Νέα ποινή αποκλεισμού από το ποδόσφαιρο στον Σεπ Μπλάτερ...

Νέα ποινή αποκλεισμού από το ποδόσφαιρο στον Σεπ Μπλάτερ...

Η τελευταία εικόνα του Σεπ Μπλάτερ που έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό των φαν του ποδοσφαίρου – και κυρίως των επικριτών του – είναι τα δολάρια που... πετούσαν πάνω από το κεφάλι του, σε μία συνέντευξη Τύπου. Ηταν η αντίδραση του κωμικού Σάιμον Μπρόντκιν στα οικονομικά σκάνδαλα για τα οποία κατηγορήθηκε και «καταδικάστηκε» ο άλλοτε πρόεδρος της FIFA, ο οποίος, πάντως, συνεχίζει να πληρώνει κι άλλες παλιές αμαρτίες.

Ο 85χρονος Ελβετός παράγοντας είχε τιμωρηθεί με απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο, η οποία λήγει τον Οκτώβριο του 2021. Μονάχα που ακόμη κι αν είχε βλέψεις να εμπλακεί και πάλι στα κοινά του αθλήματος, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί για άλλα έξι χρόνια και οκτώ μήνες. Αυτό είναι το διάστημα της νέας τιμωρίας του από την επιτροπή δεοντολογίας της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, το οποίο συνοδεύεται και από πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ελβετικών φράγκων (περίπου 900.000 ευρώ).

Ιδια η ετυμηγορία και για τον πρώην γενικό γραμματέα της FIFA, Ζερόμ Βάλκε... Νέες έρευνες σχετικά με πληρωμές μπόνους για την ανάθεση και τη διοργάνωση των Μουντιάλ του 2010 και του 2014, έδειξαν πως ο Μπλάτερ και ο Βάλκε παραβίασαν τον κώδικα δεοντολογίας. Ο πρώτος έλαβε πριμ 23 εκατ. φράγκα, τα οποία είχαν εγκρίνει ο Βάλκε, ο Χούλιο Γκροντόνα (πρώην αντιπρόεδρος) και ο Μάρκους Κάντνερ (πρώην οικονομικός διευθυντής), ενώ οι τρεις τελευταίοι... πρότειναν μπόνους 46 εκατ. στους εαυτούς τους! Ολα τα ποσά αφορούσαν αδήλωτες πληρωμές.

Και οι τρεις παράγοντες, καθώς ο Γκροντόνα έχει «φύγει» από τη ζωή το 2014, αρνούνται κάθε κατηγορία. Ο Μπλάτερ, έπειτα από επέμβαση καρδιάς τον Δεκέμβριο του 2020, εξακολουθεί να ακολουθεί πρόγραμμα αποκατάστασης σε κλινική στην Ελβετία. Διετέλεσε πρόεδρος της FIFA από το 1998 ως το 2015, όταν και του επιβλήθηκε ποινή απαγόρευσης συμμετοχής σε ποδοσφαιρικά κοινά για οκτώ χρόνια. Η έφεσή του μείωσε στα έξι χρόνια.

Μπλάτερ και Βάλκε, οι οποίοι το 2015 είχαν συλληφθεί από έπειτα από έρευνα του FBI για διαφθορά, έχουν χρονικό περιθώριο 21 ημερών να προσφύγουν στο Ανώτατο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάνης. Ο δεύτερος εκτίει ακόμη ποινή απαγόρευσης ως τον Οκτώβριο του 2023, ενώ ο Κάντνερ θα μείνει εκτός κοινών για δέκα χρόνια. Ο Γκροντόνα είχε διατελέσει για χρόνια και πρόεδρος της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της Αργεντινής.