Ο Ράιαν Μέισον ζει για το ποδόσφαιρο, αλλά, κυρίως, ζει

Ο Ράιαν Μέισον ζει για το ποδόσφαιρο, αλλά, κυρίως, ζει

Οι αναμνήσεις δεν τον ξετρελαίνουν. Δεν τις απορρίπτει, δεν τις ξεχνά, όμως επιμένει να μην τον καθορίζουν. Το απόγευμα της 25ης Απριλίου 2021, ο Ράιαν Μέισον θα περάσει την πόρτα του «Ουέμπλεϊ» για τον τελικό του Λιγκ Καπ κόντρα στην Μάντσεστερ Σίτι. Η ηλικία του θα «αποτύπωνε» υπό κανονικές συνθήκες έναν ποδοσφαιριστή. Μονάχα που ο 29χρονος Αγγλος θα σταθεί πλάι στον Πεπ Γκουαρδιόλα, ως υπηρεσιακός προπονητής των Λονδρέζων.

Ο Μέισον, επικεφαλής ανάπτυξης παικτών του συλλόγου, αντικατέστησε τον Ζοσέ Μουρίνιο, που απολύθηκε τη Δευτέρα (19/4), θα μείνει πιθανότατα στον πάγκο ως το τέλος της σεζόν και θα έχει μία άμεση ευκαιρία να διεκδικήσει και τον παρθενικό τίτλο της ποδοσφαιρικής πορείας του. Για το ίδιο τρόπαιο που έχασε τον Μάρτιο του 2015, όταν ως παίκτης ηττήθηκε φορώντας τη φανέλα της Τότεναμ, στον τελικό με την Τσέλσι. Ο παλαίμαχος από τα 26 του, ωστόσο, παίκτης, έχει αφήσει πίσω του τα χρόνια του στο χορτάρι.

Μέλος των ακαδημιών των «Spurs» από το 1999, σε ηλικία οκτώ ετών, ο Μέισον υπήρξε συμπαίκτης με τον νυν αρχηγό της ομάδας, Χάρι Κέιν. Εγινε μέλος της πρώτης ομάδας το 2008, έχοντας σκοράρει 42 γκολ με την ομάδα Κ-18! Ομως από την επόμενη σεζόν και ως το 2014 περιπλανήθηκε ως δανεικός σε Γέοβιλ, Ντόνκαστερ, Μίλγουολ, Λοριάν και Σουίντον. Βρήκε την ευκαιρία του στην Τότεναμ τη διετία 2014 – 2016, με 53 συμμετοχές, αλλά μόλις οκτώ τη σεζόν 2015 – 2016.

Η Χαλ τον απέκτησε τον Αύγουστο του 2016, καταβάλλοντας μάλιστα το ποσό – ρεκόρ στην ιστορία της ομάδας των 15 εκατομμυρίων. Τα όνειρά του για καθιέρωση, ωστόσο, δεν κράτησαν περισσότερο από μισή χρονιά. Στις 22 Ιανουαρίου 2017, σε αγώνα της Premier League κόντρα στην Τσέλσι, χτύπησε σοβαρά στο κεφάλι σε σύγκρουση με τον Γκάρι Κέιχιλ... Απαιτήθηκε επέμβαση όταν έπεσε αναίσθητος στον αξονικό τομογράφο. Συνήλθε, αλλά οι φόβοι για επιπλοκές ώθησαν τους γιατρούς να τον συμβουλεύσουν να αποσυρθεί τον Φεβρουάριο του 2018.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «FourFourTwo», ο Ράιαν Μέισον μίλησε για το κάταγμα στο κρανίο του, την πιθανή εγκεφαλική βλάβη και την αποθεραπεία. «Στην αρχή, στο νοσοκομείο, κοιμόμουν ως και 20 ώρες την ημέρα. Με ξυπνούσαν μόνο για κάποιες εξετάσεις. Αρχισα να “χάνω” το σώμα μου. Στο κεφάλι μου υπήρχαν 14 μεταλλικές πλάκες, 28 βίδες που τις στερέωναν και 45 ράμματα... Ακόμη και τώρα τα αισθάνομαι όλα εκεί».

Το να σταθεί και πάλι στα πόδια του ήταν μία διαρκής πρόκληση. Οι γιατροί του συνέστησαν να μην μένει καθιστός στο κρεβάτι και να μην δοκιμάζει να περπατά πολύ. Δεν έχασε, όμως, το μυαλό του. Στα μέσα της σεζόν 2017 – 2018 άρχισε να τρέχει και να πιστεύει ότι μπορεί να ξαναπαίξει ποδόσφαιρο. Δεν το επιχείρησε, όταν του είπαν πως οι κεφαλιές στους αγώνες και την προπόνηση μπορεί να του προκαλούσαν άνοια ή/και επιληψία πριν φτάσει στα 30 του...

Τα μελαγχολικά νέα της πρόωρης αποχώρησης από την ενεργό δράση, ξεχάστηκαν όταν επέστρεψε στο σπίτι του και αντίκρισε τον λίγων μηνών γιο του. Η ζωή του είχε νόημα, όμως και η Τότεναμ δεν τον ξέχασε και τον Απρίλιο του 2018 του πρόσφερε τη θέση του επικεφαλής ανάπτυξης παικτών. Η θέση του υπηρεσιακού προπονητή των Λονδρέζων τού θυμίζει για λίγο την παλιά ζωή του. Αλλά για τον Ράιαν Μέισον σημασία έχει πως «είμαι ήδη τυχερός που ζω».