Μια ανάσα πριν από τη χρήση «μάσκας παντού» στις πορτοκαλί περιοχές

Μια ανάσα πριν από τη χρήση «μάσκας παντού» στις πορτοκαλί περιοχές

Μάσκα παντού και απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας. Αυτά είναι τα μέτρα που εξετάζεται να εφαρμοστούν και μάλιστα σε περιοχές που δεν έχουν ακόμη «κοκκινήσει», προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. 

Σήμερα το πρωί ο Κυρ. Μητσοτάκης θα ενημερωθεί για την κατάσταση και στις 12.30 θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη με τους περιφερειάρχες της χώρας. Θεωρείται βέβαιο ότι το πλαίσιο θα αυστηροποιηθεί, καθώς επίσης το Σάββατο κάποιες περιοχές της χώρας θα βαφτούν «κόκκινες» στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας.

Συγκεκριμένα εξετάζεται σοβαρά η λήψη αυστηρών μέτρων στις «πορτοκαλί»  όπως η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, τα Ιωάννινα, η Λάρισα και η Βοιωτία, προκειμένου να μην έχουν την τύχη της Κοζάνης και της Καστορίας. Δηλαδή, η σκέψη είναι τα μέτρα να επιβάλλονται από το επίπεδο συναγερμού 3 και πάνω, ακριβώς ώστε να μην φτάσουμε στο επόμενο πεδίο. Το τελευταίο που θα ήθελε να δει η κυβέρνηση είναι να «κοκκινίζουν» τα μεγάλα αστικά κέντρα και συγκεκριμένα η Αττική και η Θεσσαλονίκη. 

Μέρος των κυβερνητικών προθέσεων ή ακόμη και όλες, αναμένεται να αποκαλυφθούν κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Πέμπτης από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ενώ ορισμένες πληροφορίες δεν αποκλείουν για το θέμα να τοποθετηθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο η ανησυχία είναι έκδηλη μετά και την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, τα οποία μέσα σε τρία 24ωρα διπλασιάστηκαν. Από τα 438 την Δευτέρα έφτασαν σήμερα στα 865, δηλαδή μέσα στο τελευταίο τριήμερο καταγράφηκε αύξηση 97%. Και καθώς ακόμη δεν έχει μπει ο χειμώνας, το ερώτημα είναι τι θα συμβεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες όταν η πτώση της θερμοκρασίας θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη συγκέντρωση και άρα μεγαλύτερη διασπορά του ιού.

Με το χειμώνα προ των πυλών, την κάλυψη να είναι ήδη υψηλή για πολλές από τις κλίνες ΜΕΘ, η ανησυχία αφορά στις αντοχές των νοσοκομείων αναφοράς, παρ' ότι στην μάη έχουν μπει και άλλα. Εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα οι μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται σε θέσεις μάχης, διαθέτοντας περισσότερα όπλα και εμπειρία σε σχέση με την έναρξη της πανδημίας, ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν.

Στην Αττική, τα ποσοστά κάλυψης στις κλίνες εντατικής θεραπείας COVID19 είναι υψηλά καθώς περίπου 2 στις 3 νοσηλεύουν ασθενείς, ενώ μεγάλες δυνατότητες δέσμευσης άλλων κλινών σε μονάδες του Λεκανοπεδίου δεν υπάρχουν. Σημειώνεται ότι τα ποσοστά κάλυψης πλησιάζουν το 90% και στις υπόλοιπες "non covid" κλίνες των μονάδων εντατικής θεραπείας στην Αττική.

Επίσης γιατροί του ΕΣΥ διαμηνύουν ότι θα πρέπει να μην δημιουργηθούν εμπόδια στην νοσηλεία άλλων ασθενών που δεν έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη», είπε ο κ. Χαρδαλιάς και ανακοίνωσε ότι η Καστοριά περνά στο επίπεδο «4» δηλαδή σε μίνι lockdown ενώ τα Γιάννενα παραμένουν στο επίπεδο τρία (σ.σ. «πορτοκαλί»).

Οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, τόνισε ακόμα και απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών να παραμείνουν σε εγρήγορση. να τηρούνται οι αποστάσεις να να χρησιμοποιούνται οι μάσκες, ενώ επισήμανε πως εκτός από το ρεκόρ στα κρούσματα, έχει πέσει σημαντικά ο μέσος όρος ηλικίας όσων επιβεβαιώθηκαν ότι προσβλήθηκαν από κορονοϊό και πλέον είναι στα 37 έτη.

Ο ανανεωμένος επιδημιολογικός χάρτης που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ελληνικές αρχές (https://covid19.gov.gr/covid-map).