Ν. Αναστασιάδης σε Le Figaro: Η ΕΕ δεν ενήργησε ενωμένη απέναντι στην Τουρκία

Ν. Αναστασιάδης σε Le Figaro: Η ΕΕ δεν ενήργησε ενωμένη απέναντι στην Τουρκία
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης

Η Τουρκία έχει γίνει ένας ταραχοποιός στην περιοχή, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ειρήνη, δήλωσε ο Ν. Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, επισημαίνοντας πως «η ΕΕ δεν ενήργησε ενωμένη και αποφασιστικά για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης».

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως αναμένει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1ης Οκτωβρίου, διπλωματικές και πολιτικές λύσεις όσον αφορά το θέμα της Τουρκίας. Όπως είπε «οι προκλήσεις της Τουρκίας είναι, στην πραγματικότητα, μια εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Γι ' αυτό, κατά την άτυπη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο, καταλήξαμε όλοι σε συμφωνία για την επέκταση ορισμένων υφιστάμενων κυρώσεων κατά της Τουρκίας, επειδή θέλουμε να της στείλουμε ένα σαφές μήνυμα: ότι η συμπεριφορά της δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη και χωρίς συνέπειες. Θα απαντήσουμε με έργα, όχι μόνο με λόγια», πρόσθεσε.

Ο Κύπριος Πρόεδρος τόνισε πως η θέση της Γαλλίας και του Προέδρου Μακρόν ήταν η πιο αποφασιστική, καθώς έδειξε «μια σαφή και ισχυρή αποφασιστικότητα κατά των παράνομων μεθόδων της Τουρκίας. Του είμαστε ευγνώμονες, είναι μια ακτίνα ελπίδας για να διασωθούν οι αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για να υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο».

Υποστήριξε πως η Κύπρος δεν άσκησε βέτο για κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας και τάσσεται υπέρ των κυρώσεων. «Αυτό που είπε η Λευκωσία είναι πως δεν πρέπει να υπάρχει επιλεκτική ευαισθησία στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου ή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν θέλουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά στην ευρωπαϊκή οικογένεια», σημείωσε.

Ο κ. Αναστασιάδης χαιρέτισε την έναρξη επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και υπενθύμισε πως η Κύπρος ζήτησε διάλογο με την Άγκυρα, διευκρινίζοντας ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, «θα ήμασταν έτοιμοι να παραπέμψουμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Δυστυχώς, η Τουρκία δεν απάντησε και προτίμησε να παραβιάσει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Τέλος, διαβεβαίωσε πως το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχει αλλάξει και οι εταιρείες που έχουν αδειοδοτηθεί στην ΑΟΖ αναγκάστηκαν, λόγω της πανδημίας να αναβάλουν τις δραστηριότητες γεώτρησης για το 2021.