Μπ. Ομπάμα προς διαδηλωτές: Διοχετεύστε την οργή σας σε δράση και ψήφους

Μπ. Ομπάμα προς διαδηλωτές: Διοχετεύστε την οργή σας σε δράση και ψήφους

Τους εκατομμύρια διαδηλωτές που έχουν κατακλύσει όλους τους δρόμους της χώρας και «υψώνουν τις φωνές τους ως απάντηση στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ» να «διοχετεύσουν τη δικαιολογημένη οργή τους σε ειρηνική, διαρκή και αποτελεσματική δράση», προέτρεψε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.

Με ανακοίνωσή του ο Μπαράκ Ομπάμα  αναφέρει ότι οι πολίτες πρέπει να αφυπνίσουν τους άλλους για την αδικία, ακόμα και μέσω των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας, «αλλά να μεταφράζουν αυτήν τη συναίσθηση σε υψηλή προσέλευση στις κάλπες και εκλογή κυβερνητικών αξιωματούχων που ανταποκρίνονται στα αιτήματά μας», ενώ επισημαίνει πως οι διαδηλώσεις είναι αποτέλεσμα ζητημάτων που δεν αντιμετώπισαν εδώ και καιρό οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι, καταδικάζοντας, την ίδια στιγμή, τη βία και τις λεηλασίες.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων ήταν ειρηνική, θαρραλέα, υπεύθυνη και εμπνευσμένη. Αξίζουν τον σεβασμό και την υποστήριξή μας, όχι την καταδίκη», συμπληρώνει.

«Τα κύματα των διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα αντιπροσωπεύουν μια γνήσια και νόμιμη οργή για την αποτυχία δεκαετιών να μεταρρυθμιστούν οι αστυνομικές πρακτικές και το ευρύτερο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης στις ΗΠΑ», τονίζει και υπογραμμίζει πως είναι ανάγκη να αναγνωριστεί ο «συνεχής, διαβρωτικός ρόλος που ο ρατσισμός διαδραματίζει στην κοινωνία μας» και να θεσπιστούν μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση όλου αυτού, προσθέτοντας πως «χρειάζεται μια πραγματική αλλαγή».

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, η ουσία είναι: αν θέλουμε να κάνουμε πραγματική αλλαγή, τότε η επιλογή δεν είναι μεταξύ διαμαρτυρίας και πολιτικής. Πρέπει να κάνουμε και τα δύο. «Πρέπει να κινητοποιηθούμε για να αφυπνίσουμε τους άλλους και πρέπει να οργανωθούμε και να ψηφίσουμε για να διασφαλίσουμε ότι θα εκλέξουμε υποψηφίους που θα ενεργήσουν μέσω μεταρρυθμίσεων», γράφει χαρακτηριστικά ο Μπαράκ Ομπάμα.

AP Photo/Nam Y. Huh