Ν. Δένδιας: Η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει γρήγορα θέση - Δεν πρόκειται να μείνουμε αδρανείς

Ν. Δένδιας: Η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει γρήγορα θέση - Δεν πρόκειται να μείνουμε αδρανείς

Για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας και την πρόκληση του Ερντογάν με την απόφασή του να τη μετατρέψει σε τζαμί μίλησε στο ΣΚΑΪ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Αύριο, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας, όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας. «Εκεί η Ελλάδα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», επισήμανε. 

Επίσης, αύριο ο υπουργός θα μεταβεί μαζί με τον κ. Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες για σύσκεψη με τον Ζοζέπ Μπορέλ. «Οι κυρώσεις δεν θα αφορούν το θέμα της Αγίας Σοφίας. Πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία της Unesco και των Ηνωμένων Εθνών όχι μόνο της Ελλάδας», τόνισε αναφέροντας χαρακτηριστικά «ο Ερντογάν υπερβαίνει τα εσκαμμένα. Αναιρεί ακόμα και την παράδοση της ίδιας της χώρας του. Γυρίζει την πλάτη στη διεθνή κοινότητα και τους κανόνες της». 

Μάλιστα, η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προκλητικότατων ενεργειών κατά της Ελλάδας και των χωρών της περιοχής, όπως πρόσθεσε ο υπουργός υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι δεν δείχνει κανένα πνεύμα συνεργασίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου». 

Όπως υποστήριξε ο κ. Δένδιας «ο κίνδυνος είναι να θεωρήσουμε ότι το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι ελληνοτουρκικό θέμα. Είναι ζήτημα αναίρεσης κανόνων και μη σεβασμού τους που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα» και πρόσθεσε «θελήσαμε να δώσουμε στην Τουρκία τη δυνατότητα να αλλάξει κατεύθυνση χωρίς να φανεί ότι την υποχρεώνει η παγκόσμια κοινότητα», αναφερόμενος στην επιστολή της επικεφαλής της Unesco προς την Τουρκία. 

«Είναι κρίμα που η τουρκική πλευρά δεν εκτίμησε την προσπάθειά μας και συνέχισε την πορεία της», κατέληξε. «Η Unesco έχει την ευθύνη της προστασίας του μνημείου», επισήμανε. 

Τέλος όσον αφορά την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων και την παραβίασή τους ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι «η  Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβει ότι θα πρέπει να πάρει γρήγορα θέση για να αποτρέψει, γιατί αν δεν αποτρέψει δεν θα της αρέσει αυτό που θα συμβεί. Έχουμε πει και στην Τουρκία ότι δεν πρόκειται να μείνουμε αδρανείς». 

«Θα προστατεύσει απολύτως την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα, και η Ευρώπη οφείλει να το γνωρίζει αυτό» κατέστησε σαφές ο υπουργός Εξωτερικών. Παράλληλα, ανέδειξε πως αυτό που έχει πάντα τεράστια σημασία είναι η εθνική ομοψυχία και ενότητα.

«Είναι το μεγαλύτερο όπλο που έχουμε προς το εξωτερικό, η ενότητά μας στο εσωτερικό. Είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε στα εθνικά θέματα να ομονοούμε και να είμαστε ενωμένοι» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.