Ο Αντρές Ινιέστα είναι σαν το καλό κρασί. Το δικό του κρασί...

Ο Αντρές Ινιέστα είναι σαν το καλό κρασί. Το δικό του κρασί...

Από μία καριέρα με 35 τίτλους, εκ των οποίων ένα Μουντιάλ, δύο Euro, εννέα πρωταθλήματα Ισπανίας και τέσσερα Τσάμπιονς Λιγκ, δύσκολα θα ξεχώριζε κάποια στιγμή. Ενδεχομένως το νικητήριο γκολ στην παράταση του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010 επί της Ολλανδίας, να «ξεπετάγεται» εύκολα πρώτο στο μυαλό. Για τον Αντρές Ινιέστα, όμως, το ίδιο ξεχωριστή είναι κι εκείνη η περίφημη φωτογραφία του, στο κέντρο του άδειου «Καμπ Νου» μετά τον τελευταίο αγώνα του με τη Μπαρτσελόνα, το 2018.

Για τον 37χρονο Ισπανό μέσο της Βίσελ Κόμπε, στην Ιαπωνία, ωστόσο, υπάρχουν και εικόνες από το παρελθόν που συνδέονται με το παρόν και το μέλλον και δεν έχουν αποκλειστική σχέση με το ποδόσφαιρο. Ο άλλοτε (αντι)σταρ της «Μπάρτσα» ξέρει πως οπουδήποτε τον οδηγήσει μία μπάλα, όλοι οι δρόμοι επιστρέφουν στη γενέτειρά του, Φουέντεαμπιγια. Στη μικρή πόλη των 1.800 κατοίκων κοντά το Αλμπαθέτε, κλώτσησε για πρώτη φορά την ασπρόμαυρη «θέα». Εκεί, πάντως, διατηρεί ακόμη την οικογενειακή επιχείρηση...

Αν ακούσει από κάποιον ότι είναι ποδοσφαιρικά «σαν το παλιό κρασί», θα χαμογελάσει αμήχανα. Οχι απλώς από σεμνότητα, αλλά διότι θα θυμηθεί πως... έχει και δουλειές, με μία σχετική παράλληλη εργασία. Η Bodega Iniesta, μία τοπική οινοποιία που ιδρύθηκε από τον πατέρα του διάσημου παίκτη, τον Χοσέ Αντόνιο Ινιέστα, στη δεκαετία του ’90, είναι άλλη μία από τις δεκάδες παρόμοιες επιχειρήσεις στην περιοχή. Οι περισσότεροι κάτοικοι της Φουέντεαμπιγια είναι ιδιοκτήτες αμπελώνων και εξαρτώνται οικονομικά από την παραγωγή κρασιού.

Η πανδημία σαφώς και έπληξε τόσο τις εξαγωγές όσο και τον οινοτουρισμό, όμως για την Bodega Iniesta η παρουσία ενός γνωστού ιδιοκτήτη και «πρεσβευτή» περιόρισε τις απώλειες. Αλλωστε, ακόμη και από την Ιαπωνία, όπου αγωνίζεται, ο Αντρές Ινιέστα παραμένει ενεργός στην επιχείρηση. Κάτι που επιβεβαίωσε στην ιστοσελίδα του Forbes η επικεφαλής επικοινωνίας και μάρκετινγκ της εταιρίας, Μαρία Αντζελες Γκόμεζ, εξηγώντας πως «η σύνδεση με τον Αντρές μάς επιτρέπει να προσεγγίσουμε ευκολότερα πελάτες και προμηθευτές».

Τον Ιούλιο του 2020, δέκα χρόνια μετά τη κατάκτηση του Μουντιάλ από την Ισπανία, η Bodega Iniesta εκμεταλλεύτηκε την περίσταση και προώθησε ένα νέο κρασί, το «Minuto 116», από το συμβολικό 116ο λεπτό στο οποίο ο πρώην παίκτης της Μπαρτσελόνα σκόραρε στον τελικό κόντρα στην Ολλανδία. Η διαφήμιση περιλάμβανε ένα βίντεο με σύντομα σχόλια του Ινιέστα για κάθε ματς ως τον τίτλο.

Ο Αντρές Ινιέστα ξέρει πως η οικογενειακή οινοποιία δεν είναι απλώς μία επιχείρηση με στόχο το κέρδος. Είναι η ιδανική αφορμή να μένει κοντά στις ρίζες του. Κάτι που, πάντως, έχει επιβεβαιώσει και με φιλανθρωπικές πράξεις. Πολλές φορές έχει δωρίσει κρεβάτια και είδη υγιεινής σε νοσοκομεία του Αλμπαθέτε. Το 2013 γλίτωσε την τοπική ομάδα, στις ακαδημίες της οποίας αγωνίστηκε από το 1994 ως το 1996, προσφέροντας 240.000 ευρώ για αποπληρωμή χρεών και την αποφυγή της τιμωρίας του υποβιβασμού στην τρίτη κατηγορία.