O Μπάιντεν ρυθμίζει τα θέματα των τρανσέξουαλ αθλητών

O Μπάιντεν ρυθμίζει τα θέματα των τρανσέξουαλ αθλητών

Μία από τις προτεραιότητες του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ήταν η αντιστροφή της πολιτικής τού προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με τους τρανσέξουαλ. Οι συντηρητικοί νομοθέτες είχαν επιδιώξει να περιορίσουν την πρόσβαση τους στην υγειονομική περίθαλψη, στις δημόσιες τουαλέτες και κυρίως στα σπορ. Η πρώτη μέρα του νέου «πλανητάρχη» στον Λευκό Οίκο, ωστόσο, συνοδεύτηκε από εκτελεστική εντολή που απαγορεύει τις διακρίσεις των τρανσέξουαλ μαθητών, λόγω φύλου.

Μερικές ημέρες αργότερα, ο Μπάιντεν ακύρωσε την απαγόρευση της προηγούμενης κυβέρνησης για τη διαφυλική στρατιωτική θητεία. Ωστόσο, ως το τέλος Ιανουαρίου έξι πολιτείες είχαν εισάγει νέα νομοσχέδια με στόχο τον περιορισμό των διεμφυλικών αθλητών. Στη Βόρεια Ντακότα, κρατικοί νομοθέτες πέρασαν νόμο για απαγόρευση σε φοιτητές να συμμετέχουν σε αγωνίσματα που δεν ανταποκρίνονται στο βιολογικό φύλο τους... Στην πολιτεία του Μισισιπή, ψηφίστηκε αντίστοιχος που δεν επιτρέπει σε τρανσέξουαλ να αγωνίζονται σε ομάδες γυναικών. 

Στο Αϊνταχο έχει θεσπιστεί ίδια νομοθεσία, αλλά από τον περασμένο Αύγουστο δικαστής έχει εκδώσει προσωρινή διαταγή αναστολής της απόφασης. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει απόδειξη ότι οι τρανσέξουαλ αθλητές έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, πολλά κορίτσια έχουν αμφισβητήσει ένα νόμο του Κονέκτικατ, που επιτρέπει διεμφυλικούς αθλητές να μετέχουν σε αγωνίσματα γυναικών. 

Ο πρόεδρος Μπάιντεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, κάτι που «έδειξε» και η τοποθέτηση της Δρος Ρέιτσελ Λεβίν ως υφυπουργού Υγείας, ως το πρώτο τρανς άτομο σε κυβέρνηση των ΗΠΑ. Στα τέλη Ιανουαρίου, η παίκτρια του WNBA και των Νιου Γιορκ Λίμπερτι, Λεΐσια Κλάρεντον προχώρησε σε επέμβαση αφαίρεσης στήθους, ώστε να εμπνεύσει, όπως είπε, τους τρανσέξουαλ αθλητές και τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. 

Η Κλάρεντον, που αυτοπροσδιορίζεται ως transgender και η ταυτότητα του φύλου της δεν είναι ούτε αρσενική ούτε θηλυκή, είχε δηλώσει μετά την αφαίρεση ότι «έχω αίσθηση ελευθερίας και όχι δυσφορίας». Η 29χρονη γκαρντ επισήμανε πως «θέλω να δείξω ότι πάντα υπήρχαμε ως κοινότητα και κανένας δεν μπορεί να μας διαγράψει». Η ομάδα της, το WNBA και η Ενωση Παικτριών εξέδωσαν ανακοινώσεις υποστήριξης «στη θαρραλέα πράξη της Λεΐσια», η οποία ήταν από εκείνες που πρωτοστάτησαν στη «φούσκα» της Φλόριντα και στις διαμαρτυρίες κατά των διακρίσεων και των κοινωνικών αδικιών.