Ο Μπορέλ καταδικάζει την κυβερνοεπίθεση στην Ουκρανία

Ο Μπορέλ καταδικάζει την κυβερνοεπίθεση στην Ουκρανία

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε σήμερα Παρασκευή την κυβερνοεπίθεση που σημειώθηκε στην Ουκρανία και σημείωσε ότι η επιτροπή πολιτικής και ασφάλειας της ΕΕ και μονάδες αρμόδιες για τον κυβερνοχώρο θα συναντηθούν για να βρουν τρόπους αντιμετώπισης και να βοηθήσουν το Κίεβο.

«Θα κινητοποιήσουμε όλες τους πόρους μας για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αντιμετωπίσει αυτήν την ηλεκτρονική επίθεση. Δυστυχώς, ξέραμε ότι αυτό μπορεί να συμβεί», δήλωσε ο Μπορέλ σε δημοσιογράφους σε σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Βρέστη στη δυτική Γαλλία.

«Είναι δύσκολο να πούμε (ποιος κρύβεται πίσω από αυτήν). Δεν μπορώ να κατηγορήσω κανέναν καθώς δεν έχω καμία απόδειξη, αλλά μπορούμε να φανταστούμε», πρόσθεσε ο Μπορέλ.

Δεν έχει διαπιστωθεί διαρροή προσωπικών δεδομένων

 

Παράλληλα, οι ουκρανικές υπηρεσίες Πληροφοριών ανακοίνωσαν ότι δεν έχει διαπιστωθεί προς το παρόν «διαρροή προσωπικών δεδομένων» έπειτα από τη μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση που έπληξε αρκετούς κυβερνητικούς ιστοτόπους στην Ουκρανία.

«Προκλητικά μηνύματα εμφανίστηκαν στις αρχικές σελίδες αυτών των ιστοτόπων, αλλά το περιεχόμενο των εν λόγω ιστοτόπων δεν τροποποιήθηκε και καμία διαρροή προσωπικών δεδομένων δεν σημειώθηκε, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες», αναφέρει η SBU σε ανακοίνωσή της.

«Ήδη έχει αποκατασταθεί η λειτουργία μεγάλου μέρους των κυβερνητικών υπηρεσιών που επλήγησαν και οι άλλες θα είναι ξανά προσβάσιμες πολύ σύντομα», προσθέτει.

Οι αρχές ανέστειλαν εξάλλου τη λειτουργία άλλων κυβερνητικών ιστοτόπων «για να εμποδίσουν την εξάπλωση των επιθέσεων» και για να «εντοπίσουν το πρόβλημα», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών.