Ο «τελευταίος (γαλανόλευκος) χορός» του Βασίλη Σπανούλη!

Ο «τελευταίος (γαλανόλευκος) χορός» του Βασίλη Σπανούλη!

Η διάθεση έμοιαζε εξαρχής αμοιβαία. Προφανώς αυτό που έμενε, από πέρσι κιόλας, ήταν να γίνει το πρώτο βήμα επαφής. Από τη μέρα που ο Ρικ Πιτίνο ανέλαβε την Εθνική μπάσκετ, εξέφρασε την επιθυμία να δει τον Βασίλη Σπανούλη με τη γαλανόλευκη φανέλα. Κάτι που παραδέχθηκε και στην προ ημερών άφιξή του στην Αθήνα. Η συνάντησή τους στη Βουλιαγμένη το απόγευμα της Πέμπτης (27/5) οριστικοποίησε την επιστροφή του «Kill Bill» στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, έπειτα από την αποχώρησή του μετά το Ευρωμπάσκετ του 2015!

Η τελευταία συνομιλία των δύο ανδρών απλώς επιβεβαίωσε την καλή διάθεση του 39χρονου αρχηγού του Ολυμπιακού, ο οποίος από την πρώτη φημολογία περί της επιστροφής του και την παρθενική επαφή με τον κόουτς Πιτίνο είχε κολακευτεί από την προσέγγιση του Αμερικανού. Ο Σπανούλης είχε αποχωρήσει από την Εθνική στις 17 Σεπτεμβρίου 2015, έχοντας σκοράρει 16 πόντους κόντρα στη Λετονία, όμως αυτός δεν θα είναι τελικά ο τελευταίος αγώνας του με το εθνόσημο.

Ο Λαρισαίος γκαρντ θα ενσωματωθεί στην προετοιμασία της Εθνικής για το Προολυμπιακο τουρνουά του Καναδά, (στις 29/6, με πολύ δυνατούς και ανταγωνιστικούς τους γεμάτους παίκτες ΝΒΑ οικοδεσπότες), καθώς ο Ρικ Πιτίνο τού εξήγησε τον ρόλο του τόσο εντός όσο κι εκτός του παρκέ. Επιθυμία του ίδιου του παίκτη είναι να επιχειρήσει να εξασφαλίσει την τρίτη συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά το 2004 στην Αθήνα και το 2008 στο Πεκίνο. Ενώ μεγάλο δέλεαρ ήταν, προσωπικά, να τον παρακολουθήσουν τα παιδιά του σε έναν «τελευταίο χορό» με τη φανέλα της Ελλάδας.

Ο Σπανούλης λατρεύει τις προκλήσεις, κάτι που απέδειξε με το σύντομο μεν πέρασμά του από το ΝΒΑ (στους Χιούστον Ρόκετς τη σεζόν 2006 – 2007) την επιστροφή του στον Παναθηναϊκό και, κυρίως, με τη μεγάλη απόφασή το 2010 να αφήσει το «τριφύλλι» για τον μεγάλο αντίπαλο, Ολυμπιακό. Με τη φανέλα της Εθνικής στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης το 2005 στο Βελιγράδι και ήταν ο ηγέτης στο Μουντομπάσκετ του 2006 στη Σαϊτάμα, όπου η «γαλανόλευκη» φόρεσε το ασημένιο μετάλλιο, κερδίζοντας τους Αμερικανούς στον ημιτελικό και χάνοντας από την Ισπανία στον τελικό. Μετρά 146 συμμετοχές με 1.494 πόντους (μ.ό. 10,2) και ήταν μέλος και της Εθνικής που κατέκτησε το ελληνικό τελευταίο μετάλλιο, το χάλκινο στο Ευρωμπάσκετ του 2009.

Σε αντίθεση με την προσθήκη του Σπανούλη, απίθανη θα πρέπει να θεωρείται η παρουσία στο Προολυμπιακό του Καναδά του Τάιλερ Ντόρσεϊ. Ο 25χρονος ομογενής, ο οποίος ολοκλήρωσε τη φετινή σεζόν στη Μακάμπι Τελ Αβίβ του κόουτς Γιάννη Σφαιρόπουλου, φέρεται να έχει ενημερώσει τον Ρικ Πιτίνο πως δεν θα αγωνιστεί. Ο Ντόρσεϊ, ο οποίος φημολογείται πως αποτελεί μετεγγραφικό στόχο του Ολυμπιακού, θέλει να παραμείνει στις Η.Π.Α. ώστε να προπονείται και να αναζητήσει την επόμενη ομάδα της καριέρας του είτε στο ΝΒΑ (έχει παίξει σε Ατλάντα και Μέμφις) είτε και πάλι στην Ευρώπη, απέχοντας για άλλη μία φορά από υποχρεώσεις της Εθνικής. Αναμονή επικρατεί για την πιθανότητα να κληθεί στην προεπιλογή ο Κώστας Κουφός.