Ο Ντράγκι υπογράφει συμφωνία στην Αλγερία για περισσότερο φυσικό αέριο

Ο Ντράγκι υπογράφει συμφωνία στην Αλγερία για περισσότερο φυσικό αέριο

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι θα επισκεφθεί την Αλγερία τη Δευτέρα για να υπογράψει συμφωνία για την αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου, καθώς η Ρώμη εντείνει τις προσπάθειες για την αξιοποίηση εναλλακτικών ροών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ντράγκι θα ταξιδέψει με αντιπροσωπεία που αναμένεται να περιλαμβάνει τον επικεφαλής του ιταλικού ενεργειακού ομίλου Eni, τον υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο και τον υπουργό ενεργειακής μετάβασης Ρομπέρτο ​​Τσινγκολάνι, δήλωσε κυβερνητική πηγή στο Reuters.

Η Ιταλία, η οποία προμηθεύεται περίπου το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, προσπαθεί να διαφοροποιήσει το μείγμα ενεργειακού εφοδιασμού της καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση στην Ουκρανία.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Τσινγκολάνι είπε ότι η Ιταλία συνομιλεί με επτά χώρες για να εξασφαλίσει περισσότερο φυσικό αέριο με ορισμένες συνομιλίες "σε πολύ προχωρημένο στάδιο".

Ο Ντι Μάιο και ο διευθύνων σύμβουλος της Eni, επισκέφθηκαν την Αλγερία τις τελευταίες εβδομάδες για να συζητήσουν την ενίσχυση των ενεργειακών δεσμών.

Η Αλγερία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ιταλίας και ο αγωγός Transmed αντλεί αλγερινό αέριο στις ιταλικές ακτές από το 1983. Έχει ημερήσια χωρητικότητα άνω των 110 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, αλλά σήμερα μεταφέρει λιγότερο από 60 mcm.

Η αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης, οι ελλιπείς επενδύσεις και η πολιτική αστάθεια, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος ενός αγωγού προς την Ισπανία λόγω διαμάχης με το Μαρόκο, έχουν περιορίσει τις εξαγωγές της Αλγερίας.

Όμως πέρυσι οι ιταλικές εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 76% στα 21,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) - 29% των συνολικών ροών. Η Ρώμη έχει δηλώσει ότι προσπαθεί να εξασφαλίσει 9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα επιπλέον από τη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

H συμφωνία, όπως μεταδίδει το Reuters, θα περιλαμβάνει επίσης επενδύσεις σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.