Μιλάμε για μια τραγωδία της οποίας δεν υπήρξε προηγούμενο, πλην της περιόδου της εισβολής
Ν. Αναστασιάδης για πυρκαγιές

Μιλάμε για μια τραγωδία της οποίας δεν υπήρξε προηγούμενο, πλην της περιόδου της εισβολής

Έκκληση όπως όλοι επαγρυπνούμε «για όσους ασυνείδητα, είτε εσκεμμένα, είτε εξ αμελείας προκαλούν πυρκαγιές», απηύθυνε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος χαρακτήρισε τις τεράστιες πυρκαγιές στις επαρχίες Λεμεσού και Λάρνακας ως άνευ προηγουμένου καταστροφές, πέραν αυτών της τουρκικής εισβολής, σημειώνοντας ότι έχει καταστραφεί έκταση πέραν των 55 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Συγκεκριμένα σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Κέντρο Διαχείρισης στη Βαβατσινιά, όπου νωρίτερα παρακάθισε σε σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς, για το θέμα της κατάσβεσης της καταστροφικής πυρκαγιάς σε ορεινές περιοχές της Λεμεσού και της Λάρνακας, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε τα ακόλουθα:

«Μιλάμε πραγματικά για μια τραγωδία της οποίας δεν υπήρξε προηγούμενο, πλην της περιόδου της εισβολής το 1974. Από χθες το απόγευμα ήμουν στο Συντονιστικό Κέντρο, σήμερα είμαι εδώ και είχα μια πλήρη ενημέρωση από τους καθ' ύλην αρμόδιους υπουργούς, τους επικεφαλής των αρμοδίων τμημάτων, από τους υπουργούς Γεωργίας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, που είχαν τον συντονισμό των οικείων Τμημάτων, όπως, επίσης, από τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, τον διευθυντή του Τμήματος Δασών, τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, τον αρχηγό της Αστυνομίας και από την Πολιτική 'Αμυνα.

Γενικότερα διαπιστώνεται μια από τις καταστροφικότερες (πυρκαγιές) και, δυστυχώς, με ανθρώπινα θύματα. Οι υπηρεσίες αντέδρασαν άμεσα, κατέβαλαν το άπαν των δυνάμεων τους προκειμένου να αποφευχθούν οι απώλειες ανθρωπίνων ζωών. Δεν απεφεύχθησαν, δυστυχώς, με το περιστατικό που έχει καταγραφεί.

Κατά τα λοιπά, οι υπηρεσίες καταγραφής, ήδη οι κοινοτάρχες έχουν προβεί σε μια πρώτη εκτίμηση, τα συνεργεία καταγραφής είναι έτοιμα και μόλις θεωρηθεί ότι είναι ασφαλείς οι κοινότητες, τότε άμεσα θα αρχίσει η καταγραφή τόσο των ζημιών σε οικιστικές μονάδες όσο και σε επιχειρηματικές μονάδες ή εργοστάσια που έχουν υποστεί ζημιές.

Θα ήθελα να εκφράσω βαθιά ευγνωμοσύνη για τον τρόπο που αντέδρασαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι επικεφαλής των κοινοτήτων, οι κοινοτάρχες, ο κόσμος γενικότερα, να ευχαριστήσω θερμά το τμήμα Δασών, την Πυροσβεστική, την Πολιτική 'Αμυνα, τους εθελοντές, ευρύτερα τον κόσμο, για το άμεσο ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει για να μειώσουν κατά το δυνατόν μια από τις καταστροφικότερες πυρκαγιές. Αρκεί να αναφέρω ότι η καταστροφή υπερβαίνει τα 55 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Συνεπώς, αντιλαμβάνεστε -και αυτό είναι έκκληση- πόσο προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όλοι.

Η θερμοκρασία, οι άνεμοι που πνέουν είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για να έχουμε ανάλογες καταστροφές, ιδιαίτερα όταν εμπλέκεται ο ανθρώπινος παράγοντας.»

Επιπροσθέτως ερωτηθείς για τη συνδρομή άλλων χωρών στην κατάσβεση των πυρκαγιών, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι «ήδη, βρίσκεται στην Κύπρο το πρώτο από τα δύο (αεροσκάφη από την Ελλάδα), το ένα έχει υποστεί ζημιά. Όμως, ένα νέο δεύτερο ανεφοδιάζεται στη Ρόδο. Περί το μεσημέρι αναμένουμε την άφιξη ισραηλινών αεροσκαφών και γενικότερα προσπαθούμε με κάθε τρόπο να δούμε πώς επιτυγχάνεται (η κατάσβεση).

Βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο η όλη κατάσταση. Εκείνο που μας ανησυχεί είναι η ενδεχόμενη αύξηση των ανέμων κατά το μεσημέρι. Η επικέντρωση της προσοχής του τμήματος Δασών και των πυροσβεστών μας είναι σε ένα κομβικό σημείο που ελέγχεται επί του παρόντος, δηλαδή περιορίζεται η έκταση. Έχουν ληφθεί μέτρα, έτσι ώστε να υπάρξει μια επιβραδυντική ζώνη, σε όλες τις κοινότητες υπάρχουν μονάδες της Πυροσβεστικής και όχι μόνο. Υπάρχουν πτητικά μέσα που εποπτεύουν, προκειμένου να διαπιστωθούν εστίες που μπορεί να αναζωπυρωθούν. Συνεπώς, πράττουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν.

Το μήνυμα που θέλω να στείλω σε όσους των κατοίκων έχουν ζήσει αυτές τις τραγικές στιγμές, και έχουν χάσει περιουσίες, είναι ότι η κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός άμεσα. Την ίδια ώρα συμπαραστάτες θα είμαστε και στις οικογένειες των θυμάτων.»

Επιπλέον, ερωτηθείς αν θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε ότι «άμεσα, τώρα, θα επισκεφθώ την Ορά, την Ακαπνού, την Επταγώνια και τον Αρακαπά. Και, βεβαίως, ευθύς αμέσως που θα θεωρηθεί ότι ασφαλώς έχουν κατασβεστεί οι πυρκαγιές, οι καθ' ύλην αρμόδιοι υπουργοί θα περιοδεύσουν, πέραν των συνεργείων καταγραφής, για να έχουν άμεση επαφή με όλες τις κοινότητες, να στείλουν το μήνυμα θάρρους ότι δεν θα αφήσουμε κανένα μόνο του, εγκαταλελειμμένο στην τύχη του ή στην καταστροφή που επέφερε η μεγάλη πυρκαγιά».

Επίσης, σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η κοινωνία ζητά παραδειγματικές τιμωρίες για όσους θέτουν τις φωτιές, ο  Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι «βεβαίως για να υπάρξουν παραδειγματικές τιμωρίες, πρέπει να υπάρχουν αποδείξεις. Χαίρομαι διότι υπάρχουν πολίτες με ευαισθησίες που καταγγέλλουν και, ήδη, έχουν γίνει οι πρώτες συλλήψεις.

Αυτό που κάνω έκκληση είναι όλοι να επαγρυπνούμε για όσους ασυνείδητα, είτε εσκεμμένα, είτε εξ αμελείας, μπορεί να προκαλέσουν ανάλογες καταστροφές».

AP Photo/Petros Karadjias

Υπ. Εσωτερικών: Βιώνουμε την καταστροφικότερη πυρκαγιά από καταβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας

«Βιώνουμε την καταστροφικότερη πυρκαγιά από καταβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας τόσο σε υλικές ζημιές όσο και, δυστυχώς, σε ανθρώπινα θύματα», ανέφερε νωρίτερα σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Κύπρου Νίκος Νουρής, ο οποίος είπε ακόμα ότι τα πτητικά μέσα από την Ελλάδα και το Ισραήλ θα επιχειρήσουν σήμερα στις 2 μ.μ. για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Επιπροσθέτως τόνισε ότι «έγινε μια τεράστια προσπάθεια από χθες στις 10 το βράδυ. Είχαμε με τη βοήθεια των drones χαρτογραφήσει την περίμετρο της πυρκαγιάς, των 35 χιλιομέτρων, έγινε ένας εντοπισμός των διαφόρων εστιών σε εξέλιξη, όλο το βράδυ οι επίγειες δυνάμεις επιχείρησαν και οφείλω να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ και συγχαρητήρια σε όλους που μπόρεσαν μέχρι τα ξημερώματα να περιορίσουμε όλες εκείνες τις εστίες που θεωρούσαμε ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναζωπύρωση.

Έμειναν δύο μεγάλες εστίες οι οποίες γεωγραφικά βρίσκονται μεταξύ των χωριών Βαβατσινιάς και Οδού και από τις 5.30 το πρωί επιχειρούν τα δέκα πτητικά μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όλη η προσπάθεια έχει επικεντρωθεί στον συγκεκριμένο χώρο.

Η εκτίμηση της κατάστασης μάς επιτρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, όμως, οι καιρικές συνθήκες όσο προχωρά η μέρα από πλευράς ανέμων δεν είναι υπέρ μας. Παρά ταύτα, αυτή την ώρα είμαστε σε μια ικανοποιητική κατάσταση και θέλω να ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο έργο που εκτυλίσσεται από χθες».

Ακολούθως ο κ. Νουρής απηύθυνε έκκληση προς τους εθελοντές, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει μια συγκινητική προσπάθεια και πρόθεση να βοηθήσουν. Έχουμε οργανώσει Κέντρο στη Σκαρίνου υπό τον Επίτροπο Εθελοντισμού. Η βοήθεια είναι υπερπολύτιμη, αλλά την ίδια ώρα είναι και η ζωή και η ασφάλεια τους, για αυτό δεν θέλουμε διάσπαρτες ομάδες, αλλά να βρίσκονται κάτω από τον συντονισμό της Πολιτικής 'Αμυνας.

Επίσης, επειδή θα πρέπει να παραμείνουν ανοικτές οι βασικές αρτηρίες προς την πληγείσα περιοχή παρακαλούμε θερμά τον κόσμο που δεν έχει κάτι να κάνει στην περιοχή, να μην προσέρχεται στην περιοχή της πυρκαγιάς».

Επιπλέον, ο Υπουργός Εσωτερικών Κύπρου είπε ότι μονάδες περιπολούν στις πληγείσες περιοχές για σκοπούς αντιμετώπισης αναζωπύρωσης, ενώ σημείωσε πως οι ρίψεις από τα αεροσκάφη, το ελληνικό και τα ισραηλινά, αναμένονται γύρω στις 2 μμ. και ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη θα κάνουν ρίψη επιβραδυντικού υλικού.

AP Photo/Petros Karadjias

Στ. Κυριακίδου: Είμαστε δίπλα σ' όλους όσους δίνουν μάχη με τις φλόγες αυτή τη στιγμή

«Είμαστε δίπλα σ' όλους όσους δίνουν μάχη με τις φλόγες αυτή τη στιγμή», ανέφερε η επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, ευχαριστώντας την ΕΕ για την παροχή βοήθειας μέσω του μηχανισμού rescEU.

«Οι σκέψεις μας είναι σήμερα στραμμένες στην Κύπρο και στους πληγέντες συμπολίτες μας. Ευχαριστώ τον συνάδελφο επίτροπο Γιάνες Λέναρσιτς για την άμεση ανταπόκριση της ΕΕ να συνδράμει μέσω του rescEU. Είμαστε δίπλα σ' όλους όσους δίνουν μάχη με τις φλόγες αυτή τη στιγμή!», επισήμανε σε σχετική ανάρτησή της στο Twitter. 

AP Photo/Petros Karadjias

Υπουργείο Εξωτερικών: Η Ελλάδα συμπαραστέκεται έμπρακτα στον κυπριακό λαό

Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της πυρκαγιάς στην Κύπρο.Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές,η σκέψη μας είναι στους πυροσβέστες που μάχονται&τους πληγέντες.Η Ελλάδα συμπαραστέκεται έμπρακτα στον Κυπριακό λαό&κυβέρνηση με την αποστολή πυροσβεστικών αεροσκαφών

Από πλευράς του το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου εξέφρασε με απάντηση στο twitter τις ευχαριστίες του «εκ μέρους ολοκλήρου του κυπριακού λαού για την αλληλεγγύη και την έμπρακτη συμπαράσταση».

Κύπρος: Μάχη με τις φλόγες για δεύτερη μέρα - 4 νεκροί

Νωρίτερα σήμερα τέσσερα άτομα που αγνοούνται στην περιοχή της Οδού μετά τις χθεσινές πυρκαγιές στην Κύπρο εντοπίστηκαν νεκροί. Πρόκειται για Αιγύπτιους που εργάζονταν σε χωράφια. Όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, οι τέσσερις άνθρωποι εντοπίστηκαν απανθρακωμένοι, σύμφωνα με το philenews.com. 

Εντωμεταξύ, συνεχίζουν να μαίνονται φωτιές στις ορεινές περιοχές Λεμεσού και Λάρνακας. Επιχειρούν 11 πτητικά μέσα από το πρωί. «Η κατάσταση είναι σαφώς βελτιωμένο σε σχέση με χθες. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή πέντε ενεργά μέτωπα», όπως ανέφερε ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ. 

Ανέφερε μάλιστα ότι στη μάχη της κατάσβεσης της τεράστιων διαστάσεων πύρινης λαίλαπας έχουν ριχθεί πέραν των 70 πυροσβεστικών οχημάτων ενώ συνδράμουν και αρκετά καδενοφόρα μηχανήματα.

Στις 6 το πρωί απογειώθηκαν μάλιστα από το αεροδρόμιο Λάρνακας αεροσκάφη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στην κοινότητα Αρακαπάς της επαρχίας Λεμεσού.

Στο έργο της πυρόσβεσης συμβάλλουν η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου, η Πολιτική Άμυνα και η Εθνική Φρουρά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος ανέφερε σε δηλώσεις του ότι οι καιρικές συνθήκες θα είναι πιο ευνοϊκές νωρίς το πρωί παρά αργότερα.

Η φωτιά κατέκαψε ήδη δασική έκταση, κατοικίες και εκτάσεις γης, χωρίς ακόμη οι αρχές να έχουν προχωρήσει σε απολογισμό καθώς προηγείται το έργο της κατάσβεσης της φωτιάς.

Να σημειωθεί ότι βλάβη παρουσίασε το ένα από τα δύο καναντέρ τα οποία απέστειλε η Ελλάδα προκειμένου να συμβάλλουν στο έργο της πυρόσβεσης της πύρινης λαίλαπας που κατακαίει στην επαρχία Λεμεσού από χτες το απόγευμα.

Ειδικότερα, την πληροφορία για τεχνικό πρόβλημα του αεροσκάφους έδωσε στη δημοσιότητα ο υπεύθυνος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου Ανδρέας Κεττής και επιβεβαίωσε λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος.

Σύμφωνα με τον κ. Κεττή, εντός των επομένων ωρών θα αναχωρήσει τρίτο καναντέρ από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό το μέτωπο της πυρκαγιάς στην Κύπρο.

Υπενθυμίζεται ότι στη σύλληψη ενός ατόμου, το οποίο και ανακρίνεται για τη μεγάλη φωτιά στη Λεμεσό, προχώρησε η Αστυνομία Κύπρου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της για διευκόλυνση των ανακρίσεων σε σχέση με τη μεγάλη πυρκαγιά στον Αρακαπά.

Σημειώνεται ότι με ραγδαία ταχύτητα εξαπλώθηκε και σε άλλες περιοχές η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στην κοινότητα Αρακαπά της επαρχίας Λεμεσού.

Συγκεκριμένα όπως έγινε γνωστό, το πύρινο μέτωπο πέρασε από τον Αρακαπά και επεκτείνεται προς τις βουνοπλαγιές με κατεύθυνση βορειοανατολικά, ενώ έχουν εκκενωθεί τα χωριά Μελίνη, Επταγώνια και Συκόπετρα. Επίσης δόθηκαν οδηγίες για να εκκενωθούν τα χωριά Οδού, Ορά, Φαρμακάς και Αγίοι Βαβατσινιάς, Βαβατσινιά.

Παράλληλα αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου Ήφαιστος, όπως δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος.

AP Photo/Petros Karadjias

Τι ισχυρίστηκε ο 67χρονος που συνελήφθη για την πυρκαγιά στην Κύπρο

Ενώπιον του Επαρχιακού δικαστηρίου Λεμεσού παρουσιάστηκε το πρωί της Κυριακής ο 67χρονος, ο οποίος συνελήφθη ως ύποπτος για την φωτιά στον Αρακαπά στην Κύπρο. Ο 67χρονος ισχυρίζεται ότι κάλεσε ο ίδιος από το κινητό του την Πυροσβεστική. 

Σύμφωνα με το philenews.gr, o 67χρονος δεν εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπος με το αδίκημα του εμπρησμού. 

Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στο  δικαστήριο, η αστυνομία εξασφάλισε μαρτυρία ότι το μεσημέρι του Σαββάτου στις 13:00 ο ύποπτος εθεάθη να αναχωρεί με το αυτοκίνητό του από το περιβόλι του σε τοποθεσία στο χωριό Αρακαπάς. Την ίδια στιγμή αυτόπτης μάρτυρας είδε την πυρκαγιά να μαίνεται σε καλαμιώνα στην κοίτη ποταμού που εφάπτεται του χωραφιού του. Σύμφωνα με τον ίδιο στο σημείο δε βρισκόταν οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο. 

Ο ύποπτος, κλήθηκε στο ΤΑΕ Λεμεσού το βράδυ του Σαββάτου,ενώ ανακρινόμενος αρνήθηκε ανάμειξη στον υπόθεση, δίνοντας τους δικούς του ισχυρισμούς. Μεταξύ άλλων είπε ότι κάλεσε ο ίδιος από το κινητό του στο 112 αναφέροντας σε μάρτυρα ότι στις 13:53 ξεκίνησε η φωτιά. 

Σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης, ο ισχυρισμός του υπόπτου αντικρούεται από τον μάρτυρα αφού στην κατάθεσή του αυτός ανέφερε στον ύποπτο ότι μυρίζει καπνός και πρέπει να υπάρχει φωτιά.

Σε κατάθεση που ελήφθη από άλλο μάρτυρα, ανέφερε ότι είδε τον ύποπτο στο χωράφι να κινείται πεζός προς το όχημά του και μετά από λίγα λεπτά αντιλήφθηκε καπνό κοντά στο χωράφι του υπόπτου, όπου και ξέσπασε η φωτιά. 

Σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης, στο παρόν στάδιο λήφθηκαν έξι καταθέσεις ενώ αναμένεται να ληφθούν πέραν των 200 καταθέσεων από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του υπόπτου, από κατοίκους της περιοχής που υπέστησαν ζημιές αλλά και από πρόσωπα που έχουν άμεση ή έμμεση εμπλοκή στην υπόθεση. 

Ανάμεσα στα τεκμήρια τα οποία παραλήφθηκαν από τις Αρχές είναι και το όχημα του 67χρονο υπόπτου ενώ η Αστυνομία αναμένεται να ζητήσει αποκάλυψη των τηλεπικοινωνιακών του δεδομένων.