστήματα πώλησης βιομηχανικών ειδών, σειρά επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου, καθώς και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Επέστρεψαν στις δουλειές τους περίπου το 1/3 των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που είχαν τεθεί σε αναστολή.

- Επέστρεψαν στα θρανία τους οι μαθήτριες και οι μαθητές της Γ' Λυκείου, που έχουν μπει στην τελική ευθεία της προετοιμασίας για τις Πανελλαδικές εξετάσεις που θα ξεκινήσουν στις 15 Ιουνίου. Οι τάξεις χωρίστηκαν στα δύο και οι μαθητές πηγαίνουν στα σχολεία εκ περιτροπής ώστε να μην υπερβαίνουν τους 15 σε κάθε αίθουσα και να υπάρχει απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. 

- Επέστρεψαν στην εργασία τους οι περισσότεροι (περίπου 70%) δημόσιοι υπάλληλοι και η προσέλευσή τους γίνεται πλέον διαδοχικά στις 7:00, στις 8:00 και στις 9:00 το πρωί, έτσι ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Όλες οι παραπάνω κινήσεις ουσιαστικά αποτέλεσαν τον «πιλότο» μέσα από τον οποίο βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα, με θετικό όπως επισημαίνουν από την κυβέρνηση πρόσημο. Πρώτος στόχος μπορεί να παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής όμως οι αριθμοί της διασποράς δίνουν το δικαίωμα στην κυβέρνηση να ανεβάζει ρυθμό αναφορικά με την επιστροφή στην κανονικότητα.