Μπουρκίνα Φάσο: Έξι νεκροί σε επίθεση εναντίον εκκλησίας

Μπουρκίνα Φάσο: Έξι νεκροί σε επίθεση εναντίον εκκλησίας

Έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένας ιερέας, σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ μέσα σε μια καθολική εκκλησία στο Νταμπλό, στην επαρχία Σανματένγκα της βόρειας Μπουρκίνα Φάσο, όπως έγινε γνωστό από πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Γύρω στις 9 το πρωί, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, η ομάδα των ενόπλων εισέβαλε στον ναό της κοινότητας. "Άρχισαν να πυροβολούν τους πιστούς που προσπαθούσαν να διαφύγουν", είπε ο δήμαρχος του Νταμπλό, Ουσμάν Ζόνγκο. Οι δράστες "κατάφεραν να ακινητοποιήσουν κάποιους από τους πιστούς. Σκότωσαν πέντε (από αυτούς). Ο ιερέας που τελούσε τη λειτουργία σκοτώθηκε επίσης", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας η επίθεση διαπράχθηκε από "μια ομάδα περίπου 20-30 ενόπλων ανδρών".

"Έβαλαν φωτιά στην εκκλησία, μετά πυρπόλησαν καταστήματα και ένα μικρό καφέ-μπαρ. Πήγαν κατόπιν στο κέντρο υγείας, έψαξαν τον χώρο και έκαψαν το αυτοκίνητο του αρχινοσοκόμου. Στην πόλη επικρατεί κλίμα πανικού. Οι άνθρωποι κλείστηκαν στα σπίτια τους, δεν κινείται τίποτα. Τα καταστήματα έκλεισαν. Είναι ουσιαστικά μια νεκρή πόλη", είπε ο δήμαρχος.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας, οι αρχές ενημερώθηκαν γύρω στις 10 και στάλθηκαν ενισχύσεις από τη γειτονική κοινότητα Μπαρσαλόγκο, που απέχει περίπου 45 χιλιόμετρα.

Η επίθεση αυτή σημειώθηκε δύο ημέρες αφότου οι γαλλικές ειδικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μια συντονισμένη επιχείρηση για την απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων στη βόρεια Μπουρκίνα Φάσο. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη χώρα σημειώνονται όλο και συχνότερα φονικές επιθέσεις που αποδίδονται σε τζιχαντιστικές οργανώσεις, όπως στην Ανσαρούλ Ισλάμ, την Ομάδα Υποστήριξης στο Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους (GSIM) και το Ισλαμικό Κράτος στη Μεγάλη Σαχάρα (EIGS). Από το 2015, έχουν σκοτωθεί περίπου 400 άνθρωποι, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Αν και στην αρχή ήταν περιορισμένες στον βορρά, στη συνέχεια οι επιθέσεις επεκτάθηκαν στην πρωτεύουσα και σε άλλες περιοχές, ιδίως στα ανατολικά.

Στον βορρά μπαίνουν στον στόχαστρο κυρίως κληρικοί, όχι μόνο χριστιανοί αλλά και μουσουλμάνοι. Η σημερινή ήταν η δεύτερη επίθεση σε εκκλησία μέσα σε λίγους μήνες. Στα τέλη Μαρτίου είχαν σκοτωθεί επίσης έξι άνθρωποι στην προτεσταντική εκκλησία του Σιλγκάτζι ενώ στα μέσα Μαρτίου είχε απαχθεί από ενόπλους ο ιερές Ζοέλ Γιουγκμπαρέ.

Πολλοί ιμάμηδες έχουν επίσης δολοφονηθεί από τους τζιχαντιστές, επειδή "θεωρήθηκε ότι δεν ήταν αρκετά ριζοσπάστες" ή ότι "συνεργάζονταν με τις αρχές".

Εκατοντάδες σχολεία έχουν κλείσει στη βόρεια Μπουρκίνα Φάσο και οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι, μεταξύ των οποίων και οι εκπαιδευτικοί, έχουν φύγει από τις ζώνες που απειλούνται από τους τζιχαντιστές. Η Κορίν Ντουφκά, της οργάνωσης Human Rights Watch, επισήμανε ότι οι πρόσφατες στοχευμένες επιθέσεις εναντίον χριστιανών ή εναντίον συγκεκριμένων φυλών, είναι μια από τις στρατηγικές που χρησιμοποιούν οι τζιχαντιστές "για να υποδαυλίσουν τις εθνοτικές εντάσεις και να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ