Μητροπολίτες Μυτιλήνης και Δωδώνης: Εκτός εκκλησίας οι ανεμβολίαστοι

Μητροπολίτες Μυτιλήνης και Δωδώνης: Εκτός εκκλησίας οι ανεμβολίαστοι

Τη σημασία που έχει η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού για την κοινωνία, τονίζουν με τη στάση τους απέναντι στους ιερείς και τους πιστούς, οι Μητροπολίτες Μυτιλήνης Ιάκωβος και Δωδώνης Χρυσόστομος.

Συγκεκριμένα, οι δύο Μητροπολίτες ζητούν να τίθενται εκτός εκκλησίας όσοι κληρικοί δεν εμβολιαστούν ενώ ο Δωδώνης ζητεί επιπλέον να μην μπαίνουν στην εκκλησία ούτε οι ανεμβολίαστοι πιστοί.

Ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος μάλιστα έδωσε μία εβδομάδα διορία στους ανεμβολίαστους ιερείς να σπεύσουν να εμβολιαστούν, αλλιώς θα τίθενται σε αργία άνευ αποδοχών.

Συγκεκριμένα, με επιστολή έκανε γνωστό πως οι ιερείς που δεν προσκομίζουν χαρτί γιατρού που να αναγράφει τους λόγους για τους οποίους δεν επιτρέπεται να λάβουν το εμβόλιο, θα τεθούν σε αργία άνευ αποδοχών μέχρι να εμβολιαστούν.

Χαρακτηριστικά αναφέρει πως πρέπει οι ιερείς να προβούν σε εμβολιασμό «ειδάλλως θα επιβληθεί αργία άνευ αποδοχών μέχρις ότου εμβολιαστείτε».

Όπως αναφέρει το orthodoxia.info, τη συγκεκριμένη κίνηση του Μητροπολίτη προκάλεσε κληρικός της Μητροπόλεως Μυτιλήνης, ο οποίος συμμετείχε σε εορτασμούς για τη μνήμη του αγίου Δημητρίου όντας ασθενής, με αποτέλεσμα να μεταδοθεί ο ιός σε πολλούς ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή μαζί του.

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα είπε ότι «πρέπει να υπάρξει απαγορευτικό εισόδου στους ναούς, στους πιστούς που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο», αρχής γενομένης όμως, όπως είπε, από τους παπάδες.

Όπως ανέφερε, «θα πρέπει με μια απόφαση, δυο γραμμών, να προβλέπεται ότι όποιος μισθοδοτείται καθ’ οιονδήποτε τρόπο από το κράτος θα είναι υποχρεωμένος να εμβολιαστεί. Εάν δεν το κάνει να του κόψουν τον μισθό». 

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως όταν ο ιερέας και ο πιστός δεν πειθαρχεί στις αποφάσεις της Εκκλησίας, τότε «θέτει μόνος του τον εαυτό του εκτός εκκλησίας».

«Τι θα κάνει ο κόσμος; Όσοι παροτρύνονται από τους παπάδες, θα σκεφτούν τι θα κάνουν όταν εμβολιαστούν οι ιερείς», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως η Εκκλησία επισήμως πήρε αποφάσεις, παρότρυνε για τους εμβολιασμούς, ενώ «οι αντιεμβολιαστές δεν είναι άνθρωποι της εκκλησίας».

Διεμήνυσε ότι είναι αναγκαία η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για να σωθούν η κοινωνία, η οικογένεια και οι δουλειές.

Ερωτηθείς για το εάν θα μπορούσαν οι πιστοί να δείχνουν τουλάχιστον βεβαίωση αρνητικού rapid test για την είσοδο τους Ιερούς Ναούς, ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος είπε ότι δεν είναι αρκετό αυτό.

«Αν για παράδειγμα τη Μεγάλη Εβδομάδα μπαίνεις πρωί-βράδυ στην εκκλησία, είναι δυνατόν να κάνεις αυτή τη δουλειά;», αναρωτήθηκε, ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για το εάν θα τηρηθεί το συγκεκριμένο μέτρο και για την είσοδο στα καταστήματα.

Επιπλέον χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμμετοχή ιερέων σε διαδηλώσεις κατά του εμβολίου.