Ν. Παπαθανάσης: Ανοίγει 1 Ιουνίου η εστίαση - 29 Ιουνίου τα γυμναστήρια

Ν. Παπαθανάσης: Ανοίγει 1 Ιουνίου η εστίαση - 29 Ιουνίου τα γυμναστήρια

Οριστικά την 1η Ιουνίου θα ανοίξει η εστίαση και οι καφετερίες, δήλωσε ο Ν. Παπαθανάσης, σημειώνοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του για το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών έως αύριο. «Ο πρωθυπουργός έχει στα χέρια του όλες τις εισηγήσεις και τα αιτήματα για να ανοίξουν νωρίτερα, ακόμα και αυτό το Σαββατοκύριακο, οι οργανωμένες παραλίες», ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Παπαθανάσης Εξήγησε ότι αυτό που προβληματίζει τους επιστήμονες σε σχέση με τις οργανωμένες παραλίες, είναι ο χρόνος παραμονής των πολιτών στις πλαζ.

Ανέφερε ακόμη πως τα αποτελέσματα των πρώτων φάσεων της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων θα γίνουν γνωστά στο τέλος Μαΐου. «Είναι λογικό να περιμένουμε να γίνει το βήμα σωστά, ώστε να μην χρειαστεί να υπάρξει πισωγύρισμα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε πως η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να ανοίξουν μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 25 Μαϊου, τα εμπορικά κέντρα, ενώ εξετάζεται το άνοιγμα εντός του μήνα των κέντρων τατουάζ.

Για τα γυμναστήρια ο υφυπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι προγραμματίζεται να ανοίξουν στις 29 Ιουνίου.

Επίσης, ανέφερε πως τον Ιούνιο θα ανακοινωθούν οι οδηγίες για το πώς θα υλοποιούνται εκδηλώσεις όπως γάμοι και βαπτίσεις.

Ανοίγουν το Σαββατοκύριακο οι παραλίες

Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης και της ειδικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας βρίσκονται οι παραλίες, αφού θεωρείται βέβαιο πως τις επόμενες ημέρες θα αποτελέσουν εστίες υψηλού συγχρωτισμού.

Ενόψει των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν στη χώρα τις επόμενες μέρες, θεωρείται δεδομένο πως πολύς κόσμος θα μεταβεί στις παραλίες. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες νωρίτερα από τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, και συγκεκριμένα από αυτό το Σαββατοκύριακο 16-17 Μαΐου, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού σε μη οργανωμένες παραλίες που είναι προσβάσιμες στο κοινό.

Η ειδική Επιτροπή εισηγήθηκε να ανοίξουν οργανωμένα οι παραλίες όπου θα μπορέσουν να βρεθούν «συντεταγμένα» και «προστατευμένα» οι πολίτες, αντί να συγχρωτίζονται χωρίς αποστάσεις και μέτρα υγιεινής και πλέον αναμένονται ανακοινώσεις από την κυβέρνηση.

Κατά τη χθεσινή  ενημέρωση ο κ. Τσιόδρας, αναφερόμενος στην επικείμενη άνοδο της θερμοκρασίας, προειδοποίησε για τήρηση των μέτρων στις παραλίες. «Υπήρχαν και υπάρχουν μελέτες, και ελληνικές, οι οποίες έδειξαν ότι σε χώρους λουόμενων, στους οποίους υπήρχε πολύ μεγάλος συγχρωτισμός, υπήρχε μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης λοιμώξεων και του αναπνευστικού, αλλά και άλλων λοιμώξεων» τόνισε.

Παράλληλα, ανέφερε πως «οι λαοθάλασσες του Σαββατοκύριακου δείχνουν την ανάγκη μιας κοινωνικής επαφής, την οποία κατανοούμε. Αλλά δείχνουν και ταυτόχρονα, μια υποεκτίμηση της κατάστασης, σε κάποιες περιπτώσεις και άγνοια κινδύνου». Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, πρόσθεσε πως «μας ενδιαφέρει ο συγχρωτισμός. Οποιαδήποτε συζήτηση γίνεται για παραλίες και ανοιχτούς χώρους είναι σε αυτό το πλαίσιο».

Διαβάστε ακόμα:

- Ο τελικός οδικός χάρτης για το άνοιγμα της οικονομίας