Μπουρλά: Μπορεί να χρειαστούμε και τέταρτη δόση νωρίτερα, εξαιτίας της Όμικρον

Μπουρλά: Μπορεί να χρειαστούμε και τέταρτη δόση νωρίτερα, εξαιτίας της Όμικρον

Ο επικεφαλής της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά ανακοίνωσε ότι ίσως χρειαστεί χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Η ανάγκη προκύπτει, εξήγησε ο ίδιος, με βάση τα ευρήματα των πρώτων ερευνών σχετικά με την Όμικρον και ως προς την προστασία που προσφέρει έναντι της νέας παραλλαγής το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech.

Αποτελεσματική η τρίτη δόση

 

Οι δύο φαρμακοβιομηχανίες είχαν ανακοινώσει το πρωί της Τετάρτης τα αποτελέσματα κλινικής έρευνας που δείχνουν πως η τρίτη δόση είναι αποτελεσματική για την Όμικρον. Αντίθετα, η προστασία από τις δύο πρώτες δόσεις εμφανίζεται σημαντικά μειωμένη έναντι της νέας παραλλαγής.

Σε κάθε περίπτωση, οι δύο δόσεις εξακολουθούν να προσφέρουν προστασία από βαριά νόσηση μετά τη μόλυνση με την Όμικρον, ανέφεραν οι δύο εταιρείες.

Ο Μπουρλά σημείωσε πως τα αποτελέσματα των πρώτων ερευνών μένει να επιβεβαιωθούν, κάτι που θα γίνει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Τότε, θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε «κατά πόσο και για τι χρονικό διάστημα θα είμαστε προστατευμένοι με την τρίτη δόση», δήλωσε ο επικεφαλής της Pfizer. «Θεωρώ ότι θα χρειαστούμε τέταρτη δόση», υπογράμμισε πάντως, μιλώντας στο CNBC.

Πότε θα χρειαστεί η τέταρτη δόση

 

Ο Μπουρλά  στο παρελθόν είχε προβλέψει πως μία τέταρτη δόση θα ήταν απαραίτητη 12 μήνες μετά την τρίτη. «Με την Όμικρον θα χρειαστεί να περιμένουμε και να δούμε, επειδή έχουμε ελάχιστες πληροφορίες. Πιθανόν θα την χρειαστούμε ταχύτερα», δήλωσε.

Παράλληλα, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή αποτελεί προτεραιότητα η χορήγηση της τρίτης δόσης για να υπάρξει άμεση κάλυψη έναντι του κορονοϊόυ κατά τους χειμερινούς μήνες, μία περίοδο για την οποία οι υγειονομικές αρχές εκφράζουν ανησυχία, καθώς ο κόσμος περνά περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους. 

«Η τρίτη δόση θα προσφέρει πολύ καλή προστασία», υπογράμμισε ο Μπουρλά. Παράλληλα, ανέφερε ότι θεραπείες, όπως το χάπι Paxlovid της Pfizer θα συμβάλλουν ώστε να αποφευχθούν νοσηλείες και να ελεγχθεί ο κορονοϊός τους επόμενους μήνες. 

Τέλος, ο επικεφαλής της Pfizer σημείωσε πως η εταιρεία αξιολογεί αν χρειάζονται προσαρμογές στο εμβόλιό της, προκειμένου να προσφέρει πληρέστερη κάλυψη έναντι της Όμικρον ή τυχόν άλλων μελλοντικών παραλλαγών ή αν θα χρειαζόταν η παρασκευή νέου σκευάσματος.