Nέα ΝAVTEX για έρευνες του Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ

Nέα ΝAVTEX για έρευνες του Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ

Σε επίδειξη δύναμης απέναντι στην ΕΕ επιδίδεται η Τουρκία. Έπειτα από την παράταση της NAVTEX για το Yavuz, εξέδωσε και NAVTEX για παράταση των παράνoμων ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ από το Barbaros στα ανατολικά του νησιού.

Ταυτόχρονα η επιδίωξή της είναι να αποδείξει ότι η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία δεν μπορεί να εμποδίσει τα σχέδιά της, καθώς γνωρίζει ότι για όσο διάστημα θα εξελίσσεται η γερμανική διαμεσολάβηση, η Ευρώπη θα τηρεί ήπια στάση αναφορικά με την επιβολή των κυρώσεων που ζητά η Ελλάδα.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που η πίεση προς την Κύπρο αυξάνεται, προκειμένου να μην ζητήσει την ενεργοποίηση της απόφασης των ευρωπαίων ΥΠΕΞ στην σύνοδο του Γκίμνιχ για επιβολή κυρώσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, και παραμονές της Συνόδου Κορυφής της επόμενης Πέμπτης, η Άγκυρα έβγαλε δύο NAVTEX, αρχικά για παράταση της γεώτρησης από το Yavuz και τώρα για την συνέχιση των ερευνών από το Barbaros.

Τα παραπάνω εκτυλίσσονται, ενώ πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι η προετοιμασία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας βρίσκονται σε τελικό στάδιο. 

Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει επικοινωνία μεταξύ της  διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και του εκπροσώπου της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραίμ Καλίν καθώς και του συμβούλου εξωτερικής πολιτικής της Μέρκελ Γιαν Χέκερ, για τον καθορισμό του πλαισίου των διερευνητικών επαφών που θα αφορά στις θαλάσσιες ζώνες και την υφαλοκρηπίδα, θέμα που έθετε εξαρχής η Αθήνα.

Την ίδια στιγμή ο Ν. Δένδια, από την Πράγα όπου συναντήθηκε σήμερα με τον Τσέχο ομόλογό του, τόνισε πως «ζητάμε από τους φίλους και εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να υπάρξει προετοιμασία μίας λίστας κυρώσεων». Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως «δεν επιθυμούμε να επιβληθούν τώρα στην Τουρκία, αλλά να υπάρχουν εκεί για να επιδειχθεί τι θα συμβεί εάν η Τουρκία –κάτι που εμείς απευχόμαστε– επανέλθει στη λογική των παράνομων ενεργειών».

Ο κ. Δένδιας επανέλαβε το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία την υπάρχουσα διαφορά για τα όρια της υφαλοκρηπίδας και τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες, εφόσον όμως η Τουρκία σταματήσει τις προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες.

Η τουρκική Navtex για τις έρευνες του Barbaros

Όσον αφορά την τουρκική Navtex για το Barbaros, αυτή δεσμεύει θαλάσσιο χώρο ανατολικά – νοτιοανατολικά της Κύπρου.

Η NAVTEX, η οποία εκδόθηκε από την υδρογραφική υπηρεσία της Αττάλειας, έχει ισχύ από τις 18 Σεπτεμβρίου έως τις 18 Οκτωβρίου.

Οι συντεταγμένες:

TURNHOS N/W : 1178/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 18-09-2020 20:11)

TURNHOS N/W : 1178/20
MEDITERRANEAN SEA
1. SEISMIC SURVEY, BY R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, M/V TANUX-1 AND R/V APOLLO MOON FROM 182101Z SEP 20 TO 182059Z OCT 20 IN AREA BOUNDED BY;
34 12.97 N - 034 13.80 E
34 21.73 N - 034 25.42 E
34 51.00 N - 034 48.20 E
34 41.28 N - 034 47.92 E
34 17.82 N - 034 30.28 E
34 05.18 N - 034 13.82 E
5 NM BERTH REQUESTED
2. CANCEL THIS MESSAGE 182059Z OCT 20.

Διαβάστε ακόμα:

- Ν. Δένδιας: Στο τραπέζι οι κυρώσεις κατά Τουρκίας αν συνεχιστούν οι παράνομες ενέργειες

- Νέες τουρκικές Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά νότια της Λέσβου

- Τ. Ερντογάν: Κανένα πρόβλημα να συναντηθώ με Μητσοτάκη, αλλά το Oruc Reis θα επιστρέψει...