Νέες κυρώσεις από Βρετανία: Στο στόχαστρο Gazprombank, Alfa Bank και η ναυτιλιακή Sovcomflot

Νέες κυρώσεις από Βρετανία: Στο στόχαστρο Gazprombank, Alfa Bank και η ναυτιλιακή Sovcomflot

Νέο γύρο οικονομικών κυρώσεων σε επιχειρήσεις ρωσικών συμφερόντων ανακοίνωσε την Πέμπτη η Βρετανία.

Μεταξύ άλλων, πρόκειται για την Gazprombank την Alfa Bank και την κρατική ρωσική ναυτιλιακή εταιρεία Sovcomflot, όπως αναφέρει το Reuters.

Αναλυτικότερα, στις κυρώσεις περιλαμβάνονται άλλα 59 πρόσωπα και φορείς που προστέθηκαν στις ήδη υπάρχουσες που έχουν επιβληθεί από όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, η Gazprombank είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαύλους πληρωμών για το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο.

Η Alfa Bank είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς δανειστές της Ρωσίας και ελέγχεται από τον Μιχάιλ Φρίντμαν, ο οποίος πρόσφατα μαζί με συνεργάτες του ήταν αποδέκτης κυρώσεων από τη Βρετανία.

Ανάμεσα στα πρόσωπα στα οποία επίσης επιβλήθηκαν κυρώσεις, βρίσκονται ο μεγιστάνας του πετρελαίου, Εβγένι Σίντλερ, ο ιδρυτής της τράπεζας Tinkoff, Όλεγκ Τίνκοφ και ο Γκέρμαν Γκρεφ, ο CEO της Sberbank, της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας.

Στο στόχαστρο των Βρετανών βρίσκεται και η Πολίνα Κοβάλεβα, που λέγεται πως είναι η θετή κόρη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση είναι ιδιοκτήτρια ενός ακινήτου αξίας 4 εκατ. λιρών στο Λονδίνο.

«Ο Πούτιν δεν πρέπει να αυταπατάται – με τους συμμάχους μας είμαστε ενωμένοι και θα συνεχίζουμε να “στραγγαλίζουμε” τη ρωσική οικονομία ώστε να διασφαλίσουμε πως θα αποτύχει στην Ουκρανία», ξεκαθάρισε η υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρους.

Τέλος, οι κυρώσεις έβαλαν στόχο και τους Ρωσικούς Σιδηροδρόμους καθώς και την αμυντική βιομηχανία Kronshtadt, τον κυριότερο κατασκευαστή drone στη Ρωσία αλλά και τον ιδιωτικό στρατιωτικό εργολάβο Wagner Group.