«Μου ζήτησαν από το ΣΥΡΙΖΑ να μην το καταγγείλω»
Υπάλληλος που κακοποιήθηκε από τον πρ. πρέσβη Βενεζουέλας

«Μου ζήτησαν από το ΣΥΡΙΖΑ να μην το καταγγείλω»

Στην αποκάλυψη ότι της ζητήθηκε από πολιτικό του ΣΥΡΙΖΑ να μην καταγγείλει το περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης από τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, Φράνκλιν Γκονζάλες προχώρησε η Ξένια Μπουζαρανίδου.

Η κ. Μπουζαρανίδου μιλώντας στο MEGA κατήγγειλε ότι πολιτικό πρόσωπο από τον ΣΥΡΙΖΑ της ζήτησε να δείξει «πολιτική ωριμότητα» και να μην καταγγείλει το περιστατικό.

Όπως είπε, όλα ξεκίνησαν από το 2012 και μετά όταν ο Φράνκλιν Γκονζάλες ανέλαβε πρέσβης της Βενεζουέλας στην Ελλάδα. «Το 2011 ξεκίνησα να δουλεύω στην πρεσβεία της Βενεζουέλα. Το 2012 ήρθε ο κ. Γκονζάλες και έκανε τη ζωή μας κόλαση. Όχι μόνο τη δική μου, και άλλων 4 γυναικών. Σε τέτοιο σημείο, που πήγαινα στη δουλειά και ήθελα να είμαι αόρατη. Να μη με βλέπει» είπε ενώ πρόσθεσε ότι ο πρώην πρέσβης την παρενοχλούσε σεξουαλικά την ώρα που εκείνη εργαζόταν.

Σύμφωνα με την κ. Μπουζαρανίδου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας παρενέβη και ζήτησε με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολά Μαδούρο να απομακρυνθεί ο πρέσβης προκειμένου να μην προχωρήσουν οι καταγγελίες των γυναικών. «Έγινε προσπάθεια να συγκαλυφθεί το θέμα. Υπήρξε πολιτικό πρόσωπο από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλω να πω το όνομά του, που μου ζήτησε να δείξω πολιτική ωριμότητα και να λυθεί το θέμα εσωτερικά» αναφέρει η σεφ και συμπληρώνει: «Εκείνη την εποχή ήταν σε άνοδο ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – Βενεζουέλα ήταν πολύ καλές. Ήταν προεκλογική περίοδος, οπότε το να έβγαινε ένα τέτοιου τύπου σκάνδαλο, θα αμαύρωνε ίσως την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα».

Υπενθυμίζεται ότι η επιστολή του κ. Τσίπρα είδε το φως της δημοσιότητας, ενώ το 2016 αποκαλύφθηκε το μαρτύριο που βίωσαν επί μήνες πέντε γυναίκες εργαζόμενες στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα κατά την περίοδο 2012 - 2013. Ανάμεσα στα θύματα του τότε πρέσβη Φράνκλιν Γκονζάλες και κόρη στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ που διετέλεσε και υπουργός.

Σε εκείνη την επιστολή ο Αλέξης Τσίπρας, εμφανίζεται να γνωρίζει για τις σεξουαλικές επιθέσεις και να ζητά από τον Νικολάς Μαδούρο την συμβολή και παρέμβαση του, γράφοντας χαρακτηριστικά:

“Εφιστώ την προσοχή σου σε ένα ευαίσθητο θέμα, στο οποίο περιμένω τη συμβολή σου και την παρέμβαση σου με τον καλύτερο τρόπο, το ήδη γνωστό σε εσάς ζήτημα που έχει προκύψει με τον νέο πρέσβη στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής το προσωπικό της πρεσβείας έχει επιδείξει πολιτική ωριμότητα και δεν θα λάβει μέτρα εντός της Ελλάδας, που θα δημοσιοποιούσαν το πρόβλημα, γεγονός που θα το εκμεταλλεύονταν στο έπακρο τα συστημικά μέσα ενημέρωσης για να βλάψουν την Αριστερά τόσο στην Βενεζουέλα όσο και στην Ελλάδα».

Σημειώνεται ότι στο πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για τις σεξουαλικές επιθέσεις που είχαν τότε δεχθεί οι εργαζόμενες στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα το 2013 καταγράφεται ότι ο πρώην πρέσβης της χώρας, Φρανκλίν Γκονζάλες, παρενοχλούσε σεξουαλικά εργαζόμενες της πρεσβείας και είχε συνδέσει άμεσα την απόλυση τους (δύο χρόνια μετά) με την καταγγελία που είχαν κάνει στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας εναντίον του.

Τον Μάιο του 2019 το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας δικαίωσε μια από τα θύματα, πρώην υπάλληλο της πρεσβείας της Βενεζουέλας, αναγνωρίζοντας ότι απολύθηκε εκδικητικά επειδή κατήγγειλε στις Αρχές της Βενεζουέλας τις σεξουαλικές επιθέσεις. Επιδίκασε οικονομική αποζημίωση στο θύμα από την πρεσβεία της Βενεζουέλας. 

Μάλιστα ο δικαστής στην απόφαση ανέφερε : «Οδηγήθηκαν σε απόλυση μέσα σε μικρό διάστημα δύο μηνών από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2015, και σημειωτέον, μετά την εκλογή του κ. Τσίπρα ως πρωθυπουργού, ώστε να καταδεικνύεται το προειλημμένο της απόφασης απομάκρυνσής τους, ήτοι όχι σε χρόνο που θα έβλαπτε το πολιτικό συμφέρον του τελευταίου προ των εκλογών».