Ν. Κεραμέως: Δωρεάν τάμπλετ σε μαθητές που δεν έχουν, μέσω ΕΣΠΑ

Ν. Κεραμέως: Δωρεάν τάμπλετ σε μαθητές που δεν έχουν, μέσω ΕΣΠΑ

Στο σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας για τη δωρεά διάθεση τάμπλετ στους μαθητές από τα σχολεία, προκειμένου να να έχουν όλοι πρόσβαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αναφέρθηκε η αρμόδια υπουργός, σημειώνοντας ότι η χρηματοδότησή του θα γίνει μέσω ΕΣΠΑ και από δωρεές επιχειρηματιών του κλάδου.

Όπως δήλωσε, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, οι Διευθυντές των σχολείων θα μοιράσουν το σχετικό υλικό στους μαθητές και εκπαιδευτικούς που διαπιστωμένα το έχουν ανάγκη. Ωστόσο, όταν λήξει η εξ αποστάσεως διδασκαλία, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να επιστρέψουν τα τάμπλετ πίσω στα σχολεία. 

«Έχουμε ήδη δρομολογήσει αιτήματα για ενίσχυση μέσω ΕΣΠΑ του εξοπλισμού αυτού. Και έχουμε ήδη λάβει σημαντικές δεσμεύσεις για δωρεές ιδιωτών και εταιρειών για άμεση ενίσχυση του τεχνολογικού εξοπλισμού προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας. Κάθε προσφορά ενίσχυσης της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Επίσης η υπουργός παρέθεσε στοιχεία για την περαιτέρω στήριξη της εξ αποστάσεως διδασκαλίας:

- Περισσότεροι από 55.000 εκπαιδευτικοί έχουν διενεργήσει πάνω από 72.000 ζωντανής μετάδοσης ψηφιακές τάξεις με πάνω από 1.096.311 παρακολουθήσεις μαθητών, που αυξάνονται κατά μέσο όρο 70% την ημέρα. Έχουμε φτάσει τις 18.000 σύγχρονες τάξεις την ημέρα. Υλοποιείται ήδη στα Λύκεια και τα Γυμνάσια της χώρας, και ολοκληρώνεται και η εισαγωγή των Δημοτικών της χώρας.  

- Πάνω από 850.000 μαθητές και 166.000 εκπαιδευτικοί έχουν εγγραφεί στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και χρησιμοποιούν εκθετικά τις πλατφόρμες ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. 

- Τη Δευτέρα 30/3 ξεκίνησε η εκπαιδευτική τηλεόραση για τους μαθητές δημοτικού, με πολύ υψηλή τηλεθέαση: την πρώτη ημέρα έφτασε το 51,2% στις ηλικίες 4-14, δηλαδή παρακολούθησαν περισσότερα από 125.000 παιδιά. Έστω και για λίγο, το πρόγραμμα παρακολούθησαν συνολικά 588.313 τηλεθεατές. 

- Σε λιγότερο από μία εβδομάδα, τα 114 από 126 ΔΙΕΚ της χώρας είχαν ήδη ανταποκριθεί, λειτουργώντας ή στήνοντας πλατφόρμες ασύγχρονης εκπαίδευσης και διενεργώντας σύγχρονα μαθήματα εξ αποστάσεως. Τα ποσοστά συμμετοχής εκπαιδευτών και καταρτιζόμενων άγγιξαν και το 100% σε πολλές περιπτώσεις, όπως στα ΔΙΕΚ Αιγίου, Χαλκιδικής, Μοναστηρίου, Μεγάρων και πολλών άλλων.

- Υλοποιείται υψηλό ποσοστό μαθημάτων ανά Τμήμα ΑΕΙ. Ενδεικτικά: στο Χαροκόπειο το ποσοστό των εξ ολοκλήρου προσφερόμενων μαθημάτων εξ αποστάσεως ανέρχεται σε 94%, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης σε 93%, ενώ στο Πανεπιστήμιο Πατρών το ποσοστό είναι περίπου 91%. 

- Με βάση τα πλέον πρόσφατα δεδομένα, η ευρυζωνική κάλυψη ανέρχεται σε 99,9% των νοικοκυριών. Δόθηκε η δυνατότητα σύνδεσης στις ψηφιακές τάξεις και μέσω τηλεφώνου (με αστική χρέωση από σταθερό τηλέφωνο).