«Ναι» για την επιστροφή της μουσικής στην εστίαση και τη διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας
Επιτροπή Ειδικών

«Ναι» για την επιστροφή της μουσικής στην εστίαση και τη διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας

Το «πράσινο φως» για επιστροφή της μουσικής στην εστίαση από το ερχόμενο Σάββατο, 12 Ιουνίου, και τη διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας φέρεται να έδωσε η επιτροπή ειδικών του υπουργείου Υγείας, η συνεδρίαση της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη. Η διάρκεια του ωραρίου κυκλοφορίας επεκτείνεται, σύμφωνα με πληροφορίες έως τις 01.30. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι λοιμωξιολόγοι συμφωνούν με την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από την 1η Ιουλίου ενώ την ίδια ημερομηνία θα αυξηθεί και το όριο των ατόμων στις δεξιώσεις (γάμοι, βαφτίσεις), από 100 στα 200 άτομα. 

Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν κατά τη σημερινή ενημέρωση η οποία θα πραγματοποιηθεί παρουσία του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ζητούμενο είναι να δοθούν περισσότερες «ελευθερίες» στους πολίτες, χωρίς ωστόσο αυτό να ερμηνευθεί ως μήνυμα χαλάρωσης. 

Ενδεικτικές άλλωστε είναι οι σημερινές δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη, η οποία μιλώντας στον ΣΚΑΙ απέκλεισε το ενδεχόμενο της άμεσης κατάργησης του ωραρίου κυκλοφορίας, επισημαίνοντας ότι «δεν τελειώσαμε με την πανδημία».

Η Αριστοτελία Πελώνη υπενθύμισε ότι «σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή περιμένουμε την εισήγηση της για τη διεύρυνση του ωραρίου και της μουσικής στους εξωτερικούς χώρους». «Νομίζω πρέπει να συζητάμε για διεύρυνση, δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με την πανδημία» ανέφερε.

Η μη τήρηση των μέτρων απαγορεύσεις της μουσικής αλλά και τα ογκώδη κορονοπάρτι, όπως αυτά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο αλλά και σε διάφορα μέρη όλης της επικράτειας, ώθησαν την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας να αναθεωρήσει το αρχικό της πλάνο και να δώσει το πράσινο φως στην έναρξη της μουσικής στα καταστήματα της εστίασης και στα κτήματα όπου γίνονται εκδηλώσεις.

Ειδικοί είχαν εξαρχής στο πλάνο τους την κατάργηση της νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας ωστόσο δεν θέλουν να προχωρήσουν 
απότομα στην άρση όλων των μέτρων καθώς πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο, ειδικά για τους νέους, θα έστελνε το λάθος μήνυμα πως έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορονοϊό κι όλα είναι ελεύθερα.

Στο τραπέζι παραμένουν κι άλλα αιτήματα, όπως η ίδια ζώσης λειτουργία των φροντιστηρίων και για τους υπόλοιπους μαθητές πέραν των μαθητών της Γ' Λυκείου που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις, με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας να επιτρέπει αυτά τα βήματα επιστροφής στην πλήρη κανονικότητα και την εκτίμηση πως το τείχος ανοσίας θα πιαστεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Το τέλος Αυγούστου αποτελεί και ορόσημο για το πότε θα μπορέσουν να απαλλαγούν από τις μάσκες στους εξωτερικούς  χώρους οι πλήρως εμβολιασμένοι.