Μόνο διαδικτυακά τα μαθήματα στο Κέιμπριτζ ως το καλοκαίρι του 2021

Μόνο διαδικτυακά τα μαθήματα στο Κέιμπριτζ ως το καλοκαίρι του 2021

Μέσω διαδικτύου θα πραγματοποιηθούν όλα τα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, στη Μεγάλη Βρετανία, το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, λόγω της πανδημίας του Covid-19. 

Το πανεπιστήμιο, που έκλεισε τον Μάρτιο εξήγησε ότι όλα τα μαθήματα θα γίνονται μέσω διαδικτύου ως το καλοκαίρι του 2021, αν και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο κάποια να γίνουν δια ζώσης, εφόσον πρόκειται για μικρές ομάδες φοιτητών.

«Με δεδομένο ότι είναι πιθανό τα μέτρα κοινωνικής απόστασης να εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται, το πανεπιστήμιο αποφάσισε ότι δεν θα γίνουν διαλέξεις με φυσική παρουσία φοιτητών το επόμενο ακαδημαϊκό έτος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές αναφορικά με τις παγκόσμιες προκλήσεις που θέτει η πανδημία», επεσήμανε ο αντιπρύτανης του Κέμπριτζ Στίβεν Τουπ. «Η ακαδημαϊκή ζωή εδώ, όπως και παντού, θα πρέπει να προσαρμοστεί».

Την ίδια ώρα, το Russell Group η ένωση των 25 μεγαλύτερων πανεπιστημίων της χώρας επισημαίνει ότι η πανδημία θα ενισχύσει την ανάγκη για σπουδές εξ αποστάσεως, έναν τομέα όπως που δεν καλύπτουν επαρκώς τα ιδρύματα αυτά, όσο και αν φαντάζει περίεργο. Σύμφωνα με υπολογισμούς, μόνο πέντε από τα 24 πανεπιστήμια που αποτελούν την παραπάνω ομάδα, διαθέτουν διαδικτυακού προγράμματα σπουδών.

Επιπρόσθετα, υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα, τα περισσότερα πανεπιστήμια της Βρετανίας δεν διαθέτουν τους πόρους για να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα. Η Ένωση Κολεγίων και Πανεπιστημίων υπολογίζει ότι απαιτούνται μερικά εκατομμύρια λίρες για να μπορεί να ένα ίδρυμα να προσφέρει ένα πλήρες πρόγραμμα σπουδών, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η ιατρική που υπάρχουν εργαστήρια.